קטגוריה: אינטרנט וקהילות

מניעת הונאות העברת בעלות של כלי רכב על ידי הגדרה חדשה באתר הממשלתי

באמצע שנת 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה, השיק משרד התחבורה את אחד השירותים הדיגיטליים המוצלחים ביותר שלו – העברת בעלות על כלי רכב דרך האתר הממשלתי GOV.IL. במקום לקבוע פגישה בסניף דואר או במשרד הרישוי, המוכר פותח את העסקה באזור האישי שלו, הקונה מאשר אותה באזור האישי שלו, האגרה משולמת בכרטיס אשראי – והבעלות עוברת באופן מקוון. שני הצדדים אפילו אינם צריכים להיות באותו המקום, וכל התהליך זמין 24 שעות ביממה גם מהמחשב וגם מהטלפון הנייד.

אתר אישי ממשלתי

במקביל, השיטה הישנה, הידנית, בה גם הקונה וגם המוכר נפגשו בסניף דואר וביצעו את העברת הבעלות בסניף נותרה בעינה.

לפי משרד התחבורה, כיום מתבצעות באמצעות השירות הדיגיטלי כ-500 אלף העברות בעלות בשנה – כמחצית מכלל עסקאות העברת הבעלות בישראל.

אלא שכמו לא מעט שירותים דיגיטליים מוצלחים, גם כאן מצאו עבריינים דרך לנסות ולעקוף את המערכת. בשנים 2024 ו-2025 נרשמה עלייה משמעותית במקרי הונאה שבהם הועברה בעלות על כלי רכב ללא ידיעת בעליהם, באמצעות מסמכים מזויפים ותוך ניצול הליך העברת הבעלות בסניפי דואר ישראל. לפי החשד, לפחות בחלק מהמקרים היו מעורבים גם עובדים מתוך המערכת.

ברוב המקרים הכול מתחיל במודעת מכירה תמימה ביד2 או באתר דומה. אדם שמתעניין לכאורה ברכב מבקש לקבל צילום של רישיון הרכב, בדרך כלל בטענה שהוא רוצה לבדוק עלויות ביטוח או מימון לפני שהוא מגיע לראות את הרכב. מרגע שהמסמך נמצא בידיו, מתחיל שלב הזיוף. אם ההונאה מצליחה, הרכב מועבר על שמו של אדם אחר מבלי שבעליו האמיתי יודע על כך בכלל. מכאן האפשרויות כבר רבות. יש מי שמשכפלים את לוחיות הרישוי ומתקינים אותן על רכב גנוב, שלפתע מקבל זהות של רכב חוקי, ואז מוכרים אותו לקונה תמים. אחרים משתמשים בזהות החדשה כדי לצבור דו"חות מהירות, חיובי כבישי אגרה, קנסות חניה ועבירות נוספות – שכולן ממשיכות להגיע אל מי שבטוח שהרכב עדיין רשום על שמו.

כאשר בעל הרכב מגלה שהרכב כבר אינו רשום על שמו, הוא נאלץ להתמודד עם הליך מורכב של ביטול העסקה והוכחת ההונאה, וכשאנחנו חושבים על היעילות של חלק ממוסדות המדינה – קל להבין לאיזה טרטור אנחנו יכולים להיחשף.

לפני כשנה העלה רוכב האופנוע יוסף כדורי רעיון פשוט להפליא: אם הבעיה נמצאת בהעברת הבעלות הידנית, מדוע שלא נאפשר לבעל הרכב לחסום אותה לחלוטין ולהשאיר פתוחה רק את האפשרות לבצע את ההעברה דרך האתר הממשלתי? ההיגיון ברור. בעוד שקל יחסית לזייף מסמך או לשחד אדם בשר ודם, הרבה יותר קשה לעקוף את מנגנון ההזדהות של GOV.IL.

הרעיון ברור: בעוד שהעברת בעלות בסניף הדואר יכולה להתבצע על סמך צילום של רישיון הרכב, תעודה מזויפת או מסמך נייר שנמסר לצד שלישי, ההעברה המקוונת אינה מבוססת על הצגת מסמכים פיזיים שניתנים לזיוף. זהות המוכר והקונה נבדקת במערכת ההזדהות הממשלתית, פרטי הרכב מתקבלים ישירות ממאגר הרכב הרשמי, ושני הצדדים נדרשים לאשר את העסקה דרך המערכת.

כעת, כשנה לאחר שהרעיון הוצע, משרד התחבורה מאמץ למעשה את אותו עיקרון ומשיק שירות חדש: כל בעל רכב יכול להיכנס לאזור האישי שלו ולחסום מראש העברת בעלות באמצעות סניפי דואר ישראל. מרגע שהחסימה פעילה, הדרך היחידה להעברת בעלות היא דרך אתר GOV.IL, שבו שני הצדדים מזדהים ומאשרים את העסקה בעצמם.

אם תשאלו אותי, אין באמת סיבה להשאיר את האפשרות הזו פתוחה. גם אם אתם מתכננים למכור את הרכב בחודשים הקרובים, אין צורך להסיר את החסימה מראש. כל עוד הקונה מסוגל לבצע את העברת הבעלות דרך GOV.IL, אפשר להשאיר אותה פעילה. רק אם תיאלצו לבצע את העסקה בדרך הישנה – תוכלו לבטל את החסימה בתוך דקות ספורות ולהפעיל אותה מחדש מיד לאחר מכן. המשך…

מפגש טכני – הנקודה האדומה

בהמשך למפגש הקודם בו השתתפו מעל 50 איש במפגש טכני – תנוחות רכיבה נכונה, אני שמח לארגן לרוכבים הרצאת בטיחות חשובה נוספת העוסקת בנושאים הבאים:

  • המחשת הפער בין מה שהרוכב חושב שנכון לבין מה שקורה בפועל.
  • לקיחת אחריות אישית בכדי למנוע את המעורבות שלי בתאונת דרכים.
  • שינוי החשיבה ויצירת נורמות התנהגותיות.
  • מהי 'רכיבה מודעת' – זיהוי מצבים בכביש והתאמת הרכיבה בהתאם.
  • מצבי חירום במהלך הרכיבה ואיך להימנע מכניסה למצבים אלה.
  • שינוי תפיסה והבנה שתאונות דרכים זאת בעיה שלי.
  • השפעת מהירות על מרחקי עצירה ועל זמן התגובה ואיך ניתן לקצר אותם.
  • הסחי דעת בנהיגה ואיך ניתן להתמודד איתם.
  • בלימת חירום באופנוע עם או בלי ABS.

