קטגוריה: חו"ל

המירוץ לעננים: איך יורדים מ- 10 דקות?

שווה לצפות בסרט הזה (כ- 50 דקות אורכו) המציג טפח מהקשיים והאתגרים העומדים בפני צוותי המירוץ ב"מירוץ אל העננים". לא הרבה הצליחו לגמוא את המסלול (באורך של כמעט 20 ק"מ והכולל 156 פניות, המטפס לגובה של כ- 4 ק"מ), והגובה בהחלט לא מקל עליהם להוציא את הביצועים שהם מצפים ממנועי הבעירה הפנימית (אגב, זו אחת הסיבות שפולקסווגן הצליחה לכסח את כל השיאים עם הרכב החשמלי שלהם, ה- I.D. R, ולהעמיד אותו עם פחות מ- 8 דקות!).

כאמור שווה צפיה.

האירופאים לא פראיירים, ולמעשה העמיסו את כל מפלצות ה- Group B שלהם שהפכו להיות בלתי חוקיות במירוצי ראלי רשמיים בגלל העצמה שלהן, ושלחו אותם ל"הר של אמריקה". הנה קצת היסטוריה מוטורית בהתהוותה, כסיפור רקע לפולקסווגן החשמלית:

וכך נראית ה- I.D R החשמלית, לשם השוואה:

אופנועים לא יורשו להתחרות יותר במירוץ פייקס פיק

כתוצאה מהתאונה שבה נהרג קרלין דאן במירוץ פייקס פיק הבינלאומי (Pikes Peak International Hill Climb), העתיד של השתתפותם של אופנועים במירוץ זה נראה עגום, וכעת, ככל הנראה, הוא בא לקיצו.

לפחות בנתיים.

במירוץ שנוסד בשנת 1916 ע"י ספנסר פנרוזי והתקיים כבר 97 פעמים, תמיד היה "מירוץ של רכבים". למעשה, רק ב- 41 מהפעמים התחרו בו גם אופנועים, ומארגני התחרות משתמשים בטיעון זה כדי לחזק את החלטתם, למרות שבפועל, המירוץ שהתקיים פעם בחלקו הגדול על מסלול עפר בחלקו, סלול כעת עד לפסגה. שינוי זה השפיע, מן הסתם, גם על הבטיחות של כלי הרכב שמשתתפים במירוץ, כיוון שגם הרכבים וגם האופנועים יכולים כעת לנוע בו במהירות הרבה יותר גבוהה.

למרות שמדובר באירוע מתוקשר היטב שבו צופים בשטח עשרות אלפי חובבים ואוהדים, המירוץ לא חף מבעיות בטיחות. זה ישמע לכם הזוי, אבל חלק מהצופים נוטים "לזלוג" לתוך המסלול מעת לעת, עד כדי מצב שבו הם חוצים את הכביש ממש מול המתחרים שמגיחים מעבר לפינה במצערת פתוחה לרווחה (יש מקרה ידוע משנת 2013 שבו אחת הצופות נפצעה כתוצאה מחוסר אחריות מצידה, אבל תבעה את מארגני המירוץ וזכתה!). ללא שינויים מהותיים בבטיחות במהלך המירוץ יהיה קשה לראות איך רוכבים אחרים יסכימו להשתתף בו בעתיד.

המשך…

מזל טוב! מיניבוס אוטונומי דורס אישה בוינה

כפי שחלקכם יודע וקורא כאן באתר, אנחנו נמצאים בימים אלה בתחילתה של תקופה מעניינת ומרתקת כאחד – בה נזכה לחוות שינוי מהותי בדרך שבה כולנו מתניידים. לא עוד נהיגה עצמאית בה האחריות לשלום הרכב, הנוסעים והסובבים אותם מוטלת על הנהג – אלא על מערכת ממוחשבת שנוהגת עבורנו. במילים אחרות – נהיגה אוטונומית.

