קטגוריה: תוספים ושיפורים לאופנועים

על מומנט והספק, וגם בונוס – מהם האופנועים החזקים ביותר?

כולנו אוהבים מספרים, ולחלקנו יש אובססיה כלפיהם. אי אפשר להסביר את התחושה שמציפה את חלקנו כשאנחנו שומעים שהנה, אוטוטו עומד לצאת דגם חדש של אופנוע שיש לו קצת יותר מומנט וכוחות סוס, קצת פחות משקל וכן הלאה. זר לא יבין זאת, אבל אנחנו כן (אלא אם אתם בקטע של אופנוע ככלי תחבורה נטו, ואז הכתבה הזו לא בשבילכם).

המספרים הללו אינם סתם פיקסלים על מסך. יש להם משמעות הלכה למעשה והם משפיעים על הדרך שבה מתנהגים האופנועים שלנו (או אלה שאנחנו חולמים עליהם): ככל שהאופנוע קל יותר, מפיק יותר מומנט ויותר כוחות סוס (כן, זה הסדר הנכון להציג את הדברים) – כך התחושות שאנחנו מקבלים בעת רכיבה שונות מאשר אופנוע שהוא כבד יותר (במשקלו)  וחלש יותר.

ננסה לעשות קצת סדר במספרים ובמושגים, ובסוף נסקור את רשימת האופנועים החזקים ביותר כפי שנמדדו על דיינו. בא לכם לגשת לתוצאות, תגללו מטה.

ראשית, בואו נסביר קצת את המונחים שרבים מתבלבלים ביניהם:

מהו הספק ומהו מומנט?

מה ההבדל ביניהם? למה אופנוע עם מומנט גבוה אבל עם הספק צנוע יחסית מרגיש לעיתים חזק יותר מאשר אופנוע שיש לו יותר כוחות סוס? מהי המשמעות של מומנט שמגיע בסל"ד נמוך לעומת כזה שמגיע לשיא כשהוא בקצה סקאלת הסל"ד? ננסה לענות בקצרה ובדרך הכי פשוטה ולא מדעית שאני יכול.

מומנט (או בשמו המלא "מומנט פיתול") הוא המקביל הסיבובי של כוח. ערך המומנט ממחיש את גמישות המנוע, כלומר יכולתו לספק כוח בתחום פעולה רגיל של המנוע ובטווחי סל"ד טיפוסיים. גמישות המנוע חשובה בעיקר כאשר רוצים להאיץ חזק מבלי להוריד הילוך אחד או יותר, ולמעשה מספקת לרוכב את תחושת ה"קטר" שמושך קדימה את האופנוע. מצד שני היעדר מומנט מספיק חזק גורמת לרוכב לרצות להוריד הילוך או שניים כדי להאיץ.

את ערכי המומנט ניתן לבטא בכמה צורות, כשאצלנו בישראל נהוג להשתמש ב-ק"ג למטר (קג"מ או Kgm), ובאירופה הוא מוצג לרוב בצורה של ניוטון-מטר (Nm). בארה"ב מודדים את המומנט באמצעות pound-feet או לעיתים lb-feet. ישנם מחשבונים ברשת שמאפשרים לבצע את ההמרה בין שיטת ציון אחת לאחרת למשל פה או פה.

המומנט המירבי שמפיק מנוע של אופנוע (או רכב לצורך הדיון) מצויין כשהוא מחובר לסיבובי מנוע (מספר המבוטא בסיבובי מנוע לדקה או סל"ד בקיצור). לדוגמה, כשאנחנו קוראים בכתבה או פרוספקט טכני שלאופנוע מסויים יש מומנט של 11.5/8,500 פירוש הדבר שיש לו מומנט מירבי של 11.5 קג"מ המתקבל במהירות מנוע של 8,500 סל"ד.

המומנט ניתן למדידה באמצעות מכשירים כמו דינמומטר (או "דיינו" בקיצור), ועל כך מיד.

