מתי ייכנסו לשימוש בישראל מערכות מדידת מהירות ממוצעת?

בדיון שנערך בתחילת פברואר 2025 וועדת הכלכלה בנושא המאבק בקטל בדרכים, וכחלק מכך – דנה בנושא הגברת האכיפה המשטרתית על כבישי ישראל. כבר כתבתי על זה לפני כמה ימים, אבל חשוב שנציין כאן עוד נקודה חשובה מאוד שעלתה בדיון זה: נושא מצלמות המהירות הממוצעת – הגביע הקדוש של המשטרה בכל מה שקשור לאכיפת מהירות.

ידוע הרי שמבחינתה של המשטרה אכיפת מהירות היא המטבע מתחת לפנס. זו עבורם הדרך הקלה, הפשוטה, הכי פחות תובענית מבחינת כוח אדם או ניידות בשטח לייצר כמות סיטונאית של דו"חות תנועה שייראו מעולה במצגות סוף השנה בפורום מפכ"ל… אבל בפועל – אכיפה כזו לא עושה כלום ושום דבר, כפי שהמציאות העגומה מוכיחה לנו שנה אחרי שנה מאז שמצלמות המהירות הדיגיטליות נכנסו לפעילות לפני כ- 12 שנה – שנת 2024 היתה השנה הגרועה ביותר מזה 18 שנים עם 436 הרוגים.

סנ"צ סטפן ספר, ראש מדור אכיפה דיגיטלית באגף התכנון במשטרה, ציין בדיון כי יש להם "מערכת נוספת שאנחנו עובדים עליה היא שובר שוויון – מהירות ממוצעת. אם יהיה תקציב אז תוך חודש המקטע עובד, אבל אנחנו בתקציב קיום ומנסים למצוא לזה את הכסף. יש תכנון ל- 50 מקטעים בשנה הראשונה".

סנ"צ סטפן ספר (צילום: דוברות המשטרה)

הקטע הראשון בתוכנית צפוי להיות בכביש 90 שם רץ פיילוט של המערכת – קומבינה ישראלית כמיטב המסורת של "סמוך עלי אחי הכל טוב". תקראו:

פיילוט מדידת מהירות ממוצעת על כביש 90 (כביש הערבה)

פיילוט מערכת מדידת מהירות ממוצעת על כביש 90 (צילום: מיצו)

אבל תגידו גאונים שלי, סתם ככה בלי שאף אחד ישמע: נניח שהרמתם קטע כזה בכביש 90, ונניח שהמערכת עובדת. יופי. מי שיסע שם על 110 במקום 90 יחטוף דו"ח. בסדר. אבל האם זה ימנע עקיפות בקו הפרדה לבן או בתנאי ראות לקוייה? האם זה יחסוך את אותם הרוגים שנהרגים על כביש 90 מדי שנה בדיוק בגלל העבירות האלה?

זירת תאונה קטלנית על כביש 90 בה נהרגו 4 אנשים (צילום: נדב אילון מועצה אזורית ערבה תיכונה/ יחידת חילוץ ערבה)

לא. למה לא? כי אין קשר בין השתיים.

אסביר:

מדידת מהירות ממוצעת היא למעשה שאלת זמן מרחק בסיסית של כיתה ד': יש לך קטע כביש ובו מצלמה בכניסה ומצלמה בסיום. המצלמה הראשונה מצלמת את כל הרכבים שעוברים דרכה – גם אם הם לא ביצעו כל עבירה – ורושמת אותם בטבלה ולצידם השעה המדוייקת בה הם צולמו. לאחר מכן, גם המצלמה השניה מצלמת את כל הרכבים ומוסיפה לטבלה ביחד עם תיעוד הזמן המדוייק על השנייה (מה שדורש איחסון עצום בגודלו, תחשבו כמה רכבים יהיו מצולמים מדי יום – פעמיים – בקטע מפוקח כמו נתיבי איילון למשל, ועוד צריך לשמור את הנתונים האלה במשך 7 שנים לפחות…), ואז עושים מרחק חלקי זמן, מכאן נגזרת המהירות הממוצעת.

אבל כאן טמונים החסרונות של המערכת, והראשון שבהם הוא שהיא לא באמת יודעת באיזו מהירות נסע הנהג העבריין לכאורה.

הנהג יכול להיכנס לקטע המפוקח, "לתת גז" במשך 10 שניות ולנסוע במהירות של 180 קמ"ש, ואז להאט בשאר הזמן כדי לחצות את הקו של המצלמה השניה בדיוק כעבור 40 שניות כמצופה ממנו, ואם יעשה את זה נכון (ולא חסרות אפליקציות שיעזרו לו) הוא בכלל לא יקבל דו"ח.

וככל שהקטע המפוקח ארוך יותר, למשל, קטע של 10 ק"מ בין המצלמות שבו מותרת מהירות נסיעה של 90 קמ"ש, כך יש לנהג הרבה יותר אפשרויות לשנות מהירות – להגביר מאוד, להוריד, שוב להגביר, שוב להוריד ולהמתין – ואם (לפי הדוגמה הזו של 10 ק"מ) הוא יחצה את הקו של המצלמה השניה ביותר מ- 6 דקות ו- 40 שניות – הוא לא יקבל דו"ח. אבל אם יעשה את זה בפחות מכך – זה אומר שאיפושהו במהלך הקטע הזה הוא נסע מהר מהמהירות המותרת ולכן יקבל דו"ח.

