כמה מצלמות מהירות באמת יש על כבישי ישראל?
שאלה מצויינת.
אבל מסתבר שאין תשובה אחידה לשאלה הלכאורה פשוטה מאוד הזו.
למה? כי בישראל כמו בישראל התשובה תלוייה במי ששואלים אותו.
אם תשאלו את המשטרה, התשובה היא "אהמממ לא הרבה. ממש מעט". טוב נו לא בדיוק ככה. אבל דומה.
בדיון שנערך בתחילת פברואר 2025 וועדת הכלכלה בנושא הגברת האכיפה המשטרתית על כבישי ישראל נמסר על ידי נציג המשטרה – סנ"צ סטפן ספר, ראש מדור אכיפה דיגיטלית במשטרה – כי כיום קיימות כ- 100 מצלמות המותקנות בצידי הכבישים, מהם כ- 80-70 מצלמות "פעילות". שאר העמדות הן "קופסאות ריקות" שמיועדות רק להרתעה, כך לדבריו.
כאלה:
בנוסף לאלה, טוענים במשטרה כי הם פרסו עוד 58 מצלמות טקטיות (מה שמכונה "מצלמות דארת' ויידר") שמשמשות למטרות שונות כגון צילום של נהגים המשוחחים בטלפון ללא דיבורית או מסמסים בנהיגה. נציין שבניגוד למצלמות המהירות שכל תכליתן הוא חליבת הציבור מכספים בגלל שמישהו פספס ונהג על כביש ישר בן 3 נתיבים על 110 במקום על 90… דווקא המצלמות הטקטיות הן תוספת מבורכת לסד"כ המשטרתי, ואם היו מופעלות במספרים גבוהים וביעילות – הן היו יכולות להיות מכפיל כוח משמעותי ואמיתי.
כאלה:
הדיון המדובר התקיים במשכן הכנסת לבקשתה של ועדת הכלכלה כיוון שהם "מודאגים" מהעלייה המדאיגה במספר ההרוגים בתאונות הדרכים, מגמת עלייה שנמשכת זו השנה השלישית ברציפות. שנת 2025 בקושי החלה ואנחנו כבר נמצאים על מספר מדאיג של 40 הרוגים בתאונות דרכים בינואר, עליה של 20% ביחס לשנה שעברה שבפני עצמה היתה השנה הגרועה ביותר מזה 18 שנים עם 436 הרוגים.
הערה: אצלנו, בדו-גלגלי, המספר מחריד הרבה יותר, כיוון שבמהלך שנת 2024 נהרגו לא פחות מ- 105 רוכבי דו-גלגלי, מה שאומר שכ- 24% מסך ההרוגים בתאונות דרכים בשנת 2024 היה רוכב על אופנוע או קטנוע (וזה לא כולל את ההרוגים על קורקינטים או אופניים חשמליים). למרות האחוז הגבוה במספר ההרוגים, מספרם של רוכבי הדו-גלגלי בקרב משתמשי הדרך לא מתקרב אפילו לעשירית ממספר כלי הרכב הנעים על הכבישים. במילים אחרות – רוכבי אופנוע וקטנוע נהרגים פי 5 מיחסם במצבת כלי הרכב בישראל. טירוף ללא ספק, ועוד לא התחלנו לספור את הפצועים קשה ואת כל אלה שהחיים שלהם נהרסו כתוצאה מתאונות הדרכים.
לעומת זאת, אם תשאלו אותי את אותה שאלה, בהינתן שהאתר "מיצו בדרכים" הוא האתר היחיד בישראל שמסקר באופן רציף את כל השתלשלות פרוייקט א3 הידוע לשמצה, בהינתן העובדה שאני מספק את בסיסי הנתונים לכמה מהגלאים הכי נפוצים בשוק, בהינתן העובדה שיש לי מאגר מסודר של מיקומי כל מצלמות המהירות וגם מפה המתעדכנת בזמן אמת על כל מצלמת מהירות – התשובה שלי שונה מהותית מזו של המשטרה.
ואני יודע מי דובר אמת. רמז? לא הם.
העובדות הן שיש בישראל כרגע לא פחות ולא יותר מ- 184 עמדות של מצלמות מהירות (מה שנקרא עמודים כתומים של גאטסו, לא כולל הפייק שהותקנו על נת"צים). חלקן הגדול של העמדות ריק מתוכן, דהיינו הראש הכתום בקצה העמוד – חלול וריק. בנוסף, ביניהן יש כמה עשרות עמדות שמתחפשות למצלמות מהירות אבל הן בכלל משהו אחר (מצלמות בטחון של מערכת "עין הנץ"). וחלקן – עמודים שאמנם נראים כמו עמדות של מצלמות מהירות, אבל הם מתפקדים כדחלילים. התיעוד המלא כאמור בדף המפה המתעדכן בזמן אמת.
אז כמה עמדות אמת יש כרגע על הכבישים? את המספר המדוייק אני לא יודע. מה שאני כן יודע זה שהמשטרה מפעילה מספר עשרות מצלמות שאותן הם יכולים לנייד מעמדה לעמדה בהתאם לצורך. אלא מה, כמו שדיווחתי כאן בהרחבה בעבר, הפריסה של אותן מצלמות לא קשורה בכלום ובשום דבר לכבישים אדומים או לכבישים מסוכנים, אלא יותר למיקסום של רווחים מדו"חות מהירות ושיקולים נוספים שלא רלוונטיים לנושא בטיחות בדרכים.
מודאגים מודאגים, תודה רבה. השאלה היא מה אתם – חברי הכנסת והשרים – עושים כדי לטפל בבעיה.
אנחנו יודעים מה: חברי הכנסת והשרים עסוקים בלעשות כלום ושום דבר פרט לדיבורים, ודיבורים יש כמו חול. גם המשטרה שמאוהבת בסטטיסטיקת דו"חות המהירות וההכנסות שהם מביאים לקופת המדינה ממשיכה לשבת על הידיים. אין נוכחות משטרתית על הכבישים, אין אכיפה איכותית אלא רק מבצעים פה ושם שנועדו רק לחיזוק מעמדו של קצין כזה או אחר וכדי שיהיה לו מה להציג במצגת לפני המפכ"ל, והפתרונות הטכנולוגיים כדוגמת מצלמות הגאטסו שהיא מפעילה פשטו מזמן את הרגל.
המשטרה חושפת: כ-160 מצלמות מהירות ואכיפה מפוזרות בכבישי הארץ