הספק הוא קצב העבודה של המנוע (כלומר כמה עבודה נעשית ביחידת זמן) ובמחוזותינו הוא נמדד לרוב בכוחות סוס (או קילוואט באירופה, כש- 1 קילוואט = 1.341 כ"ס). ההספק מציין יחידת מידה שמנסה לכמת כמה עבודה יכול המנוע לעשות בזמן נתון, וככל שההספק יהיה גבוה יותר כך תתבצע יותר עבודה בפרק זמן מסוים. לא ניכנס למלוא הפרטים הטכניים, רק נגיד שיש הבדל קל בין "כוח סוס" (או HP) לבין "כוח סוס לבלימה" (או BHP). כמו שציינתי לעיל, ברוב האופנועים הנמכרים באירופה בשנים האחרונות מציינים את הההספק באמצעות Kw (או קילווואט, וזאת בהתאם לתקנה 80/181/EEC). גם כאן יש מחשבונים שעוזרים להמיר מערך אחד לשני, כמו זה או הפוך כאן.

כמו במקרה של המומנט, גם הספקו המירבי של מנוע מצויין כשהוא מחובר לערך של סל"ד. לדוגמה, כשמפרט טכני של אופנוע מספר לנו שיש למנוע הספק של 160/9,700, הכוונה היא להספק של 160 כ"ס המושגים במהירות מנוע של 9,700 סל"ד.

בניגוד למומנט, ההספק לא ניתן למדידה, אלא מחושב כמכפלה של המומנט בסל"ד חלקי ערך מסויים.

רגע, אז איזה פרמטר חשוב יותר? מומנט או הספק?

בניגוד למה שהרבה אנשים חושבים, יותר כוחות סוס לאו דווקא אומרים שיש לאופנוע יותר כח, וזאת בגלל שתי סיבות עיקריות: ראשית – למשקלו של האופנוע יש השפעה (תחשבו על זה: ככל שהוא כבד יותר כך קשה יותר להזיז אותו ממקומו או לשנות את מהירותו), מה שבעצם מבוטא ביחס שבין כוחות הסוס שהמנוע מפיק לבין משקלו של האופנוע (או במילים אחרות יחס הספק/משקל). שאלה שניה ולא פחות חשובה, היא השאלה מתי כוחות הסוס האלו זמינים לרוכב, כלומר באיזה סל"ד הם באים לידי ביטוי בנסיעה (תחשבו על אופנוע שמחייב אתכם להיות בסל"ד גבוה מאוד כדי להרגיש "חי", לעומת אחר שדוחף קדימה מסל"ד אפסי).

בגדול, וממש בקיצור: האופי, הכוח וההתנהגות של אופנוע שנגזרים מהמנוע שלו קשורים בצורה ישירה לא רק להספק שהמנוע מפיק (כ"ס) אלא לא פחות ואולי אפילו יותר למומנט שהוא מפיק (קג"מ).

תיכף נרחיב על זה.

המשך…

על הסכנה בשימוש ידיות ברקס וקלאץ' חלופיות מתוצרת סינית

בפוסט שכתבתי עוד בשנת 2009 בשם ידיות ברקס וקלאץ' חלופיות? סיפרתי לכם על הנוחות והיעילות בשימוש בידיות ברקס וקלאץ' חלופיות, וציינתי כמה סיבות ליתרונות של ידיות אלה אל מול הידיות המקוריות שמסופקות עם רוב האופנועים: נוחות שימוש ורכיבה, זווית האחיזה, אפשרויות כיוונון, עיצוב ועוד – כל אלה הן אחלה סיבות למה רוכב או רוכבת ירצו להשתמש בידיות חלופיות, והן כאמור מספקות לא רק טאץ' אישי לעיצוב של האופנוע שלנו, אלא גם שיפור מסויים בנוחות השימוש.

הכל טוב ויפה. אבל מאז שהכתבה הזו עלתה השתנו לא מעט דברים במפת רכישות האונליין בישראל (ובעולם). בעוד שלפני 10 שנים רוב הרכישות היו מתבצעות באתרים "מסודרים" של יצרנים מובילים (בין אם באתר של כל יצרן ויצרן, ובין אם דרך אמזון או איביי), הרי שבשנים האחרונות עבר כובד המשקל לאתרי קניות סיניים המוכרים מוצרים במחירים כל כך נמוכים שלעיתים אדם חייב לשאול את עצמו ממה מרוויחים היצרנים הסיניים האלה.