ככל שיותר ויותר מיזמים ברחבי העולם נכנסים לתחום הנהיגה האוטונומית, כך אנו נתקלים ביותר ויותר "גליצ'ים", אנומליות, סטיות, בעיות לוגיות ותכנותיות, ובעיקר – כשלים הנובעים מעצם השילוב של מערכת שאמורה לחשוב כמו בנאדם (ומנסה לעשות זאת בצורה הכי טוב שאפשר), אל מול בני אדם שעושים הכל פרט לחשוב, ועלולים לבצע פעולות שאף מערכת אוטונומית לא תהיה מסוגלת לצפות או להתכונן לקראתה.

נתקלנו בזה בעבר כאן באתר

והנה עוד מקרה כזה: בוינה, בירת אוסטריה, פועלת מאז יוני 2019 חברת סטראטפ צרפתית בשם Navya (לחברה יש ניסויים בעוד כמה תריסרי ערים נוספות בעולם). בשיתוף עם חברת סימנס, החברה מפעילה רשת של מיניבוסים אוטונומיים שנוסעים ברחבי העיר (בהיותם תחת פיקוח אנושי – נהג שיושב מאחורי ההגה ואמור להתערב במקרה שהמערכת לא מסוגלת להתמודד).

המשך…

קרלין דאן נהרג בפייקס פיק, שניה לפני קביעת שיא חדש למסלול

קרלין דאן, הרוכב מטעם דוקאטי על גבי אב-טיפוס של דוקאטי סטריטפייטר V4, נהרג אמש בעת שעמד לחצות את קו הסיום של מירוץ פייקס פיק הבינלאומי (Pikes Peak International Hill Climb).

קרלין שהיה, על פי עדים במקום, על הסף של שבירת השיא לקטגורייה ולהעמיד אותו על כ- 12 שניות פחות מהשיא הנוכחי, בדיוק הגיח מהפנייה האחרונה במרחק של פחות מ- 200 מטר מקו הסיום. משהו – כנראה בליטה בכביש – גרם לאופנוע שלו לאבד שליטה, וכך עפו שניהם מהמסלול לעבר התהום. הוא נפטר כתוצאה מתאונה זו.

פגשתי בקרלין במהלך ביקור שלי במפעל דוקאטי, והחלפנו כמה מילים. הוא עשה רושם של אדם צנוע, נעים לבריות, ונחמד לשיחה למרות האתגר הגדול שהוצב בפניו. בעקבות מותו פרסם מנכ"ל דוקאטי, קלאודיו דומיניקלי, הודעת הספד מטעם החברה.

קרלין דאן בן ה- 36 לא היה טירון במירוץ הפייקס פיק. בעת השתתפותו הראשונה בשנת 2011 הוא ניצח, כ-רוקי, על גבי דוקאטי מולטיסטרדה 1200S.

ב- 2012 הוא חזר להתחרות על גבי מולטיסטרדה, והפעם שבר את מחסום ה- 10 דקות וקבע שיא היסטורי לחציית קו הסיום.

ב- 2013 הוא עשה זאת שוב על גבי אופנוע חשמלי מתוצרת לייטנינג. המשך…

דוקאטי מכינה כלי נשק חדש למירוץ הפייקס פיק – סטריטפייטר V4

המירוץ לעננים – אולי מירוץ טיפוס הגבעה המפורסם ביותר בעולם – ההעפלה לפסגת הר "פייקס פיק" שנמצא בקולורדו, בסמוך לעיר קולורדו ספרינגס – יוצא השנה לדרכו בימים הקרובים (30.6). המירוץ שנוסד בשנת 1916 ע"י ספנסר פנרוז יתקיים זו הפעם ה- 97. במירוץ, ששמו הרשמי הוא Pikes Peak International Hill Climb, מתחרים נהגים ורוכבים העושים את דרכם לגובה של מעל 4 ק"מ על גבי מסלול באורך של כמעט 20 ק"מ והכולל 156 פניות.