השתתפות בהרצאה היא חשובה כיוון שהיא מקטינה את הסיכוי להיות מעורב בתאונת דרכים באחוזים רבים, ובסופו של דבר זו מטרת העל של כולנו.

את המפגש יעביר משה פרחי, מומחה במניעת תאונות דרכים, מזה כ- 23 שנה, עוסק הדרכות נהיגה מתקדמת על אופנועים ומכוניות. מדריך ומאמן אלפי אנשים במגזר הפרטי והעסקי.

מתי ואיפה:

המפגש יתקיים בערב יום חמישי ה- 16.05.24 בשעות הערב במיקום באזור השרון.

מספר המקומות מוגבל, כל הקודם זוכה. להרשמה – פנו אלי בפרטי.

תשלום אונליין על הפרשי אגרת רישוי עבור רכבים בעלי תו נכה

מי מאיתנו שמחזיק תו נכה על נכות כזו או אחרת, זכאי מזה שנים לקבלת אגרת רישוי מופחתת (להלן "אגרת נכה"), מה שמוזיל את האגרה לרוב הרכבים לסכום של כמה עשרות ש"ח בלבד בשנה.

הפרטים המלאים והתנאים לזכאות זו, כפי שהיא רשומה באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

פרטים נוספים אודות הנחה בתשלום אגרה, הגשת בקשה לתג נכה או קבלת החזר רישוי אגרה, עידכון רכבים בתג הנכה – בדף שירות "תג חניה לנכה".

נכה זכאי לאגרת רישיון רכב מופחתת בעבור רכב אחד, ובהתאם לתנאים הבאים:

הרכב הוא רכב נוסעים פרטי, רכב פרטי דו-שימושי, רכב מסחרי שמשקלו הכולל אינו עולה על 5,000 קילוגרמים, אוטובוס זעיר פרטי או אופנוע, הרכב רשום על שמו של הנכה, על שם בן זוגו או בת זוגו, או על שם האפוטרופוס שלו, וכן הרכב אינו משמש לצורכי עסק או מסחר.

נכה אשר שולמה אגרת רישוי מלאה לרכבו, ונמצא שהוא עומד בקריטריונים לאגרה מופחתת, יהיה זכאי להחזר יחסי בגין האגרה המלאה ששולמה. החזר זה מתרחש (לרוב) בצורה עצמאית מבלי שהנכה יצטרך לעשות דבר (אולי למעט הפעם הראשונה שבה הוא "נכנס למערכת" והופך לזכאי לזכות זו).

לכאורה – הטבה שיכולה להגיע לסכומים של מאות ואף אלפי ש"ח בשנה. זו ללא ספק ובהחלט הטבה משמעותית.

כדי לברר את סטטוס הרכב/ים שברשותכם, לבדוק את סטטוס תג הנכה, לבקש/לשנות מספרי רכב המשוייכים לתג נכה, או לבצע העברת בעלות אונליין – כאן באזור האישי באתר הממשלתי (כניסה לאתר דורשת הרשמה מקדימה):

אלא מה, עצם קבלת ההטבה יצרה לנכה בעיה אחרת (שנועדה בצדק למנוע הונאות, ואשר נכנסה לתוקף בדצמבר 2011): מרגע שהתקבל ההחזר על אגרת הרישוי לרכב מסויים, כשהנכה (או הבעלים של הרכב) מעוניין למכור את הרכב ולבצע העברת בעלות (אונליין או בסניפי הדואר), הוא חסום מביצוע העברת הבעלות וזאת משום שהוא חייב קודם כל לשלם חזרה למדינה את הפרשי האגרה, ורק אז תיפתח בפניו האפשרות לבצע את העברת הבעלות.

המשך…

חלמאות ישראלית – בוטלה האופציה לתשלום אונליין על הפרשי אגרת רישוי עבור רכבים בעלי תו נכה

מי שמחזיק תו נכה על נכות כזו או אחרת זכאי מזה שנים לקבלת אגרת רישוי מופחתת (להלן "אגרת נכה"), מה שמוזיל את האגרה לרוב הרכבים לסכום של כמה עשרות ש"ח בלבד בשנה. בהחלט הטבה משמעותית לנכים רבים שגם ככה חלקם מתפרנסים בקושי מקצבת נכות מגוחכת.

עידכון פוסט: ראו עידכון אחרון בתחתית הפוסט.

אלא מה, עצם קבלת ההטבה יצרה לנכה בעיה אחרת: מרגע שהתקבל ההחזר על אגרת הרישוי לרכב מסויים, כשהנכה מעוניין למכור את הרכב ולבצע העברת בעלות (אונליין או בסניפי הדואר), הוא חסום מביצוע העברת הבעלות וזאת משום שהוא חייב קודם כל לשלם חזרה למדינה את הפרשי האגרה, ורק אז תיפתח בפניו האפשרות לבצע את העברת הבעלות.

לשמחתנו, כאחד מלקחי הקורונה וההנגשה של שירותים רבים לאזרח באמצעות האינטרנט, נפתחה בפני ציבור הנכים האפשרות לשלם את הפרשי האגרה אונליין – דרך האתר הממשלתי של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. מרגע שבוצע התשלום, האופציה להעברת הבעלות נפתחת בפני הנכה וזאת מבלי להכריח אותם לכתת רגליהם, קביהם, או כסאות גלגליהם למשרדי רישוי רק בשביל זה.