ונניח שיקבל דו"ח, איזה דו"ח הוא יקבל? על איזו מהירות? אולי 30 קמ"ש מעל המותר? אולי 50? אולי על 100 קמ"ש מעל המותר? כמה נקודות יפסקו לחובתו? 4? 10? האם יחטוף שלילה מיידית? לכמה זמן הוא נסע מהר? האם הוא היה עבריין "קליל" שרק נסע על 110 במקום על 90? או אולי הוא היה עבריין "כבד" שנסע על 280 קמ"ש ורק האט אחרי זה? איך נדע?

אתם מבינים? אי אפשר לדעת.

בנוסף חיסרון מהותי של המערכת הוא שמדידת מהירות ממוצעת לא מצמצמת ותאונות דרכים ולא תגביר את הבטיחות של משתמשי הדרך מכיוון שהיא לא מודדת, לא סופרת, לא אוכפת ולא מונעת את העבירות שבאמת גורמות לקטל בדרכים:

  • היא לא תמנע את העקיפות במקום אסורים
  • היא לא תמנע סטיות מנתיב
  • היא לא רלוונטית לצמתים אלא רק לקטעי כביש מפוקחים ולכן היא לא תמנע עבירות אור אדום
  • היא לא תמנע עבירות אי מתן זכות קדימה או קיפוח זכות
  • היא לא תמנע את החיכוך בין נהגים למשתמשי דרך אחרים כמו הולכי רגל, רוכבי אופניים או קורקינטים (שלהם יש חלק נכבד באשמה ובאחריות לפגיעה בהם עקב התנהלות חסרת אחריות כמו שכולנו רואים יום יום)
  • היא לא רלוונטית למקומות בהם למהירות נמוכה יש משמעות מהותית כמו מרכזי ערים, רחובות עירוניים, אזורים הסמוכים לבתי ספר וגני ילדים ועוד

אבל היי, היא תייצר אחלה הכנסה לקופת המדינה!

ובכל זאת, למה המשטרה מתמהמהת בנושא? מכמה סיבות, אבל בעיקר ענייני כסף וחקיקה.

דניאל שוורץ, נציג אגף התקציבים באוצר, אמר בדיון כי בשנת 2024 היה למשטרה ולמשרד לביטחון פנים תקציב של 162 מיליון ש"ח לטכנולוגיות "והיא יכלה הייתה לתעדף ולקנות מצלמות". עוד אמר כי התקציב לשנת 2025 עדיין לא אושר, ולכן יש בבסיסו 85 מיליון ש"ח לטכנולוגיות "ולא ידוע עדיין מה תהייה התוספת".

ומה לגבי החקיקה התקועה? עו"ד ליאת אליהו סבן, נציגת המשרד לביטחון לאומי, טענה במהלך הדיון כי "מזה שנים מנסים במשרד לקדם חקיקה שתאפשר אכיפה דיגיטלית מתקדמת", אך ציינה כי "התהליך מתעכב בשל סוגיות חוקתיות הנוגעות לפרטיות והגנה על זכויות האזרחים" וכי דרושה התאמה בין משרדית עם משרד המשפטים וגופי אסדרה, מה שמאריך את הליך החקיקה, אך האחריות לכך מצויה בידי משרד המשפטים.

כן. אנחנו יודעים, ואנחנו עוקבים אחר התהליך עוד משנת 2013… באותה תקופה היתה אחת בשם ציפי חוטובלי בתפקיד סגנית שר התחבורה שהחלה אז במהלך להעברת חוק חדש שלפיו שוטרים יוכלו לשלול רישיונות של נהגים גם בלי לראות במו עיניהם את ביצוע דבר העבירה, מה שפותח את הדלת למתן דו"חות על עבירות מהירות ממוצעת.

תקראו:

במשרד התחבורה מכשירים את הקרקע לקראת מתן דו"חות מהירות המבוססים על מדידת זמן בין שתי נקודות

היכונו לביאת הצינור – הנה זה בא

אושר בקריאה ראשונה החוק שמאפשר לשוטר לשלול רישיון לאדם גם אם כלל לא ראה את העבירה מתבצעת לנגד עיניו

מה קרה עם החוק מאז? אין איש יודע.

אני מרשה לעצמי להתנבא ולהגיד לכם שבישראל, מדינה בה אף שר לא רואה מטר אחרי הקדנציה שלו, מדינה בה אין באמת תוכניות ארוכות טווח למלחמה בתאונות דרכים – הכלבים ינבחו והשיירה תמשיך לעבוד.

מנכ"ל הרלב"ד: "להכפיל פי 10 את אמצעי האכיפה האלקטרוניים"

בקרוב: מצלמות לאכיפת מהירות ממוצעת

20% עלייה בקטל בדרכים: קריאה להכפיל פי 10 את האכיפה האלקטרונית

נגישות