כבר לפני מספר חודשים התגלה כי חברת דוקאטי נרשמה למירוץ עם אופנוע "מוזר". בעוד שמאז 2012 היא מקפידה לעשות זאת עם מולטיסטרדה, לשנת 2019 היא דווקא הלכה על קטגוריית ה- Exhibition Powersport עם אופנוע מסתורי שנקרא 2019 Ducati Pikes Peak Prototypo.

בטיזר ששיחררה חברת דוקאטי לפני מספר ימים מופיע אופנוע שעליו מופיעה הספרה 5, רמז לכך שעליו ירכב לא אחר מאשר קרלין דאן שניצח בשנה שעברה ועוד פעמיים בעבר. אחרי ששברה את שיא המירוץ ב- 2012 (לראשונה מתחת ל- 10 דקות), מצפה דוקאטי לשבור שוב את השיא ולנצח את המירוץ. ביחד איתו ישתתף במירוץ גם בן קבוצתו, קודי ואשהולץ, שגם הוא מגיע עם אוסף נצחונות משלו. קודי יתחרה על מולטיסטראדה 1260 פייקס פיק ויתקוף את הקטגוריה הבכירה.

June 13: more to come. #StayTuned

June 13: more to come. #StayTuned

Posted by Ducati on Wednesday, 5 June 2019

היום, ב- 13.6 – אחרי לא מעט שנים של תקוות, תחושות בטן ומשאלות של רוכבים רבים, ואחרי שמועות שגובו לאחרונה במספר צילומי ריגול – דוקאטי משחררת תמונות ומעט מידע על אב-הטיפוס של הסטריטפייטר V4 שלה:

המשך…

דוקאטי מולטיסטרדה – מלך ההר בפעם השביעית

זה רשמי: קארלין דאן, מי ששבר את שיא הטיפוס המהיר ביותר לפסגת הפייקס פיק בשנת 2012 עם דוקאטי מולטיסטרדה פייקס פיק (הקרוי כמובן על שם המירוץ) והעמיד אותו לראשונה מתחת ל- 10 הדקות – עשה זאת שוב, וניצח את המירוץ אל העננים.

קארלין (במקור מקולורדו, אבל אביו הוא ממוצא דרום אפריקני) הוא רוכב בעל ותק והיסטוריה רצינית במירוצים כמו באחה ואחרים. בעוד שהוא מתאר את הרכיבה על אופנועים כמשהו יצרי ומלא תשוקה, מספר על אביו (שהיה רוכב בפני עצמו) שלימד אותו את כל מה שצריך לדעת בקשר לרכיבת מירוצים – לימד אותו את רזי המקצוע, איך להשיג ספונסורים, איך ליהנות, איך להיות ספורטאי רציני – אבל בעיקר לימד אותו איך צריך לאהוב את מה שאתה עושה. ומאז – זה מה שהוא עושה.

המירוץ אל קצה פסגת ההר, אותו תיארתי לפני מספר ימים כאן באתר, דורש יכולות יוצאות דופן מהרוכבים (וגם מהנהגים כמובן), שכן מה שמיוחד בו הוא שאין לך הזדמנויות להתאמן על כל המסלול. למרות שיש לרוכבים ארבעה ימי אימונים לפני המירוץ, השעות בהם הם מורשים לעלות להר מוגבלות לשעות הבוקר המוקדמות, והפעם היחידה שבה מותר לך לעלות את כל המסלול בקצב מירוץ הוא – במירוץ עצמו. הרוכב חייב להכיר בעל פה את כל אחת מ- 156 הפניות, ולהיות מסוגל לאמוד את ההשפעה של מזג האוויר על תנאי הכביש והאחיזה באספלט (זוכרים שפעם הדרך לא היתה סלולה?). כל טעות עלולה להוביל להתרסקות, ובמהירות שהם רוכבים, זאת עלולה להיות בעלת השלכות קטלניות.

