קטגוריה: המאבק לרכיבה בנת"צ

פורסם תמרור חדש המאפשר רכיבת דו"ג בנת"צ

תמרור חדש הוכנס לאחרונה לקובץ התקנות לקביעת לוח התמרורים בישראל (התש"ף 2020, יולי 22), תמרור המאפשר רכיבת דו"ג בנתיבי תחבורה ציבורית.

השינוי מגיע לאחר שב- בפברואר 2016 החל ניסוי ברחבי ת"א שבו התאפשרה רכיבת דו"ג על נת"צ תוך כדי מדידת מספר רב של פרמטרים ששימשו לאחר מכן לקבלת ההחלטה האם שילובם של האופנועים והקטנועים בנתיבים אלה מסכן אותם ו/או פוגע בנסיעת האוטובוסים בהם. הפיילוט בוצע על ידי צוות חוקרים מהטכניון בראשות המדען הראשי של משרד התחבורה ד"ר שי סופר, ובתיאום עם עיריית תל אביב בהובלתה של מיטל להבי, סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק התחבורה. הניסוי הוכתר בהצלחה ואף הורחב למקומות נוספים בארץ. עם זאת, הרוכבים היו מבולבלים ולא ידעו אם מותר או אסור לרכוב על הנת"צים.

נזכיר שעד כה נמנעה המשטרה מאכיפת רכיבת דו"ג בנת"צ וזאת מתוך העלמת עין – פרט למספר מאוד מצומצם של נתיבים בהם התקיים פיילוט בנושא. אך מעתה, מרגע שיותקן תמרור זה, תתאפשר רכיבה זו על פי חוק.

תמרור מס' 501 שונה כך שהחל מרגע התקנתו על הכביש, תתאפשר רכיבה של כלי רכב דו-גלגלי על נתיב התחבורה הציבורית וזאת על פי חוק.

בתום הנת"צ יגיע תמרור מס' 502:

כעת, משעוגן הנושא בחוק, רק נותר להמתין להתקנת התמרורים הלכה למעשה.

להורדת הקובץ: קובץ התקנות-8664

הרחבת הפיילוט לרמה הארצית – רוכבים יורשו לנסוע בנתיבי תחבורה ציבורית

לאחר השלמת הפיילוט שנערך בנושא זה ברחובות גוש-דן, החליטה המדינה לצאת בבדיקה נוספת של הנושא, אבל הפעם ברמה הארצית. במהלך הבדיקה ייחקר פוטנציאל הקטנת עומסי תנועה וקיצור זמני נסיעה של כלים דו-גלגליים על ידי מתן הרשאה חוקית לרכוב בנתיבי תחבורה ציבורית.

ד"ר שי סופר, המדען הראשי במשרד התחבורה, מגלה כי זו הפעם הראשונה שבה המדינה ומשרד התחבורה בוחנים מדעית ויסודית את תרומת הכלים הדו־גלגליים להפחתת עומסי תנועה וזיהום.

2016-02-16 09.02.19

בעוד שהפיילוט הראשון נמשך 6 חודשים, מחקר זה יימשך שנתיים ויהיה הבסיס למדיניות התחבורתית לגבי אופנועים וקטנועים מבחינת מיסוי, ביטוח ועוד.

אם יצליח, יוכח קשר ישיר בין עידוד הרכיבה על כלי רכב דו-גלגליים כאמצעי התניידות באזורים צפופי אוכלוסין, וכן למוקדי מגורים הנמצאים בפריפריה המרוחקת מדי מאזורי התעסוקה מכדי להשתמש בתחבורה ציבורית בצורה יעילה. מה שכולנו יודעים, יהפוך אולי למידע רשמי ויסייע אולי לשנות את מדיניות ההתעלמות המוחלטת של המדינה מיתרונות הדו-גלגלי בתחומים רבים כגון הקטנת גודשי התנועה, קיצור הזמן אותו מבלה עובד בפקקים משעתיים, שלוש ואפילו ארבע ביום – לפחות משעה. בנוסף, הקטנת זמן חיפושי החניה, חיסכון בתצרוכת דלק, ואפילו הקטנת זיהום האוויר (אם כי בנושא זה הדעות די חלוקות, כתלות בסוג המנועים).

לינק לאייטם המקורי ב- YNET:

רוכבים יוכלו לנסוע בנתיבי תחבורה ציבורית בכל הארץ

כתבות נוספות בנושא זה כאן באתר:

מעכשיו – מותר לרוכבים לנסוע בכל הנת"צים בתל-אביב

החל ניסוי תנועת דו-גלגלי על נתיבי תחבורה ציבורית

הרוכבים מבולבלים – מותר או אסור לנסוע על נת"צ?

מעכשיו – מותר לרוכבים לנסוע בכל הנת"צים בתל-אביב

כ- 8 חודשים לאחר שהתחיל באופן רשמי, וכחודשיים לאחר שהסתיים תהליך איסוף הנתונים והותר לרוכבים לרכוב על שני צירים בהם קיים נתיב תחבורה ציבורית (דרך נמיר ורחוב אבן גבירול) – החליט אתמול המפקח הארצי על התעבורה במשרד התחבורה, מאיר חן, להרחיב את הפיילוט המתיר נסיעת רכב דו-גלגלי לכל הנת"צים שבתל אביב.

במסגרת הפיילוט נעשה שימוש במצלמות מיוחדות שהותקנו בשולי הנת"צים, בתוך האוטובוסים, בצמוד לרמזורים, וכן על מספר אופנועים וקטנועים שרכבו על צירים אלה מדי יום, ותיעדו את תנועת האוטובוסים הקיימת בנתיבים ואת מהירות נסיעתם.