אבל בישראל כמו בישראל, כשיד אחת לא יודעת מה היד השניה עושה וכשבמשרדי הממשלה יושבים אידיוטים שכל קשר בינם לבין התחום עליו הם אמונים הוא מקרי בהחלט וקשור רק לכמה קולות הם קיבלו בפריימריז של המפלכה וכמה הם צועקים כמו בבונים שכל תפקידם הוא לבדוק את הרקטום של המנהיג הגדול, אז הנה אנחנו רואים – שוב – איך המדינה מתעמרת באזרחיה.

צילום אילוסטרציה:

לכן עכשיו, כחלק משיפור הטירלול של המדינה נגד תושביה, מתברר שהאופציה הזו נחסמה בפני הנכים. לא ניתן יותר לשלם את ההפרשים אונליין. חובה להגיע למשרד הרישוי כדי לקבל מהם שובר, ואז לשלם את הסכום בסניף הדואר הסמוך. אל תשאלו איך אני יודע.

אוי איזו חלמאות.

עידכון פוסט: מאז שהפוסט הזה עלה – נמצאה דרך לתשלום הפרשי אגרת רכב לרכבים בעלי תו נכה. קבלו את כל הפרטים כאן.

מפגש טכני – תנוחות רכיבה נכונה

כשאנחנו צופים בטלויזיה (או במציאות, סביבנו) ברוכבים מעולים, הם גורמים לזה להראות קל: הגוף שלהם נמצא בפוזיציה הנכונה במקום הנכון ובזמן הנכון. אבל כשאנחנו מנסים לעשות את זה בעצמנו, זה מרגיש לנו מסובך, מסורבל, קשה…

אחד היעדים הגבוהים ברכיבה איכותית הוא תפעול של האופנוע באזור הנוחות – להפוך את הכל לקל יותר! אבל אחד מהנושאים החשובים ביותר, תנוחת הרכיבה, לעיתים מוזנח ולא מקבל את אותה השקעה כמו תחומים אחרים בתפעול רכיבה.

תכנון איכותי והבנת הכוח שיצרנו – זה המפתח לרכיבה נכונה, חלקה, קלה, פשוטה, ועל הדרך גם בטוחה יותר.

לאור הביקוש אירגנתי מפגש טכני בערב לקוראי האתר, בו נחטט בבסיס הרעיון וסגנונות הרכיבה, במטרה להפוך את עבודת הגוף לקלה, אינטואיטיבית – ועל הדרך בטוחה יותר.

את המפגש יעביר רוני לדו, מדריך רכיבה ונהיגה מתקדמת משנת 2009. מוביל הדרכות, בעיקר אספלט ובטיחות, אבל גם מסלולי המירוצים ורכיבת השטח הם אהבה אמיתית. רוכב על סופר נייקד וצרצר דו-פעימתי לשיחרור הסוסים העצבנים.

מתי ואיפה:

המפגש יתקיים בערב יום שני ה- 19.02.24 בשעות הערב במיקום באזור השרון.

מספר המקומות מוגבל, כל הקודם זוכה. להרשמה – פנו אלי בפרטי.

על הדרך הנכונה למכירת או קניית אופנוע (או רכב) בישראל

כל אחד מאיתנו מגיע למצב הזה מתישהו בחיים: יש לנו כלי רכב – אופנוע או מכונית – ואנחנו רוצים למכור אותו לאדם אחר. אם יש לנו בזה ניסיון רב שנים והשתפשפנו בתהליך (בין אם בגלל שמדובר בסוחר רכבים/אופנועים ובין אם זה פשוט עניין של ניסיון ממכירת הרבה כלים בעבר), אז זה מרגיש לנו כמו פעולה פשוטה ולא מסובכת. אבל לרוב האנשים שעבורם זו פעם ראשונה או שהפעם האחרונה שהם ביצעו מכירה היתה לפני אי-אילו שנים, התהליך עשוי להיות מבלבל ולעיתים פעולה או החלטה לא נכונה עלולה להיות בעלת השלכות קשות על המוכר (ולעיתים גם על הקונה).

אפשר לקרוא את האייטם הזה מצידו של המוכר, אבל אפשר להשתמש בנתונים גם כשאתם עומדים בפני קניה בעצמכם. היינו הך.

אפשר לומר שחלק מהכללים הללו "נכתבו בדם" של כאלה שלא פעלו לפי הסדר, ומצאו את עצמם בפני שוקת שבורה. זה לא מחייב שזה יקרה לכם, אבל כדאי ללמוד מניסיונם של אחרים ולא לנסות למצוא קיצורי דרך שבסוף רק עלולים לסבך אתכם ולהשאיר אתכם בלי אופנוע/רכב, בלי כסף ועם המון עגמת נפש.

בואו נתחיל.

האם הקונה/מוכר הוא נוכל פוטנציאלי?

לצערנו, המציאות היומיומית מוכיחה פעם אחר פעם שפראיירים לא מתים אלא רק מתחלפים, וכך גם הנוכלים. אל תהיו אלה שמתראיינים אחר כך בטלויזיה ומספרים איך עבדו עליכם. תפעילו שכל ישר, ואם משהו מריח לכם מסריח – זה דג מת.

גם אם אתם ממש לחוצים למכור, עדיף לחכות לקונה "כשר" מאשר להתפתות לעשות עיסקה שמריחה לכם כמו נבלה אבל מרוב לחץ למכור השתבשה עליכם דעתכם והתפתיתם לעשות עיסקה שמראש הרגשתם שמשהו שם לא עובד כמו שצריך.