כלכלה גלובלית היא דבר מעולה (לרוב, בעיקר לצרכנים), אבל בעוד שרובנו מחפשים לחסוך כמה שיותר בעת הקניות שלנו, אני מקווה שברור לכל הקוראים שאין שום דרך בעולם שיצרן רציני שמייצר מוצרים (יהיו אשר יהיו) שעוברים לא רק תהליכי פיתוח נרחבים (בין אם בעיצוב, בתכנון, בשימוש בחומרים נכונים ועוד), תהליכי בדיקות מחמירים (בקרת איכות), עיצוב, שיווק ומכירות – לא יהיה מסוגל בשום פנים ואופן להתחרות עם יצרני "מדרכה" סיניים שמייצרים את מה שנראה כלפי חוץ בדיוק אותו דבר, מבלי שישקיעו שקל לא בפיתוח (כי הם העתיקו את העיצוב אחד לאחד), לא בתכנון, לא בתהליכי בדיקה ולא בשום פעולה מסודרת שתכליתה הבטחה שהמוצר שאותו אתם קונים ב- $0.99 הוא אכן בעל אותן תכונות כמו המוצר המקורי שעולה $139.99 בארה"ב.

מה שמביא אותי לדבר על העניין שלשמו התכנסנו כאן היום – ידיות ברקס וקלאץ' חלופיות מתוצרת סינית.

אם תספרו לי שזה לא ממש משנה לכם אם אתם מדביקים מדבקה מחזירת אור של 3M שעלתה לכם 10 דולר, או אחת שנראית זהה מתוצרת איזה כפר נידח בסין ושעלתה 0.1 דולר – אני אסכים ברוב המקרים (תלוי מה המדבקה אמורה לעשות). אבל בכל מה שקשור לבטיחות האישית שלכם בעת הרכיבה על אופנוע – זול עולה ביוקר!

יש כמה חלקים באופנוע שבהם אנחנו לא משחקים: רכיבי בלם כמו ידיות, משאבות בלם, צינורות, שמן, דיסקים ורפידות, צמיגים, וכן רכיבי מצערת. יש עוד, אבל אני מקווה שאתם מבינים שאין משהו חשוב יותר מהיכולת שלנו לשלוט בצורה טובה באופנוע – גז, ברקס ואחיזה הם האלמנטים הכי חשובים ביכולת ההישרדות שלנו על הכביש (והמסלול), והדבר האחרון שרוכב ירצה זה לגלות שהוא מתקרב לפניה הדוקה או לסכנה לפניו, הוא חייב לבלום כאן ועכשיו בצורה חזקה, הוא לוחץ על הבלמים, ואז הוא מגלה לחרדתו שהם לא נשמעים לו, שהם לא בולמים כמו שהוא תכנן ורצה לבלום, או שהם בולמים חזק מדי ונועלים את הגלגל (הקדמי למשל). או שהוא חייב לסגור מצערת כדי לשלוט על מהירות האופנוע, והוא מגלה שדווקא עכשיו המצערת נתקעה לו בגלל שהוא החליף את הגריפים שלו לאיזה גריפ בשקל תשעים שהוא מצא בעלי אקספרס.

נחזור לידיות הבלם/קלאץ' חלופיות: אם יש דבר אחד שאתם חייבים להקפיד עליו כשאתם רוכשים ידיות חלופיות, בדקו היטב היכן הן מיוצרות. אל תתפתו לרכוש סטים זולים מאוד שבד"כ מיוצרים בסין ונמכרים באתרי קניות אונליין. יש לזה השלכות.

חשוב מאוד לומר: לא כל הידיות ולא כל החלקים החליפיים תוצרת סין הם באיכות גרועה. אני משוכנע שיש לא מעט מוצרים באיכות סבירה, וישנם גם כאלה באיכות טובה. הצרה היא שאנחנו כקונים לא תמיד יכולים לדעת בוודאות לאיזו קטגוריה אנחנו נכנסים, ואין לנו את הכלים האובייקטיביים לבדוק את איכותם.

נכון, סט שעולה $35 דולר (לצמד ידיות) נשמע כמו אחלה דיל, במיוחד כשמשווים מול סט שנראה זהה מתוצרת חברה "מכובדת" כמו CRG, Pazzo, ASV, LSL, Rizoma ועוד – שעולה מעל $135 ליחידה אחת!

תטענו בפני "אבל מיצו, אלומיניום הוא אלומיניום, צבע זה צבע, העיצוב של המוצר זהה, למה לשלם יקר?"