המשך…

המירוץ לעננים – פייקס פיק

המירוץ לעננים – אולי מירוץ טיפוס הגבעה המפורסם ביותר בעולם – ההעפלה לפסגת הר "פייקס פיק" שנמצא בקולורדו, בסמוך לעיר קולורדו ספרינגס – יוצא השנה לדרכו בימים הקרובים (24.6). המירוץ שנוסד בשנת 1916 ע"י ספנסר פנרוז נחשב לשני בארה"ב מבחינת הוותק שלו, השנה זו תהיה הפעם ה- 96 שהמירוץ יתקיים.

זה זמן טוב לבדוק קצת פרטים היסטוריים על המירוץ.

במירוץ, ששמו הרשמי הוא Pikes Peak International Hill Climb או PPIHC, מתחרים נהגים ורוכבים העושים את דרכם לגובה של 4,302 מטר (הטיפוס מתחיל בנקודה יחסית גבוהה – 2,862 מטר). המסלול הוא באורך 12.6 מייל או 19.9 ק"מ וכולל 156 פניות.

פייקס פיק (Pikes Peak), או "פסגת פייק", קרויה על שם זבולון פייק שהיה לאדם הלבן הראשון שחזה בהר במסגרת משלחת לקולורדו ב- 1806. לקראת סוף המאה ה-19 נסלל כביש עפר לפסגה, והוא "שופר" לדרך עפר רצינית יותר ממש לפני המירוץ הראשון של 1916 בתנאים קשים מאוד של קור, שלג וסלעים שהפכו את המשימה ללא פשוטה. ככה נראו המשאיות שכבשו את הדרך לפסגה בתחילת המאה הקודמת:

בימנו, במירוץ משתתפים כלי רכב רבים מסוגים שונים ומגוונים – החל מרכבים "רגילים", דרך רכבי ראלי ורכבים משופרים מכל חור אפשרי, אופנועים בשלל קטגוריות, טרקטורונים, רכבים ואופנועים חשמליים ועוד. אבל בהתחלה הכלים היו הרבה יותר פשוטים. המירוץ הראשון ב- 1916 נמשך במשך יומיים – יום אחד לאופנועים, והיום השני לרכבים (אוטומובילים דאז) שחולקו לשתי קטגוריות בהתאם לנפח. הרכבים של אז היו מן הסתם פאר הטכנולוגיה של פעם, אבל למתבונן מהיום הם נראים אחרת:

המשך…

רגע, מצלמות מהירות עלולות לגרום לתאונות?

מסתבר שכן. לפי המשטרה.

Inflatable speed camera inventor warned by cops he faces seven years in jail if it causes a crash

טוב, לא בארץ. אבל מסתבר שמשטרת אנגליה שלחה איום מפורש לאחד בשם Shed Simove שהמציא מצלמת מהירות מתנפחת (פיקטיבית כמובן), שאחרי שמנפחים אותה נראית ממש דומה למצלמת גאטסו. הוא קרא לקומבינה שלו בשם Fakeso, והתכוון למכור אותן אונליין ב- 30 ליש"ט.

המשטרה כתבה לבחור שהוא יואשם בעבירה על החוק המקומי במידה ואחת ה"מצלמות" שלו תגרום לתאונה.

אבל רגע, למה שמצלמת מהירות פיקטיבית תגרום לתאונה? הרי מי שחולף על פניה לא ידע, בעת שהוא עובר לידה, שמדובר במצלמה פיקטיבית. מכאן נובע שקיים חשש משמעותי במשטרה שמצלמות מהירות (בין אם אמיתיות ובין אם פיקטיביות, מנופחות באוויר) – גורמות לתאונות.

האם זה אומר שתאונות שיגרמו (ונגרמו) בגלל מצלמות מהירות שמוצבות על ידי המשטרה הן "בסדר", אבל אותן תאונות שיגרמו כתוצאה ממשהו שנראה כמו מצלמת מהירות הן "לא בסדר"?

דאבל סטנדרט, כרגיל.

נהג חוטף עונש ושלילה ארוכה עקב שימוש לרעה במערכות נהיגה מתקדמות

מדי פעם אנחנו נתקלים בידיעות פיקנטיות אודות עולם הנהיגה האוטונומית (עצמונית) ושלוחותיו.