היום קל מאוד לעשות חיפוש ברשתות חברתיות ולמצוא את הקונה/מוכר. תנסו לברר, לגשש, לבדוק:

  • האם הוא מוכר לכם אישית?
  • חפשו את שמו בגוגל (ואפשר לבדוק מול תעודת הזהות שלו או מול מה שכתוב ברישיון הרכב כדי לאמת את זהותו).
  • האם יש לו פרופיל אמיתי או שמא זה פרופיל שמרגיש פיקטיבי ומסריח מפייק?
  • האם יש לו חברים משותפים? האם אפשר לבדוק מולם מה רמת המהימנות שלו?
  • האם יש על השם הזה פוסטים ברשתות או באתרים שמזהירים מפניו? זכרו שנוכלים רבים משתמשים ביותר משם אחד, אבל לרוב הם בוחרים ב"שם במה" שאיתו הם הולכים כמה שנים עד שהם נשרפים.
  • בדקו איך מופיע מספר הטלפון שלו באפליקציות כמו True Caller ו- Me (ואם הוא שמור כ"נוכל לא לענות" הייתי אומר שזו אינדיקציה די טובה)
  • האם הוא מתקשר ממספר חסוי?
  • האם הוא אף פעם לא זמין בכל מיני תירוצים שהוא עובד באיזה מקום עבודה חסוי או שאסור לו לענות לטלפון?
  • האם הוא מתעקש על איזה תנאי לא ברור עוד בשלב הגישוש הראשוני?
  • האם הוא "שולח חבר"?
  • האם הוא בדיוק נמצא בחו"ל אבל חייב לקנות את מה שאתם מוכרים כי <הכנס שקר כלשהו>?
  • האם יש דף מכירה בפייסבוק או יד 2? אם כן כמה זמן המודעה רצה שם? האם יש לה תגובות?
  • האם הוא סוחר אבל מסתיר את העובדה? למה?
  • האם ראית את הכלי הזה (אופנוע או רכב) מפורסם עוד במקומות אחרים אבל בשמות או מספרי טלפון שונים? רוב הנוכלים אמנם חכמים מספיק כדי לעבוד על האיש התמים הממוצע, אבל הם לא משקיעים ביצירת דפים אמינים במאה אחוז, התמונות שהם משתמשים בהן נמצאו איפושהו ברשת (אפשר לחפש לפי התמונה), וגם את כלי הרכב עצמו הם לא יצלמו בדרכים שונות אלא ימחזרו את אותן תמונות.

המשך…

קיצור דרך למציאת חבילות שנשלחו אליכם מחו"ל

כן, זה לא רק אתם. זה גם אני. כולנו מזמינים דברים מחו"ל, בין אם שיט מפוקפק מאתרים סיניים ובין אם קניות מאתרים מובילים של ציוד לאופנועים, לרכבים, למחשבים ומה לא.

לפעמים החבילות האלה הולכות לאיבוד, ולפעמים הדואר פשוט מתרשל במשלוח הודעות אלינו. לא קיבלנו את הסמס, הדוור כבר מזמן לא מבקר בתיבת הדואר, ולך תמצא איפה מתגלגלת הקופסה עם הקסדה החדשה שהזמנת… הייאוש כבר כאן, ולמרות שלפעמים מבליחים באפילה ניצוצות של שירות תקין, לרוב אנחנו פשוט מתוסכלים.

אין לי בשורות טובות לגבי טיב ורמת השירות שאנחנו נקבל בקרוב, אבל מה שכן יש לי זה ריכוז של כמה לינקים שיעזרו לכם לאתר את החבילה האבודה, ובמידת הצורך לשלם עבורה מע"מ ו/או מיסים כדי לשחרר אותה ולהוציא אותה לדרכה המיוחלת לחיקכם.

כבר כתבתי כאן בעבר על האתר של MyGov, שהוא הפורטל האישי הממשלתי. כניסה לאתר מחייבת הרשמה חד-פעמית מראש, ואחריה תוכלו לעשות לוגאין באמצעות מס' ת"ז, סיסמה וקוד חד-פעמי שתקבלו בסמס לסלולרי. לאחר הכניסה לאתר תוכלו לראות (בין שלל המידע השימושי) גם מידע על חבילות ומטענים שהזמנתם ביבוא אישי. אם החבילה שלכם נמצאת שם, תוכלו לקבל איזה רמז לגבי מיקומה, הסטטוס שלה, והאם נדרש עבורה תשלום כדי לשחרר אותה. כאן אפשר גם לקבל את מספר החבילה.

המשך…

חדש – העברת בעלות לכלי רכב דרך האינטרנט

כחלק מהרחבת השירותים הדיגיטליים הממשלתיים שמוצעים לאזרח ניתן החל מתחילת מאי לבצע העברת בעלות על כלי רכב באינטרנט. ללא ספק מדובר בצעד מבורך שיקל על כולם.

עידכון אוגוסט 2026: מאז שהמאמר הזה נכתב ב- 2020 (שיא ימי מגיפת הקורונה) לפי משרד התחבורה, כיום מתבצעות באמצעות השירות הדיגיטלי כ-500 אלף העברות בעלות בשנה – כמחצית מכלל עסקאות העברת הבעלות בישראל. אלא שכמו לא מעט שירותים דיגיטליים מוצלחים, גם כאן מצאו עבריינים דרך לנסות ולעקוף את המערכת. בשנים 2024 ו-2025 נרשמה עלייה משמעותית במקרי הונאה שבהם הועברה בעלות על כלי רכב ללא ידיעת בעליהם, באמצעות מסמכים מזויפים ותוך ניצול הליך העברת הבעלות בסניפי דואר ישראל. לפי החשד, לפחות בחלק מהמקרים היו מעורבים גם עובדים מתוך המערכת.
כעת משרד התחבורה משיק שירות חדש: כל בעל רכב יכול להיכנס לאזור האישי שלו ולחסום מראש העברת בעלות באמצעות סניפי דואר ישראל. מרגע שהחסימה פעילה, הדרך היחידה להעברת בעלות היא דרך אתר GOV.IL, שבו שני הצדדים מזדהים ומאשרים את העסקה בעצמם.
קראו עוד כאן: מניעת הונאות העברת בעלות של כלי רכב על ידי הגדרה חדשה באתר הממשלתי

אז איך עושים את זה?

ראשית, על הקונה ועל המוכר להיות שניהם רשומים באזור האישי הממשלתי כאן:

אתר אישי ממשלתי

עוד לא נרשמתם? חזל"ש, גשו לדואר לבצע את העברת הבעלות.

כן נרשמתם? עכשיו צריך לוודא שלכלי הרכב יש רק בעלים רשום אחד. זה לא המצב? גשו לדואר לבצע את העברת הבעלות.