אין לי שום דבר נגד הדגם הספציפי הזה, יתכן ובאמת הוא מופלא, וזה שהוא עולה רק כמו מנה שווארמה וקולה (לסט של שתי ידיות) הוא באמת מתנת האל לבני האדם:

במקרים שהובאו לידיעתי של אנשים שאותם אני מכיר אישית, וכן במקרה אחד ספציפי שקשור ישירות אלי (מלפני מספר שנים), אני יכול לספר לכם מידיעה אישית שלא כך הוא הדבר. אסביר: המשך…

על מגיני ידיות בלם

והפעם נדבר על מגיני ידית הבלם המותקנים לעיתים על אופנועים, מגנים הנקראים באנגלית brake protectors או brake guards. האם מדובר באביזר חובה? אם כן, מדוע לא כל אופנועי הספורט מגיעים עם פריט זה מותקן כברירת מחדל? האם מדובר בפריט מיותר שכל מטרתו היא שידרוג הפוזה של הרוכב?

ננסה להסביר.

כשמדובר באופנועי כביש, במקור, מגיני ידיות הבלם לא נוצרו כדי להגן על הידית מפני נזק, אלא להגן על ידית הבלם הקדמי מפני לחיצה בטעות, לחיצה שעלולה להתרחש בתרחישים מסויימים כמו מעבר בין רכבים (או רכיבה ספורטיבית אגרסיבית במהלך מירוץ או אימון למירוץ), מה שכמובן עלול להוביל לתוצאות הרסניות ואפילו קטלניות.

יצויין שבאופנועי שטח מגיני ידיים כמובן קיימים מזמן, אבל כוונת פוסט זה איננה לאופנועים אלה.

כל זה התחיל בשנת 2006 במסלול המירוצים בקטלוניה ספרד במהלך מירוץ MotoGP ה- 7 של אותה עונה. בזמן המירוץ, אופנוע הדוקאטי של סטה ג'יברנאו התנגש בידית הבלם הקדמית של לוריס קפירוסי. ג'יברנאו הועף באלימות מעל לאופנוע ה- Desmosedici שלו, מה שגרם לתאונת שרשרת מרובת אופנועים שבה היו מעורבים גם דני פדרוסה, רנדי דה פונייה, ומרקו מילאנדרי.

שווה לראות את הקליפ הזה:

זה לא נעצר שם. בשנת 2008 היתה תאונה בה היו מעורבים הקטור ברברה ומרקו סימונצ'לי ז"ל במסגרת מירוצי ה- 250. המשך…

סקירת מוצר: מתקן למכשיר טלפון סלולרי מסוג Ram Mounts

את הדו"ח הבא כתב בחור מוכשר בשם Ben Alpha הכותב בין היתר בפורומים בפולגז. לאחרונה הוא ביצע בדיקה לא רעה לאחד מהתוספות השימושיות ביותר עבור הרוכב לאופנוע – התקן כידון מסוג Ram Mount. כפי שתראו בהמשך, התקנים אלה מיועדים לא רק לטלפונים סלולריים, אלא לשלל מכשירים וציוד – GPS, גלאי מכמונות, מצלמות ועוד. הסקירה הספציפית מתמקדת בהתקן עבור מכשיר טלפון סלולרי, והיא מובאת כאן כמובן באישורו של הכותב המקורי. לטקסט הכנסתי מספר הערות משלי, אותן סימנתי בבירור.

עריכה: מאמר זה פורסם באוקטובר 2012. בשנת 2020 הצטרף גם המאמר הבא שיכול לעזור לכם לעשות סדר בנושא התקנת טלפונים על אופנועים.

הנה הוא לפניכם:

לאחר כמה חודשי שימוש הגיע הזמן לכתוב דו"ח שימוש על "הכדור המוזר הזה שיש לי על הכידון".

RAM הוא בעצם קיצור ל: Round-A-Mount. שם החברה, כמו כל מוצריה מתבססים על חיבור בשם Ram 1" Ball שמשמש כבסיס לכל המאריכים, מחברים והעריסות של החברה. הכדור עצמו מגיע בשלל צורות חיבור אשר מתאימות למגוון רחב של כלי רכב וסביבות עבודה. ישנם כדורים המתחברים לכידונים, לקליפאונים, לשולחנות, להגאים של רכבים, למשטחים חלקים ואף כמה שבסיס הכדור משמש כבורג חלופי בהברגה מסויימת וכל ההתקנה נראית אפילו יותר "נקייה". מבחינת העריסות, רובן למוצרי אלקטרוניקה כגון פלאפונים, ג'יפיאסים, ואפילו מכשירים גדולים יותר כגון מדפסות ולפטופים. אך יש גם בסיסים לכל סוגי המצלמות, מחזיק כוסות, חכות, פנסים ואפילו נדן לאקדח. כל אלה מתחברים למאריך/מתאם, והבסיס הוא הכדור עצמו.