הפעם מדובר בנהג בריטי בשם Bhavesh Patel נהג ברכב הטסלה מודל S שלו על כביש M1 ליד Hemel Hempstead כשהוא נמצא במצב בקרת שיוט אדפטיבית, ומהירות הנסיעה ברכב נקבעה על כ- 60 קמ"ש.

כל זה היה עובר ככל הנראה ללא שום אירוע מיוחד, אלמלא הנהג החליט להשתעשע מעט ובמקום לשבת במקום שבו אתם מצפים למצוא את הנהג – מאחורי ההגה – הוא עבר למושב הנוסע. אל תתבלבלו מהתמונות, זו בריטניה, ההגה נמצא בצד ימין.

הנהג האמיץ עזב כאמור את כל מערכות השליטה על הרכב – הגה ודוושות – ונצפה על ידי עד ראייה שצילם את האירוע כולו כשהוא יושב בנינוחות עם ידיו מאחורי ראשו במושב הנוסע.

האירוע התרחש לפני כשנה במאי 2017, אבל אנחנו שומעים עליו רק עכשיו בגלל ההמתנה למשפט. במהלך המשפט נשמעה עדותו של מהנדס בחברת טסלה שתיאר את מערכת בקרת השיוט האדפטיבית כסט של כלי עזר לנהג הכוללת את היכולת לשמור על מהירות הרכב בתוך התנועה, וכן לשמור על הנתיב עצמו, אבל כל זה נעשה תוך כדי שמירה על קשב ועירנות מלאים של הנהג.

המשך…

מזל טוב! הדו"ח (כנראה) הראשון לרכב אוטונומי

ברור לכולנו שהעולם הולך לשם, ושהימים בהם בני אדם היו חופשיים לעשות כרצונם (כולל למות, בכוונה או בטעות) על ההגה או הכידון – כבר לא יהיו יותר. זה רק עניין של זמן. אבל במסגרת ציר הזמן הזה שהתחלתו וסופו ידועים, והדבר היחיד שהוא נעלם בו הוא מהירות ההתקדמות שלנו בתוכו – רשת KPIX 5 מסן פרנסיסקו פרסמה לאחרונה כתבה על אירוע שככל הנראה ישמש כאבן דרך בהיסטוריה של הנהיגה העצמונית (אוטונומית) בעולם.

בסוף מרץ עצר שוטר רכוב על אופנוע את אחד הרכבים האוטונומיים של חברת Cruise באחד מרחובות העיר, ובפעולה שכאמור תירשם איפושהו בהיטוריה, הוא שלף בנונשלנטיות פנקס דו"חות, וכתב ברוב חשיבות את הדו"ח לרכב על ביצוע עבירה של אי-שמירת מרחק מהולך רגל.

לדברי החברה המפעילה, הולך הרגל לא היה באף רגע תחת סכנה, כיוון שהוא היה במרחק של כ- 3 מטר מהרכב. יחד עם זאת, הם מוסיפים, בטיחות הולכי הרגל עומדת לנגד עיניהם. אגב, נהג המבחן שישב ברכב בזמן האירוע יצטרך לשלם את הקנס כיוון שהיה אחראי על ההתרחשות.

לכתבה המקורית

מזל טוב! עוד תאונה של רכב אוטונומי, הפעם של טסלה

כל תאונה, ולא משנה מה הסיבה שלה, במיוחד כזו שבה יש אובדן של חיי אדם – היא מאורע שיש להימנע ממנו. אני בטוח שמהנדסי ומנהלי חברת טסלה לא כל כך מרוצים בימים האחרונים (במיוחד לאור הנפילות בשווי המניה של החברה).