יש רק בעלים אחד? יופי. האם לכלי הרכב יש רישיון בתוקף? אם לא, גשו למשרד הרישוי לבצע את העברת הבעלות (ולא לשכוח שחייבים לקבוע לשם תור מראש, ולרוב אין תורים מהיום להיום…)

יש רישיון בתוקף? מעולה. עכשיו רק תתפללו שהבעלים הרשום של הרכב לא זכה באגרת רישוי מופחתת לפי תקנה 272א', למשל במקרה של הנחה לבעל תג חניה לנכה… במקרה זה עליכם לפנות לאחד מסניפי רשות הרישוי ברחבי הארץ, שם יוכל המוטב לקבל שובר תשלום להפרש אגרה. אה, כן, וצריך לקבוע תור מראש.

עידכון פברואר 2024: דווקא יש פתרון גם לזה.
קראו עוד כאן: תשלום אונליין על הפרשי אגרת רישוי עבור רכבים בעלי תו נכה

המשך…

World Ducati Week 2018 – ה- WDW העשירי במספר

92 שנה לאחר היווסדות החברה האיטלקית מבולוניה, מתכוננת דוקאטי לקראת האירוע הגדול בתולדותיה – ה- World Ducati Week של 2018, והפעם האירוע הוא העשירי במניינו.

לאחר ההצלחה של האירוע הקודם בשנת 2016 אליו הגיעו למעלה מ- 81,000 רוכבים ורוכבות לאור נתוני מכירות מדהימים שרק הולכים וגדלים משנה לשנה, עשרות אלפי אוהדים מכל קצוות העולם (תרתי משמע) מתכוננים לקראת האירוע הגדול של 2018.

ככה זה היה נראה באירוע הקודם:

כתבתי על כך לפני האירוע הקודם, וגם על החוויה שלי באירוע עצמו:

מועצת שבט אדומי העור

המיקום הוא קבוע – על מסלול המירוץ מיזאנו (או בשמו המלא מסלול מזאנו ע"ש מרקו סימונצ'לי) אשר לחוף הים האדריאטי, למרגלות רפובליקת סאן מרינו ובסמוך לעיר הנופש רימיני. השנה, האירוע מתקיים בין התאריכים 20 ל- 22 ביולי.

המהלך האירוע תתקיים תחרות "המונסטר היפה בעולם":

https://www.ducati.com/ww/en/experience/world-ducati-week/garage-contest

אבל לא רק. בתוך מתחם האירוע יש מספר רב של אוהלים, ביתנים ועמדות – כל אחד בנושא אחר, בין אם של היצרן עצמו, ובין אם של יצרנים ונותני שירות אחרים. בין הביתנים המעניינים ניתן למנות את אזורי השירות (דוקאטי עם מוסך מלא לטיפול באופנועים, אוהלינס עם עמדת כיוון בולמים, פירלי עם מכירה והתקנה של צמיגים ועוד), אזורי המידע (הכוללים מעין מיני מוזיאון, ביתן לימודי שבו ניתן להצטרף להרצאות מעניינות בתחומים שונים כמו עיצוב וייצור אופנועים, לימוד על מערכות הבקרה המתוחכמות ועוד, עמדות של יצרנים כמו ג'יבי, דיינזה, ברמבו, טרמיניוני, בוש, צביעת קסדות, הדפסה על חולצות, חריטה על אביזרי אלומיניום ועוד), אוכל ושתיה ללא הפסקה, וכן חנויות הכוללות אאוטלט של אביזרי לבוש ומיגון כולל חנות המוצרים הממותגים של דוקאטי שמכרה ציוד בהנחות נאות, וכן חנות האקססוריז וחלקי האופנועים בהם ניתן היה לרכוש פריטים מקטלוג החלקים של דוקאטי.

באירוע יהיו נוכחים כל המי ומי של החברה, וגם רוכבי ה- MotoGP של החברה, ביניהם כמובן אנדריאה דוביציוזו וחורחה לורנזו (אלוף העולם בקטגוריה הבכירה בשנים 2010, 2012 ו- 2015), וככל הנראה גם רוכבי עבר מהוללים כמו קייסי סטונר (אלוף העולם בשנים 2007 ו- 2011), וטרוי בייליס (אלוף העולם בסופרבייק בשנים 2001, 2006 ו- 2008) ועוד.

במהלך היום השלישי של האירוע תתקיים תצוגה אוירובטית של מטוסי קרב איטלקים, ככל הנראה ברמה אחת גבוהה יותר ממה שהיה ב- 2016:

כרטיסים ניתן לרכוש כאן:

https://www.ducati.com/ww/en/experience/world-ducati-week/tickets

הערה: חברי מועדון דוקאטי זכאים לכרטיסים בהנחה של 100%. אם אתם מעוניינים להגיע לאירוע ואינכם חברי מועדון, צרו קשר.

 

לשמור למקרה הצורך: איך אני יכול לבדוק האם קיימים על שמי דו"חות משטרה?

לגזור ולשמור, אולי פעם תצטרכו את זה.

כמה שנים אחרי התחלת פריסת מצלמות המהירות (בפרוייקט הנקרא א-3) נמצאים הנהגים בישראל במצב של חוסר וודאות: כל כך הרבה מצלמות, לפעמים מפספסים את המהירות המותרת בכמה קמ"שים בודדים, והופה! אדם יכול למצוא עצמו עם דו"חות מהירות רבים על שמו! עד שיקבל את הדו"חות בדואר רשום (בהנחה שכתובתו מעודכנת במשרד הפנים) יעברו שבועות במקרה הטוב, ועד אז הוא עלול למצוא את עצמו עם כל כך הרבה דו"חות שרישיון הנהיגה שלו ישלל וסכומי הקנסות שיושתו עליו יהיו משמעותיים מאוד.

זה קרה כבר בעבר, ויקרה שוב בעתיד.

מצלמה אחת עלולה לקלקל לכם את החיים, עובדה

לכן זהו ללא ספק אחד מהנושאים שמלחיצים נהגים רבים: איך אפשר לוודא האם קיימים על שמי דו"חות משטרתיים? איך אפשר לוודא שדו"חות אלה אכן ישולמו בזמן? איך אפשר להתגונן בפני דו"חות שכאלה אם אני כלל לא יודע על קיומם?