אני לא מאלה שתומכים בדיבור בטלפון בזמן הרכיבה, הצורך והשימוש היחיד שיש לי בפלאפון בזמן הרכיבה הוא ה GPS אשר משמש אותי לנסיעה בין לקוחות. כשאני לא משתמש בו, הפלאפון בכיס של המכנס/מעיל. עד היום השתמשתי בכמה וכמה מתקנים (חלקם נקנו בארץ, חלקם בחו"ל) שעשו את העבודה, אבל לא שרדו עקב בלאי. רובם גם נראו קטסטרופה על האופנוע עם או בלי הפלאפון, והפריעו לי בזווית של העין. לפני כמה חודשים כשמצאתי את אהבת חיי, נתקלתי בבעיה, כל מתקן ששמתי על הביואל נסדק, נשבר ונשר מן האופנוע עקב הרטט של המנוע. כשלבסוף זה קרה עם מתקן די יקר של חברה מוכרת, באמצע כביש 6, דבר שהסתיים במסך אייפון שבור ושעה של חיפושים בצד הדרך (עד שמישהו התקשר, והוא נמצא).  לכן, לפני קניית מתקן חדש הצבתי כמה פרמטרים שעליו הוא יצטרך לענות:

– שיהיה יציב במהירות גבוהה (אופנוע נייקד).

– שיהיה עמיד בפני רטט חזק (רוכב על ביואל).

– שיהיה בעל כמה שיותר כיוונונים ואם אפשר גם עוד אפליקציות.

– שיהיה ניתן לפרק ולהרכיב את המתקן בקלות כשאני לא משתמש במתקן כדי שהאופנוע יראה יותר "נקי".

הערה (מיצו): את המוצר והאביזרים השונים ניתן לרכוש ממוכרים רבים באיביי, אבל רצוי קודם לכן לוודא בדיוק אילו חלקים אתם צריכים ובאיזו צורה תחברו אותו לאופנוע שלכם. בנוסף, למרות המחירים הלא-זולים, מדובר במוצר איכותי מאוד שיספק לכם שעות רבות של שימוש ללא הפרעות או תקלות.

המשך…

זריקת נעורים, תוספת כוח, וביצועים ל- BMW שלך

לפני מספר חודשים יצרתי קשר עם חבר ותיק מדרום אפריקה. הסיפור שלי שם יסופר בפוסט אחר, אבל כתוצאה מהמפגש הבאתי ארצה מספר מוצרים מעניינים, על אחד מהם ארצה לספר כעת.

החבר, שלמה, הביא אותי יום אחד לעסק שהוא מנהל והראה לי כבל שחור מלופף, כשבקצהו אחד שני תקעים מפלסטיק, ובקצהו השני מיכל מתכתי מאורך. "זה, זה הבסט-סלר שלנו. תכיר, כשתראה מה הוא עושה לא תסכים לחזור ארצה בלעדיו".

"מה זה?" שאלתי אותו כשאני מסתכל על החפץ בידיו. "זה נראה כמו נפץ חבלה תקני" צחקתי.

"אמרתי לך, זה הבסט-סלר שלנו, אני מוכר מאות כאלה מדי חודש" הוא אומר, ולוקח אותי לאופנוע הפרטי שלו, BMW R1150GS שחור. שלמה ממשיך: "כמה תהיה מוכן לשלם כדי לקבל עוד 10% תפוקה מהאופנוע שלך, ביחד עם תצרוכת דלק טובה יותר בכ- 10%? מערכות אחרות כמו פאוור קומנדר ואחרות מבטיחות שינויים בתפוקת המנוע, והן באמת עשויות לספק שינויים אלה. אבל באיזה מחיר? PC עולה לא פחות מכמה מאות דולרים, ומערכות מתחרות עולות אפילו יותר מזה. בנוסף, המערכות הללו מבצעות שינויים במפות ההצתה ובכיוונים של המנוע, ולעיתים השינויים האלה גורמים לתוצאות לא רצויות. עכשיו תראה קסם."