נהיגה עצמונית (אוטונומית) הופכת, מאז שהופיעה לראשונה, לתופעה הולכת וגדלה במיוחד במדינות כמו קליפורניה, פלורידה, אריזונה ואחרות בארה"ב. יצרני מערכות הנהיגה האוטונומית נאבקים בלא מעט קשיים, כשהבולט שבהם הוא הגורם האנושי המסתובב באופן חופשי בצירי התנועה. אבל עד שייפטרו מכולנו ויסגרו אותנו בשמורות טבע בהם לא נוכל להזיק לעצמנו, יש ליצרנים בעיות נוספות, כמו למשל סימוני נתיבים ברורים, והפרעות אנומליה אחרות שגורמות למערכות הנהיגה האוטונומית להתבלבל באופן רגעי.

זו כמובן לא היתה הפעם הראשונה. ראינו את זה קורה כבר קודם.

הנה אנו מתבשרים על תאונה קטלנית בה נהרג נהג (גבר בן 38 בשם Wei Huang מסאן מתיאו, קליפורניה). הנהג שישב ברכב טסלה מודל 3 (המודל האחרון של החברה) נסע על כביש מהיר במצב סיוע נהיגה (בקרת שיוט אדפטיבית ומערכת תיקון מסלול), בזמן שהמערכת ככל הנראה התבלבלה בסימוני הנתיבים בנקודה בה הכביש מתפצל לשניים בין כביש 101 לכביש 85. עקב בלבול רגעי זה המערכת סטתה, ככל הנראה, באופן חד שמאלה לעבר מעקה הפרדה מבטון.

כתוצאה מהסטייה התנגש הרכב במעקה הבטיחות ועלה באש, ומספר שניות לאחר מכן התנגשו בו מאחור עוד שני רכבים. עקב התאונה נסגרו נתיבי הנסיעה למשך מספר שעות בזמן שהממצאים נבדקו על ידי חוקרי המשטרה וכן בידי מהנדסים של חברת טסלה שהגיעו במיוחד לזירה.

המשך…

משאית מכבי אש? לא בעיה

מאז התחלת הניסויים, ולאחר מכן ההפעלה החוקית של מערכות נהיגה עצמוניות (אוטונומיות) במדינות מסויימות בארה"ב (ובכלל בעולם), אנחנו מתבשרים מעת לעת על כל מיני תאונות מוזרות. בחלקן יש הרוגים כמו בתאונה הזו של רכב טסלה מודל S שמערכת סיוע הנהיגה שלו החליטה שמשאית פול-טריילר היא חלק מהשמיים, וגם כאן במקרה הזה.

ממקרה שתואר ע"י צוות כיבוי אש בעיר קאלבר סיטי שליד לוס אנג'לס בקליפורניה, מסתבר שמשאית כיבוי אש אדומה וגדולה שחונה בצד כביש מהיר (כדי לטפל בקריאה) היא לא עצם מספיק גדול ולא מספיק ברור כדי שמערכת הנהיגה של רכב טסלה מודל S תזהה אותו, תתריע בפניו, ותמנע את התאונה.

הרכב התנגש במהירות של 65 מייל בשעה – כ- 105 קמ"ש – באחורי רכב הכיבוי שעמד כאמור בצד הדרך כשאורות האזהרה שלו פועלים. למזלו של הנהג, הוא יצא מהרכב ללא פגע (שזה בפני עצמו הישג לא רע לרכב שקורע את כל מבחני הבטיחות בהצלחה יתרה). גם צוות הכבאים לא נפגע.

חשוב לומר: לרכבים רכבים כמו של טסלה ויצרנים אחרים יש מערכות סיוע נהיגה, שהן לא מערכות נהיגה אוטונומיות מלאות. דהיינו, המערכות מיועדות להקל את העומס על הנהג ולעזור לו לבצע משימות שגרתיות כמו שמירת מרחק, שמירה על הנתיב ועוד. אלה אינן מערכות נהיגה עצמוניות במלוא מובן המילה, והן דורשות נוכחות ועירנות של נהג אנושי. למעשה, אחרי תאונות מסוג זה חברות הרכב משדרגות כל פעם את המערכות, משפרות את החיישנים ומייעלות את האלגוריתמים הממוחשבים שלהן. יצרני הרכב מזהירות את הנהגים שהעירנות והקשב שלהם נדרשים תמיד, וחלקן אף מוסיפות מערכות שמזהות חוסר עירנות או קשב מצידו של הנהג, מתריעות על כך בפניו, ואם הן מזהות שהנהג לא מתייחס, הן מבטלות את עצמן בצורה הדרגתית עד כדי עצירה בצד הדרך, הדלקת אורות אזהרה, וביטול מוחלט של המערכת כדי למנוע שימוש לרעה.