לשם כך קיימות שתי דרכים לביצוע הבדיקה. נתחיל עם הפשוטה, שימוש באתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה – המרכז לגביית קנסות שנמצא בלינק הבא:

https://ecom.gov.il/Voucher/InputPage.aspx?vid=318

כעת, בחרו באפשרות של זיהוי לפי רישיון נהיגה. הכניסו את הפרטים שלכם (ת"ז ומספר רישיון נהיגה), ולחצו "אישור".

דוגמה לצילום מסך של בעל רישיון שלחובתו קיימים 3 דו"חות (תודה ל- ד' ולכל מי שסייע באיסוף המידע):

מרגע שהדו"חות נמצאו במערכת, יש אפשרות לשלם עבורם, אם רוצים.

הצרה היא שהרבה נהגים שיודעים בוודאות שיש על שמם דו"ח משטרתי פתוח שטרם שולם והם טרם נשפטו עליו – לא מצליחים למצוא את הדו"ח שלהם במערכת הזו. יתכן וזהו באג רגעי, אבל יתכן גם (ואפילו יותר הגיוני) שדו"ח שנמצא במצב מוגדר מסויים (למשל הוגשה עליו בקשה לביטול כפל קנס) כלל לא יופיע במערכת הזו. לכן, המלצתי בשלב זה היא לקחת את המידע בערבון מוגבל (במיוחד אם אתם מקבלים תוצאה שלילית).

אופציה שניה, שימוש במרכז פניות נהגים ארצי של המשטרה (מפנ"א). ניתן לפנות אליהם בטלפון : 9666* או 02-6789666 או 12229666 (מקו שאינו מרכזיה). במוקד פועלת מערכת למענה אוטומטי 24 שעות ביממה. מענה אנושי ניתן בימים א-ה, בין השעות 08:00-16:00.

ניתן לפנות אליהם גם בכתב בכתובת ת.ד. 120 פתח תקווה, מיקוד 49100, וישנן פניות מסויימות שניתנות לטיפול רק בצורה זו.

יתכן ויהיו גם שם דו"חות שטרם הוזנו במערכת. מצד שני, המערכת שומרת אחורה דו"חות שכבר טופלו בחצי השנה האחרונה.

למפנ"א יש גם טופס מקוון, אונליין, שבו אפשר להזין פרטים ולבצע מספר פעולות כגון בקשת המרת דו"ח לאזהרה, דיווח על נהג אחר ברכב, בקשה להישפט, בקשת ביטול דו"ח ועוד.

כמובן שהדרך הטובה ביותר היא פשוט להימנע מקבלת דו"ח…

אין בכל האמור לעיל משום המלצה לעבור על החוק תמיד יש לנסוע בצורה אחראית וזהירה, ועל פי החוק.

על כנפי העיט – Moto Guzzi V7 (מודל 2016)

לרגע חשבתי שחזרתי בזמן, לשנות ה- 70, שנות ילדותי.

meron-8

תחושת נוסטלגיה ורומנטיקה אפפה אותי כשהגעתי לעופר אבניר להוציא את הגוצי בבוקר יום שישי. הגוצי עמד שם בין כל ה- 4 בשורה, הטווינים והסינגלים המודרניים. הסופרספורטיים והאדוונצרים הנוצצים, עתירי הנפח והסוסים. הוא ניצב גאה, בלי רגשי נחיתות, כאילו רוצה לומר: עם כל הכבוד לסוסים שלכם ולסמקים שלכם, לי יש משהו אחר שלכם אין!

עיצוב הרטרו החזיר אותי ברגע אחד לימים בהם היה אפשר למצוא ברחובות גוש דן אופנועים דומים: נורטון, טריומף, BSA. בזמנו אופנוענים נחשבו למשוגעים אמתיים, הם היו מעטים, ואנחנו הילדים של שנות ה- 70 הערצנו אותם. הם היוו סוג של בריחה מהמציאות הישראלית המיליטנטית והסולידרית. חבורה של אינדיבידואליסטים פרועים שרוכבים אל החופש. הם הקסימו אותנו. ובזמנו היה לאן לרכב, האופק היה רחב ורחוק – כל חצי האי סיני היה שלנו. אחת הפעמים הראשונות שראו חבורת אופנוענים ישראלית בטלוויזיה הייתה כאשר צוות צלמים של ערוץ 1 (היה רק את אותו ערוץ בזמנו ובשחור לבן) ליווה במסגרת סרט דוקומנטרי, חבורת אופנוענים בדרכה לפסטיבל נואבה האגדי בסיני (הוודסטוק של ישראל).

מאז שנות ה- 70 וה- 80 העליזות זרמו הרבה מים בירקון והיום יש מאות אלפי רוכבים ואופנועים בארץ ומכל הסוגים, כולל כאלה הנחשבים לאקזוטיים במיוחד, כמו דוקאטי ו- MV אוגוסטה. בכלל, סצנת האופנועים הפכה בשני העשורים האחרונים בישראל להמונית, צבעונית ומושכת, בדומה לאירופה.

meron-1

המשך…

הרכיבה למצדה 2016 – לא בבית ספרנו

אני (מיצו) זכיתי בכבוד לנהל את פורום האופנועים של תפוז משנת 2006 ועד לסופו (העגום). אבל עוד הרבה לפני כן נוצרה בפורום מסורת של רכיבה משותפת של חברי הפורום למצדה בערב ראש השנה. המסורת החלה עם רכיבה של בודדים ב- 2002, ואט אט משנה לשנה המספרים הלכו וגדלו. ב- 2006 כשהתחלתי לנהל את הפורום נפלה בחלקי האחריות לטפל באירוע מדי שנה, והקפדתי לעשות זאת בצורה מסודרת כולל עבודה מול כל הגורמים הרלוונטיים (משטרה, מד"א, רשות הפארקים והגנים, מכבי אש וכו').

במקביל, בכובע שלי כיוצר של האתר הזה – "מיצו בדרכים" – המשכתי לסקר את הרכיבה למצדה בערב ראש השנה מדי שנה.

