שטויות שרצות ברשת – נוהלי האכיפה החדשים בצמתים
אמל"ק: חארטה בריבוע. רוצים לשמור על החוק? תנהגו כחוק.
לאחרונה התחילו להעיף בקבוצות וואטסאפ את התמונה הזו:
לכאורה – אייטם לגיטימי, כיוון שבאמצע פברואר 2025 התראיין בטלויזיה שוטר בשם עמיר ג'יבלי (שעל מעלליו סיפרנו כאן בהרחבה בעבר) והוא סיפר ברוב גאווה שכחלק ממלחמתה של המשטרה בתאונות הדרכים הם זיהו שמירב התאונות מתרחשות בצמתים (אם כי עד לא מזמן הסיבה העיקרית לתאונות דרכים – לפי אותו עמיר ג'יבלי הוא ולא אחר – היתה שימוש בטלפונים. והאמת? גם כאן בצדק), אבל ראו זה פלא – למרות שינוי הפאזה והסימון של צמתים כמקום העיקרי שבו מתרחשות תאונות דרכים – מירב האכיפה המשטרתית כנגד עברייני הדרכים ממשיכה להתמקד ב… תופים… עבירות מהירות.
אבל רגע – אמרתי קודם שזה חירטוט. אסביר למה:
דבר ראשון – אין מצלמות רמזור בכל צומת בארץ. גם אם המשטרה ונציגיה באולפן היו עושים שמיניות באוויר הם לא היו יכולים באמת לאכוף מהירות בכל צומת, ואפילו לא בשבריר חלקיק של הצמתים בארץ. אתם יודעים מה, אפילו לא בעשירית מהצמתים המסוכנים בארץ. ולמה? כי בישראל של 2025 יש בסך הכל כמה עשרות עמדות של מצלמות אור אדום ורמזור ורק חלק קטן מהן פעיל בכל רגע נתון, ככה שזה יותר אייטם בשביל התקשורת המחרטטת כדי להראות שכאילו המשטרה עושה משהו. המשטרה לא עושה שום דבר.
ואתם יודעים מה? אל תאמינו לי. תקשיבו למה שנציג המשטרה אמר רק כמה ימים קודם לכן בישיבה של וועדת הכלכלה בכנסת…
אז עם כל הרצון הטוב, בלי שהמשטרה תעשה לעצמה בדק בית מלא ותסדר מחדש את סדרי העדיפויות שלה, אנחנו נמשיך לראות את נציגיה מתפתלים בוועדות הכלכלה והכספים כשהם מנסים להאשים את כל העולם ואחותו במחדליהם, נמשיך לראות אותם מחפשים את המטבע מתחת לפנס (כי הרי הכי קל לאכוף מהירות, בוא נתקע עוד כמה מאות מצלמות ובינגו), ונמשיך לא לראות אותם עושים את הדבר הנכון.
ובנתיים? במשטרה יעדיפו להתקין מצלמות מהירות על קטעי כביש ישרים בהם למהירות כלל אין שום אפקט, ולא איפה שבאמת צריך. הנה קחו אייטם שכתבתי עוד ב- 2012:
על הקשר בין הצמתים הכי מסוכנים בישראל לבין מיקומי מצלמות המהירות
על הקשר בין הכבישים האדומים למיקומי מצלמות המהירות
מחקר חדש של אור ירוק קובע כי מיקומי מצלמות המהירות מוטעה
דבר שני – אם כבר מדברים על אכיפת מהירות, ואם נניח שמהירות היא הגורם העיקרי לתאונות דרכים (היא לא) – אז אכיפת מהירות צריך לעשות החל מהקמ"ש הראשון מעל המהירות המותרת ולא מאיזה רף דימיוני שנקבע במוחו הקודח של איזה קצין משטרה שמחפש קידום. ממתי המשטרה צריכה "להודיע" שמעכשיו הם יאכפו רק מעל 100 קמ"ש כשבכלל מותר לנסוע שם על 90?
רק בישראל המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אבל כולם נוסעים 120 קמ"ש כי הם יודעים שלא יקבלו דו"ח – ויתרה מכך – המשטרה בעצמה מספרת לציבור שזה בסדר, סעו, אנחנו לא נאכוף… ככה לא מבצעים אכיפה.
אז איפה הם היתה המשטרה עד היום? למה חיכיתם לאכוף מהירות בצמתים? הייתם צריכים לעשות את זה כבר קודם.
נקודה שלישית – רף אכיפת המהירות בצמתים אמנם נקבע על ידי המשטרה (בהנחה שמדובר בצמתים בהם יש מצלמות מהירות, וכאמור המספר שלהן קטן מאוד) – אבל המספר שונה ממקום למקום, ממצלמה למצלמה, מעיר לעיר וממחוז למחוז.
ולמה? טוב ששאלתם.