ספר הרכב של טסלה כותב בפירוש:

Traffic-Aware Cruise Control cannot detect all objects and may not brake/decelerate for stationary vehicles, especially in situations when you are driving over 50 mph (80 km/h) and a vehicle you are following moves out of your driving path and a stationary vehicle or object is in front of you instead.

השאלה הגדולה היא לא האם מערכות מסוג זה לא מונעות תאונות. ברור לכל שכל שיפור לעומת המצב הקיים היום הוא שיפור מבורך. השאלה היא האם מערכות כמו אלה המותקנות ברכבי טסלה (ובהרבה רכבים אחרים, בקרוב על כבישי הארץ הפקוקים) לא גורמות דווקא להפחתת העירנות של הנהגים, ועל ידי כך מסכנים אותם יותר מאשר אילו היו נוהגים בכוחות עצמם.

ימים יגידו.

רכיבות מסלול בחו"ל – מוג'לו, איטליה

כשראיתי את הפוסט הזה של קובי ממן בפייסבוק, פניתי אליו כדי לאסוף כמה שיותר מידע על מנת שאוכל להציג את הסיפור בפניכם הקוראים. קובי שמח מאוד לשתף מידע ותמונות, ואפילו כתב כמה שורות בנושא, והריהן לפניכם (לאחר עריכה קלה). מקווה שמידע זה יוכל לעזור לקוראים שירצו להגשים חלום:

לרכוב על אופנוע ספורט על מסלול מוג׳לו באיטליה, חלום שהתגשם!

נסענו עשרה חברים קצת ״קוקו״ לכבוש את המסלול המטורף והמאתגר הזה. עבורי, זו היתה הפגישה הראשונה עם מסלול MotoGP בסדר גודל כזה, ואני לא יכול לתאר את התחושה בשום מילים אחרות פרט לתדהמה, שוק מוחלט וצמרמורת בכל הגוף. לאורך כל החוויה מילמלתי לעצמי שזה גדול עליי ואני מפה לא אצא שלם.

אני וה"קוקיות״ התכוננו למפגש עם מפלצת האספלט הזו ככל שאפשר להתכונן מהבית למפגש עם הדבר האמיתי. אפילו לקחנו איתנו את הד״ר הבלתי מעורער לפיצוח מסלולים ניב חיימי כדי שיתרגם לנו מראש ובזמן אמת איך מדברים עם הפניות של מוג׳לו. עברנו שם ימים מלאים בעבודה סיזיפית, דחיקה אל הקצה, התגברות על מחסום הפחד והמון מלחמות פסיכולוגיות בראש ומהראש הלאה אל הגוף.

המשך…

אופנוע משטרה מרחף

למשטרת דובאי יש הרבה כסף. אחרי שרכשו רכבי-על כמו למבורגיני אוונטאדור, פרארי FF, בנטלי קונטיננטל GT, אסטון מרטין וואן-77, פורשה פנאמרה, במוו i8, וכמובן בוגאטי ויירון לצי הניידות שלהם – המשטרה המקומית מחפשת איך לייצר עוד אייטמים לתקשורת, והפעם היא עושה את זה עם רחפן.

הרחפן – שמסוגל לטוס גם בצורה אוטונומית וגם להטיס עליו רוכב/טייס (במשקל מקסימלי של קצת פחות מכ- 300 ק"ג) במהירות של כ- 70 קמ"ש למשך כ- 25 דקות בין טעינות, ולגובה של כ- 5 מטר. לא מרשים במיוחד, אבל עדיין עושה כותרות בכל העולם (כמו שאוהבים במשטרת דובאי).