האירוע הויראלי המכונה "הרכיבה למצדה" שהחל בהתארגנות של קומץ אמיצים בשנת 2002 התפשט, גדל, והפך למשהו שונה בתכלית מהפורמט שלו באותן שנים ראשונות. לטוב ולרע, זו המציאות. המספרים של המשתתפים ברכיבה המסורתית הלכו וגדלו מכמה עשרות לכמה מאות, ואז ב- 2010 חצינו את רף 1000 המשתתפים. מאז, מדי שנה, מספרי הרוכבים הכפילו את עצמם. כמות הרוכבים שהגיעה בשנה שעברה (2015) חצתה את קו ה- 6000 אופנועים, ויש שאומרים יותר.

מה שבטוח – זה היה אחד מאירועי האופנועים הגדולים שידעה ישראל, בטח כשמדובר באירוע "ספונטני" ולא ממומן.

לכאורה – הצלחה גדולה.

אבל השנה אני וחברי לא נגיע למצדה. הסיבות לכך רבות ומגוונות, אבל אפשר לסכם אותן בראשי הפרקים הבאים:

  • בין אלפי הרוכבים היו כמות עצומה של "גורמים בלתי נשלטים", חבר'ה "בני טובים" שלא שמו קצוץ על אף אחד ועל שום דבר, השתוללו בדרך והשתוללו באתר עצמו.
  • חלקם השפיע לרעה על האווירה במקום, כולל גניבות של ציוד, רוכבים שהגיעו על כלים גנובים וללא מספרים, השחתת ציוד, התנפלות המונית על כל מה שניתן שם בחינם.
  • לא רק רוכבים חסרי אחריות, אלא גם רכבים. כמות הרכבים ה"משופרים" שהגיעה לאתר עברה גם היא מזמן את גבול הטעם הטוב. הרכבים השתוללו בדרך הלוך, חזור, וכמובן באתר עצמו (מישהו אמר "קורבט צהובה"?)

ולא רק זאת, אלא שהמשטרה, ברוב חוצפתה ואחרי שהאירוע תואם עם כל הגורמים הרלוונטיים, החליטה לעכב לחקירה אותי ועוד מספר רוכבים – דווקא אלה שדאגו לסדר ולתיאום ולכל מה שהיה צריך. במקום לטפל במשתוללים – הם החליטו להתנפל עלינו ולחקור אותי על "ניהול עסק ללא רישיון" (וזה אחרי שניסו להדביק לי הפקה של "מסיבת טבע").

כל זאת ועוד גרמו לי להגיע להחלטה שלא עוד. אני לא אתן לזה יד יותר. לא בבית ספרנו.

במקביל, בפוסט באתר של רשות הטבע והגנים הודיעה הרשות בהודעה יוצאת דופן כי האתר סגור.

אבל רשות הטבע והגנים לא הסתפקה בזה. בפוסט הבא בפייסבוק, כותב איתן קמפבל, מנהל מרחב מצדה ברשות הטבע והגנים: "בשנים הראשונות של מסע זה, כאשר התארגנות זו כללה רק מאות אופנוענים, שהקפידו יחסית לשמור על הסדר הציבורי, על הסביבה ועל הניקיון, הדבר עוד היה נסבל מבחינת הסביבה, יכולנו להבליג ואף לעודד זאת ברמה זו או אחרת. כיום לעומת זאת, עם אלפי רוכבים שמגיעים לאתר בשעה נתונה ללא אף גורם שלוקח אחריות על הסדר והארגון של אירוע מסוג זה, מדובר בפגיעה סביבתית משמעותית הפוגעת גם בטבע וגם ברווחת וחווית הטיול של מבקרי האתר שאינם נמנים על התארגנות זו. לצערנו בהתכנסויות המוניות אלו, אנו נחשפים גם להתנהגות לא אחראית מצד קומץ רוכבי אופנועים ונוהגים ברכבים שבאה לידי ביטוי בנהיגה בפראות ובמהירות מופרזת בתוך חניון הגן עצמו, המהווה סכנה ממשית לבטיחות המבקרים וחיי אדם. על כן אנו נדרשים לפעול באחריות המתבקשת ולנקוט משנה זהירות כדי להבטיח את בטיחות המבקרים והשמירה על הסביבה".

מבאס, אבל אי אפשר להחזיר את השד לבקבוק.

מצדה 2015 – סיפור מסע

אני מאחל למשטרת ישראל בהצלחה בהתמודדות עם האירוע השנה.

ולכל הרוכבים "השפויים" – השנה מתחילה מסורת חדשה. חלקכם כבר קיבל הזמנה, ומי שלא יכול ליצור קשר בפרטי.

בנטל 2016 על אפריליה שיבר 750

מסע הרכיבה הלילי בחג הפסח להר בנטל ברמת הגולן הפך למסורת, וזו השנה החמישית שהוא מתקיים, יוזמה של רוכב בשם זוהר בן דרור שסחף אחריו כמה מאות משוגעים לדבר. הרעיון דומה לזה של הרכיבה למצדה בראש השנה: אחרי ליל הסדר יוצאת שיירת רוכבים ממתחם גלילות לכיוון רמת הגולן לצפות בזריחה הראשונה של החג, שם, על פסגת הר בנטל המתנשא לגובה של 1,170 מטרים. בדומה למסע למצדה גם המסע לבנטל החל במקור ברכיבה של כמה עשרות רוכבים בודדים, ועם השנים גדל מספר המשתתפים. אבל בניגוד לרכיבה למצדה, הרכיבה לבנטל מרגישה אינטימית יותר, פחות המונית והרבה פחות רעשנית. גם כמות המשתתפים לא עולה על מאות, בעוד שמצדה שהפך כבר לפני שנים לאירוע של אלפי משתתפים.

הפעם, החבר שלי למסע הוא האפריליה שיבר 750.

בשישי בצהריים אני אוסף אותו. כמו כל אופנוע איטלקי, לפני הכל, היופי מדבר. השיבר חתיך אמיתי, במיוחד בשחור. נראה מוצק , שרירי. נייקד איטלקי תמיד נראה טוב. הבולם האופקי וזרוע האלומיניום האחורית מקנים לו מראה סקסי ומזמין. גרסת הנייקד (שעברה מתיחת פנים בשנת 2015) התווספה לדגם הספורט תיור אשר נמכרת בישראל מאז שנת 2010. לדגם החדש נוספה מערכת ABS כסטנדרט.