2016-02-16 09.02.19

לדברי חוקרי משרד התחבורה, הם לא זיהו "קונפליקטים מסוכנים בין אופנועים וקטנועים, אוטובוסים ומוניות – גם בעת עצירת כלי רכב בתחנות", וכן נקבע כי "השילוב של נסיעת אופנועים בנת"צ מזוהה עם שיפור קל בתנועת האופנועים, ללא פגיעה בתנועת האוטובוסים וללא הרעה בטיחותית לאופנועים ולמשתמשי דרך אחרים".

הפיילוט בוצע על ידי צוות חוקרים מהטכניון בראשות המדען הראשי של משרד התחבורה ד"ר שי סופר, ובתיאום עם עיריית תל אביב.

שר התחבורה מר ישראל כץ הוסיף: ההחלטה לאפשר לרוכבי הדו-גלגלי לנוע בנת"צים בת"א התבררה כנכונה הן מבחינה בטיחותית והן מבחינה תחבורתית. אחרי תקופת מבחן נוספת בכוונתי להרחיב את מתן אישור הנסיעה בנת"צים לאזורים נוספים בארץ״.

ואני אומר: כל הכבוד למתנדבים שסייעו באיסוף הנתונים. עכשיו זה עלינו, ציבור רוכבי הדו"ג, להוכיח שיש לנו הבגרות הנדרשת לשמור על הבטיחות שלנו גם בתוך תנועה של אוטובוסים ומוניות.

אחרי ניסוי מוצלח: נסיעת אופנועים בנתיבי תחבורה ציבורית תורחב לכל תל אביב

נסיעת אופנועים בנתיבי תחבורה ציבורית תותר בכל תל אביב – וואלה! חדשות

החל ניסוי תנועת דו-גלגלי על נתיבי תחבורה ציבורית

היום, ה- 15 בפברואר 2016, החל הניסוי שכולנו חיכינו לו מזה מספר שנים רב. הניסוי אמור להימשך תקופה של בין 6 ל- 12 חודשים (תלוי את מי שואלים), ובמסגרתו תבדק ההשתלבות של כלי רכב דו-גלגליים בתוך נתיבי תחבורה ציבוריים (נת"צים).

בשלב זה הניסוי עצמו מוגבל לשני צירי תנועה בלבד: רחוב אבן גבירול לכל אורכו לשני הכיוונים, ודרך נמיר לכל אורכה לשני הכיוונים. שלטי הנחייה חדשים הותקנו על צירים אלה.

2016-02-16 09.02.19

הניסוי מנוהל על ידי וועדת הניסויים של משרד התחבורה בשיתוף עם הטכניון (שמבצע את איסוף הנתונים), עיריית ת"א (בסיועה הפעיל של סגנית ראש העיר הגב' מיטל להבי), מועדון האופנועים הישראלי, נציגי רוכבים ונציגי חברות האוטובוסים.

2016-02-16 11.12.56

הערה: למרות שבפועל הניסוי מוגבל לקטעים אלה בלבד, לפי מידע שהגיע לידי העבירו במשטרת ישראל הנחייה לשוטרי מרחב ירקון לא לאכוף באופן אקטיבי נסיעה של רוכבי דו"ג על נת"צים נוספים כמו רחוב סלמה, אלנבי ועוד.

במהלך הניסוי יאסף מידע רב באמצעים אלקטרוניים – מצלמות נייחות על עמודים בנקודות הכניסה והיציאה מנת"צים (וכן במספר תחנות אוטובוס), מצלמות ניידות על גבי מספר קווי אוטובוס (בשיתוף עם חברת דן), וכן מצלמות קסדה שמותקנות על גבי מספר קסדות של רוכבים. המידע שייאסף במהלך הניסוי ישמש לקבלת החלטה סופית. במידה והניסוי יוכתר בהצלחה, צפוי השר לאשר רכיבת דו-גלגלי בכל נתיבי התחבורה הציבורית בתל אביב. עם תום שנה לניסוי, ירחיב השר את האישור לכל הנתיבים בגוש דן. "ההחלטה לאפשר לרוכבי הדו-גלגלי לנוע בנתיבי תחבורה ציבורית בתל אביב היא נכונה, בטיחותית ותחבורתית. אחרי תקופת מבחן קצרה, ואני מקווה שמוצלחת, בכוונתי לעגן את ההחלטה באופן קבוע בתקנות", כך כץ.

 

הרוכבים מבולבלים – מותר או אסור לנסוע על נת"צ?

במסגרת ההתכתשות על נקודות זכות והון פוליטי בין המשטרה לבין שר התחבורה, בה צד אחד מפרסם הודעה שנוגדת את דברי הצד השני, ולפעמים גם את הדברים שלו עצמו.

להלן תקציר השתלשלות הדברים עד כה (26.08.15):

יום רביעי 19.8.15 – בשעות הבוקר אני מתראיין ביחד עם פרופסור דוד מהלאל מהיחידה להנדסת תחבורה וגיאו-אינפורמציה של הטכניון ב- YNET, ושנינו קוראים לשר התחבורה ולמשטרה לאפשר רכיבה לדו"ג על נת"צ. הטיעונים, בין היתר, הם הגברת הבטיחות של הרוכבים שלא יצטרכו להשתחל בין רכבים, אי הפרעה לתחבורה ציבורית, ובסך הכל הפחתת גודש התנועה לרכבים הפרטיים.

יש לציין לטובת הדיוק ההיסטורי כי פניות חוזרות ונשנות בעניין התבצעו גם מצד מועדון האופנוענים הישראלי, שמבקש זה שנים ממשרד התחבורה לאפשר גם לרוכבי הדו-גלגלי לנסוע בנת"צים.

natatz-fiasco-2015-3

המשך…

נגישות