מסתבר שבחור מוכשר אחד מבלגיה יצר מכשיר, אותו מכשיר שהחזקתי בידי, המסוגל לעשות כבדרך קסם נפלאות לאופנועי BMW שונים. החברה הבלגית יצרה קשר עם מספר מפיצים בעולם, ושלמה קיבל את הזיכיון להביאם לדרום אפריקה וגם לישראל. המכשיר, או בשמו המלא Accelerator Module, מתוכנן כדי למלא צורך מהותי של מנועי הבוקסר של BMW – דלק.

אתם מבינים, מערכת בקרת המנוע של BMW מקבלת בכל רגע נתון מידע מ- 5 חיישנים שונים, ועל סמך מידע זה היא מבצעת חישובים והחלטות בנוגע לאיך המנוע צריך לעבוד. אחד החישובים הללו מתייחס ליחס הדלק הזורם למנוע. אבל, בגלל הצורך לעמוד בתקנות זיהום אוויר ורעש, המנוע של האופנוע מקבל פחות מדי דלק מכדי לאפשר תפוקת כוח ליניארית נכונה ואמיתית המתאימה באמת ליכולתו של המנוע. אפשר לומר שהמנוע תמיד "רעב" לדלק. התוצאה של מחסור זה היא העובדה שכדי לשמור על תאוצה מספקת, כדי לשמור על מהירות, כדי לייצר מספיק כוח, הרוכב נאלץ לפתוח את המצערת יותר ממה שהוא באמת צריך, וכתוצאה מכך האופנוע, בלית ברירה, צורך יותר דלק ממה שהוא באמת צריך. כלומר, כדי להסביר את זה שוב למי שלא הבין – בגלל תקנות הזיהום המחשב של האופנוע גורם לכך שהמנוע רעב לדלק, וכתוצאה מכך מפתח פחות מדי כוח. כדי לפצות על המחסור הרוכב נאלץ לפתוח מצערת יותר, ולכן בסופו של התהליך, האופנוע צורך יותר דלק.

המשך…

ידיות ברקס וקלאץ' חלופיות?

בעקבות דיון מעניין שנערך בפורום האופנועים בתפוז חשבתי שאולי כדאי לפתוח את הנושא גם פה. ידיות חלופיות לקלאץ' ולברקס באופנועי ספורט – כדאי או לא?

מניסיוני האישי, מצאתי שחווית הרכיבה הספורטיבית עם ידיות חלופיות (ובמקרה שלי גם מקוצרות) של Pazzo משתפרת משמעותית אל מול השימוש בידיות המקוריות.למה? אני לא יכול לשים את האצבע על הסיבה המדוייקת, אבל אנסה למנות מספר סיבות שלדעתי מביאות לשינוי:

אורך ונוחות רכיבה

המקוריות ארוכות הרבה יותר, ממש בולטות מהקצה של הכידון. במקרה נפילה של האופנוע סביר להניח שהן יישברו ו/או יתעקמו. הקצרות מוגנות הרבה יותר. אגב, לידיות של ASV יש פטנט של "בלתי נשברת", וזה בזכות מנגנון שמאפשר לידית להתקפל בכיוון השני מבלי להתעקם או מבלי לשבור את המנגנון, ולחזור למצבה המקורי. ואגב, אם אנחנו מדברים כבר על ידיות, מישהו יכול להסביר לי סוף סוף למה ידית שבורה ללא ה"ג'ולה" בקצה גוררת אחריה דו"ח של שוטר ו/או אי מעבר בטסט? לא ברור לי.

ידית קצרה של Pazzo על ה- Hayabusa שלי:

DSCF8955

אורך הידית משפיע, לדעתי, גם על חווית הרכיבה. העובדה שאפשר ללחוץ על קלאץ' עם שתי אצבעות ולהביא ללחיצה מלאה כששתי האצבעות האחרות נמצאות על הכידון היא אופציה מעולה מבחינתי. כנ"ל גם בלחיצה על הברקס, בה, לרוב, אין מגע בין הידית לבין הגומי של הכידון. אגב, לחלק מהיצרנים (בדקתי אצל Pazzo), ניתן לרכוש קומבינציה של ידית ברקס ארוכה יחד עם ידית קלאץ' מקוצררת.

המשך…

נגישות