DSC_2534

האופנוע משדר איכות מהמבט הראשון, כיאה לאופנועים האיטלקים המודרניים בעשור האחרון. מזלג הפוך, טלסקופים הידראוליים 43 מ"מ, בלמים רדיאליים, ABS, ולוח מחוונים עם תצוגת LCD. האופנוע מבוסס על המנוע של הדורסודורו, וי-טווין בנפח 750 סמ"ק המייצר 95 סוסים. המנוע גמיש וחזק, ומשלב מצערת חשמלית, מערכת Ride-by-wire (רכב-על-חוט), המאפשרת לרוכב לבחור בין שלושה מצבי ניהול מנוע: ספורט, תיור וגשם, המתאימות לרוכבים שונים ולכבישים בתנאים מגוונים. מצב הספורט מיועד להפיק מהמנוע ביצועים מרביים. תיור לרכיבה רגועה והאופציה השלישית – גשם, לתנאי כביש עם אחיזה מוגבלת.

בדיוק בשעה 01:30 אני מעיר את השיבר משנתו. סיבוב מפתח, לחיצה על הסטרטר ושני הצילינדרים האיטלקים מתעוררים בקול נהמה בשרני. זה מתחיל עם גרגור שנשמע כמו: "חכה שנייה, תן להתעורר, בלי לחץ…" וממשיך בצלילי בס גרוניים שבוקעים מזוג הגזוזים הממוקמים מתחת לזנב. לא זוכר מתי בפעם האחרונה שמעתי סאונד חם כל כך מהגזוזים מקורים. לאחר חצי דקה, דקה, של "קח ת'זמן שלך ותתעורר כמו בן אדם" יד ימין מתחילה לעבוד ומכות הגז נשמעות כמו נביחות סקסיות בתוך החניון התת קרקעי. אין כמו סאונד טוב בשביל להדליק את בלוטת החשק. מה שגרם לי להתחיל את הרכיבה במצב ספורט, פול פוואר.

IMG-20160423-WA0036

המשך…

World Ducati Week 2016 – חגיגות 90 שנה לדוקאטי

הסיפור של דוקאטי החל ב- 4 ביולי 1926, כששלושת האחים אדריאנו, ברונו ומרצ'לו קוואליירי דוקאטי, בעזרת אביהם אנטוניו – הקימו את חברה שנודעה בשם Società Scientifica Radio Brevetti Ducati. מאז, החברה האיטלקית המבוססת בבולוניה יצרה אופנועים המאופיינים בעיצוב חסר פשרות, מזג ספורטיבי ויכולות הנדסיות ייחודיות.

wdw-5

90 שנה לאחר מכן, חברת דוקאטי מתכוננת לקראת האירוע הגדול בתולדותיה – ה- World Ducati Week של 2016. לאחר ההצלחה של האירוע הקודם בשנת 2014 (האירוע מתרחש אחת לשנתיים) אליו הגיעו למעלה מ- 65,000 רוכבים ורוכבות מ- 56 מדינות ו- 5 יבשות, לאור נתוני מכירות מדהימים, ועם שחרורם של מספר דגמים מסקרנים במיוחד, דוקאטי מכינים לעשרות אלפי אוהדיהם בכל רחבי העולם אירוע שיזכר לדורות.

wdw-6 wdw-3

המשך…

מצדה 2015 על סוזוקי ויסטרום 1000

01:00 השעון המעורר מצלצל בפלאפון. צלילים מוכרים של פלויד מעירים אותי משינה קצרה של שעה. זו ברכה לישון גם שעה לפני רכיבת לילה. מתארגן. מקלחת זריזה, קפה שחור וכרגיל לא שוכח לקחת תמרים לדרך (אלו של ראש השנה, הצהובים והקשים – אני אוהב אותם במיוחד) בתיק גב, יחד עם בקבוק מים מינרלים קר וערכת תולעים.

לא לוקח לי הרבה זמן, ופחות מחצי שעה לאחר מכן האגודל נוגע בסטרטר והויסטרום משמיע גרגור בשרני, כאילו שואל "לאן עכשיו? מה אתה גנוב? תן עוד כמה שעות שינה…"

vstrom-1000-6

זו השנה החמישית שלי ברציפות במצדה. אני לא מרשה לעצמי לפספס את הרכיבה הייחודית הזו. על הנייר התנאים לא פשוטים: מדובר בערב ראש השנה, בלילה חם במיוחד של אמצע ספטמבר, אלפי רוכבים שרוכבים בשיירות אינסופיות מכל רחבי הארץ, ומעל הכל, הירידות המפורסמות של סדום ערד – וכל זה לאחר יום שלם ללא שינה. אבל מבחינתי (וגם לדעתם של אלפי רוכבים) החוויה שווה את הקושי הטמון בה. הפעם אני מתרגש פעמיים: יש לי דייט עם הויסטרום הגדול של סוזוקי.

על הויסטרום 1000 הקודם יצא לי לרכוב כמה וכמה פעמים. הוא זכור לי כאופנוע חזק, עם אופי ומאוד נוח, יחד עם זאת גדול, מגושם וכבד. יחסית אליו, הויסטרום החדש עבר שינוי כללי. מנוע ה V-twin החדש גדל במקצת לנפח של 1037 סמ"ק, והוא מספק 100 כ"ס עגולים עם מומנט של 10.5 קג"מ  ב- 4000 סל"ד. בזכות שלדת האלומיניום החדשה המשקל הכללי של האופנוע הופחת ל- 228 ק"ג וזה מורגש בעת התניידות בתנועה צפופה בעיר, וגם מחוצה לה. ולא רק זאת – האופנוע גם צר וגם מרגיש חזק יותר (בעיקר בשני ההילוכים הראשונים) בהשוואה לויסטרום הקודם.

vstrom-1000-18

המשך…

נגישות