אין ספק שמדובר בחארטה תקשורתית נטו. הרחפן הזה – שכונה בעבר גם כ"מייצר קטועי הגפיים" על שם הקרבה המסוכנת של הרוטורים שלו לרגלי הרוכב – הוא פלטפורמה רוסית בשם Hoversurf Scorpion שכבר נצפתה בעבר:

המשך…

מפעילי מצלמות המהירות האלה לא חשבו שזה יקרה להם

מצלמות מהירות דיגיטליות, כדוגמת מצלמות הגאטסו בפרוייקט א3 שלנו, הן מצלמות שמחוברות און-ליין באמצעות רשת כזו או אחרת (אצלנו זו רשת סלולרית). המפעילים של המצלמות – השוטרים במקרה שלנו – מתחברים אליהן באמצעות חיבור מאובטח מרחוק, ושולפים את עשרות ומאות התמונות שנצברו בהן במהלך היממה האחרונה. הם בודקים כל תמונה (או כך לפחות אנחנו מקווים), ומנפיקים דו"ח לבעלי הרכבים המופיעים בתמונות.

עד כאן הכל טוב ויפה. אלא מה, במדינת ויקטוריה אשר באוסטרליה קרה משהו מוזר מאוד. במהלך חודש יוני גילו השוטרים שמפעילים את רשת מצלמות המהירות במדינה שהם חווים תקלה מוזרה, ושהם לא מצליחים לגשת לחלק מהמצלמות. בבדיקה מקיפה יותר התברר כי למצלמות יש בעיה: כזכור לכם באותה תקופה השתוללה בעולם תוכנה זדונית – כופרה או ransomeware – בשם WannaCry. מסתבר שמי שהתקין את המצלמות לא עידכן אותן עם טלאי האבטחה הרלוונטי, וכך יצא שהמצלמות חטפו את הכופרה שהצפינה את כל המסמכים – כולל תמונות שצולמו על ידי המצלמה – ודרשה סכום של כסף בתור כופר על מנת לשחרר את ההצפנה. בהתחלה דווח רק על 55 מצלמות שחטפו את הכופרה, אבל כמה ימים מאוחר יותר המספר גדל ל- 97, אז ל- 160, ולאחר מכן התבררה התמונה המלאה ומסתבר שמדובר בכ- 280 מצלמות (ועוד כ- 40 שעלולות גם הן להיפגע).

למרות שהמצלמות עצמן אינן מחוברות לאינטרנט, עובד של חברת התחזוקה שמטפלת במצלמות חיבר אליהן רכיב איחסון (USB flash disk) שהיה נגוע בתוכנה הזדונית, וכך יצא שכל המצלמות נפגעו כתוצאה מהכופרה.

לטענת דובר המשטרה המקומית, המצב תוקן ע"י התקנת אותו טלאי אבטחה רלוונטי, וכי הם עידכנו את הנציב העליון שלהם בנושא זה. אלא מה, מתברר שלא רק בישראל עושים קומבינות, וגם שם באוסטרליה הרחוקה השוטרים עידכנו את הנציב בתקלה רק אחרי שהיא דווחה בתקשורת המקומית.

כתוצאה מהסתבכות מביכה זו, הודיע נציג המשטרה כי הם יבטלו את כל דו"חות המהירות שהונפקו על ידי המערכת בין התאריכים 2 ל- 22 ביוני 2017. מדובר בכ- 8000 דו"חות המסתכמים בכ- 1 מיליון דולר אוסטרלי.

Traffic cameras in Victoria infected by WannaCry ransomware

8,000 red-light camera traffic tickets withdrawn in Australia due to WannaCry virus

More than half of state’s speed cameras infected by computer virus

Victoria's entire network of road safety cameras to be reviewed over software virus

נגישות