כי המשטרה לא אוכפת את העבירה עצמה אלא רק את העבירות בהן היא מסוגלת לטפל. בתימצות – כל מצלמה מוגדרת בצורה שונה ורף אכיפת המהירות שלה משתנה בהתאם למצב הרוח אבל בעיקר בהתאם למה שהמשטרה רוצה להוציא ממנה. אם נאכוף רק מהירויות גבוהות – נגיע למצב שנהגים רבים יוזמנו למשפט, מה שיטיל עומס כבד על בתי המשפט לתעבורה באותו אזור. זה לא טוב. ולכן מורידים את רף האכיפה וקובעים אותו כך שיתפוס ממהירות נמוכה יותר, אבל לגמרי יתעלם מהמהירויות הגבוהות. עדיף למשטרה שהמצלמה תפיק הרבה דו"חות על כמה קמ"שים קטנים מעל למותר, כך הנהגים יקבלו קנסות נמוכים שלא יגרמו להם לרוץ לבתי המשפט, וככה הסטטיסטיקה שלהם תהיה מושלמת ללא זיכויים מיותרים וללא עומס על בתי המשפט לתעבורה.
הנה תקראו שני אייטמים שכתבתי, הם נכונים גם היום:
האם המשטרה משנה את רף אכיפת המצלמות בהתאם לרמת ההכנסה מכל מצלמה?
הם מפחדים? המשטרה מורידה את רף האכיפה במצלמות המהירות
והנקודה הרביעית שלכאורה לא קשורה עניינית למקרה זה אבל מכניסה אתכם לקונטקסט הכללי – בל נשכח את מעלליו של עמיר ג'יבלי בעצמו שבהיותו רפ"ק ושירת כמפקד מתנ"א באזור השרון, החליט בוקר אחד שרוכבי אופנוע לא באים לו בטוב, כי הם לא עוצרים כששוטרים מסמנים להם לעצור על עבירות מהירות. אז מה עושה שוטר חרוץ כדי לגרום להם לעצור? הוא מחליט לשחק משחק. הוא יוצא לביים תאונות דרכים על כביש 6, עם רכבים שנראים כאילו היו מעורבים בתאונה ועם צוות הפקה שלם הכולל שוטרים סמויים שנראים כאילו הם נפצעו בתאונה. וכאשר רוכבי אופנוע נצפו נוסעים במהירות מעל המותר, הם הפעילו את המלכודת. רוכבי האופנוע הגיעו לאזור התאונה, וכאזרחים טובים עצרו לבדוק אם הכל בסדר, ואז התנפלו עליהם ג'יבלי וחבר מרעיו, הציגו בפניהם את המהירות שבה הם נתפסו (לכאורה) ונתנו להם את הדו"חות שהגיעו להם (שוב לכאורה). היתה על זה כתבה שלמה בחדשות ערוץ 10 ז"ל, אבל האתר ירד מזמן והאייטם נעלם. הזיכרון לא.
התכסיס המסריח הזה הגיע כאמור לתקשורת, ואני הגשתי עליו תלונה למבקר המדינה. ומה עשה ג'יבלי בתגובה? הגיש עלי תלונה על העלבת עובד ציבור (שנסגרה מחוסר אשמה אבל זה כבר עניין אחר).
הנה צילומי מסך במקרה ויום אחד האייטם הזה ייעלם:
אז השוטר ג'יבלי מוכר כבר כאחד שמחפש קיצורי דרך ולא בפעם הראשונה. הוא עשה זאת בעבר גם במקרה אחר:
רפ"ק עמיר ג'יבלי ממציא שיטת אכיפה לממל"ז, האמנם?
אני מצרף צילומי מסך גם לאייטם הזה, על כל מקרה:
אז בואו נעשה סדר:
מה המהירות המותרת בצומת?
מהירות הנסיעה המותרת בצומת היא המהירות המותרת באותו כביש, תהיה אשר תהיה, בין אם נגזרת מסוג הכביש ובין אם כתוצאה ממהירות שהוגדרה באמצעות תמרור 426 (שכוחו יפה עד לצומת הקרוב או עד לתמרור 216, 217, 424, 425, 427, או עד לתמרור הקובע מהירות אחרת).
מה המהירות המותרת בכביש?
מהירויות הנהיגה המרביות בכבשי ישראל קבועות בתקנה 54 לתקנות התעבורה, והן חלות בהיעדר תמרור המורה אחרת (כמו תמרור 426 המצויין מעלה).
לרכב מנועי – 50 קמ"ש בדרך עירונית, 80 קמ"ש בדרך שאינה עירונית, 90 קמ"ש בדרך שאינה עירונית עם שטח הפרדה בנוי, או 110 קמ"ש בדרך מהירה. דהיינו – הגעתם לצומת בכביש שבו מותר 80 קמ"ש? זו המהירות המותרת בצומת. ואם בכביש מותר 90 קמ"ש? זו המהירות המותרת בצומת. לא יותר, לא פחות.
סעו כחוק ובעיקר בזהירות.