קטגוריה: המאבק בביטוח

אין כל סיבה להעלאת פרמיות ביטוח חובה לאופנועים

-זהו פוסט אורח מאת עו"ד אריאל פרויליך-

כידוע לכם, חברת הפול העלתה לאחרונה את פרמיות ביטוחי החובה לאופנועים – ביטוח שכל רוכב אופנוע מחויב בו לפי החוק והוא מכסה נזקי גוף בלבד.

תעריפי הביטוחים לרוכבי אופנוע נמצאים במוקד של מאבק רב-שנים, מאז תחילת שנות ה- 2000 וזאת בתירוצים של הפסדים אקטואריים לחברות הביטוח מענף ביטוחי החובה לדו-גלגלי.

לטענת הפול – לפי הסטטיסטיקה המעודכנת האחרונה, הסיכויים של רוכב אופנוע/קטנוע להיפצע בתאונת דרכים גדולים פי 12 מסיכויי נהג מכונית, ולכן, לכאורה, הפרמיה צריכה גם היא להיות גבוהה פי 12. כתוצאה מכך, כך טוענים בפול, גם העלאה של "רק" פי 3 מפרמיית חובה לרכב היא בעצם "עשיית חסד" עם ציבור האופנוענים.

הבעיה היא שמדובר בגישה ביטוחית מסולפת ומוטעית מהיסוד. להלן ההסברים לכך:

נסיעה חסרת ביטוח

לפי נתונים עדכניים, בין 45% ל- 50% מבעלי כלי רכב הדו-גלגליים רוכבים ללא ביטוח חובה. כתוצאה מהעלאת התעריפים, הסיכויים שבעל קטנוע – שכל השווי שלו הוא כמה אלפי שקלים – ישקיע עוד סכום בלתי מבוטל של 7,500 ש"ח לשנה בביטוח חובה אינם גדולים. כתוצאה מכך, רוכב קטנוען כזה לא יעשה ביטוח חובה וירכוב על הכלי שלו כשהוא ללא ביטוח, והעלאת פרמיות הביטוח תגרור יותר ויותר קטנוענים לנהיגה ללא ביטוח חובה, ודווקא הרוכבים המבוגרים יותר, אחראים יותר, אמידים יותר, ובעלי כלים יקרים יותר – הם אלה שכן יעשו ביטוחי חובה.

והנה, לפי הסטטיסטיקה, דווקא מגזר זה של צעירים מעוטי יכולת וכאלה שהקטנוע משמש אותם ככלי תחבורה עיקרי – הוא זה שהסיכויים שלו להיפצע בתאונות דרכים הוא הכי גבוה! אז דווקא אלה שהכי צריכים את הביטוח הם אלה שבלית ברירה ייקחו סיכון וינהגו ללא ביטוח חובה. הזוי.

למעשה, בניגוד לדעה הרווחת בקרב לא מעט רוכבים, חברות הביטוח לא יזילו דמעה מתופעה זו. עשרות אם לא מאות מיליונים נחסכים מהן בגלל העדר ביטוח למגזרים אלה, והאינטרס המובהק שלהן הוא שמגזר פגוע תאונות זה לא יהיה מבוטח. כל רוכב שנמצא בדרגת סיכון גבוהה שאיננו מבוטח – משמעותו פחות פיצויים שחברת הביטוח תצטרך לשלם בעת תאונה. המשך…

שבוע לפני עליית תעריפי ביטוח חובה (יולי 2023)

עליית התעריפים שתכנס לתוקף ב- 1.7 (שבוע מהיום) – בין אם מוצדקת או לא, ולא על זה הדיון כאן כי ברור שהיא תכאב לנו בכיס – עלולה להשפיע לרעה על רובנו. המחירים צפויים לעלות בשיעור של בין 10% ל- 20% מהמחיר ששילמנו נכון לעכשיו. מבדיקה שערכתי – רובם המכריע של הרוכבים יושפע בסדר גודל של כ- 400-500 ש"ח מעליית התעריפים (יש קטגוריות נפחים שיושפעו הרבה יותר, אבל הן לא נמצאות בקבוצות שלנו). מדובר בסכום שהוא אמנם לא בשמיים, ובחישוב שנתי זה בערך מנה שווארמה בחודש, אבל לא מזלזלים באף שקל, ואין ספק שיש כאלה – במיוחד עם כמה כלים – שעבורם ההוצאה תהיה גדולה יותר.

חשוב לומר שתאגיד הפול הוא לא זה שקובע את המחירים של הפוליסות שנמכרות אצלו, ולכן הוא גם לא הכתובת לתלונות. התעריפים נקבעים על ידי הממונה על הביטוח במשרד האוצר, והפול מבצע בהתאם. עם זאת, אין ספק שהחזירות של חברות הביטוח מגיעה עד למסדרונות משרד האוצר.

בקרב ציבור הרוכבים יש התמרמרות גדולה על עלייה זו, וישנן קבוצות של רוכבים שקמו ועשו מעשה, כולל שתי פעילויות מחאה ביום חמישי שעבר. יש התארגנויות להמשיך בזה גם בשבוע הקרוב. במקביל, ישנם נציגי רוכבים – בעיקר ממועדון האופנועים הישראלי אבל לא רק – שמשתתפים בדיונים של ועדת הכספים בכנסת (אני אשתתף בדיון על הנושא ב- 6.7). ברקע, מאחורי הקלעים, יש כאלה שפועלים ישירות מול האוצר בניסיון להביא לאיזה שינוי.

לצערי – ואני אומר את זה כלמוד ניסיון מהמאבקים שהייתי חלק ממשתתפיהם ב- 2005 וממוביליהם עוד ב- 2009 – מניתוח המצב כפי שהוא היום, בדיקת הנתונים המספריים הלכה למעשה (כמות מבוטחים מול כמות ובעיקר סכומי תביעות מצד שני) ותוך סינון ובידוד רעשי הרקע שמסביב – אני בדעה שאין ביכולתנו ציבור הרוכבים לעשות דבר משמעותי שאכן ימנע את עליית המחירים של ביטוחי החובה נכון לעכשיו. אני לא רואה אור בקצה המנהרה בכל מה שקשור ליכולת שלנו להשפיע באמת על התעריפים.

מה כן אפשר לעשות בטווח הארוך?

בטווח הארוך יש פעולות שאפשר לעשות כדי למנוע את ההתייקרות ובעיקר כדי להביא להוזלה בתעריפים. הצרה היא שרובן ככולן הן פעולות שחייבות גיבוי ממשלתי מצד אחד – כמו הכרזה על מעבר לדו"ג כיעד תחבורתי ממשלתי – סיכוי אפסי כך, לצערי – וכן פעולות של חינוך/הכשרה/הסברה מצד שני, מה שלא רק שדורש תקציבים משמעותיים שלא בטוח שמישהו יטרח לזרוק לכיוון שלנו, אלא גם לוקח זמן, המון זמן.

לו הממשלה היתה מבינה את התועלת במעבר לדו"ג – חיסכון עצום בפקקים שנמדד במיליארדים בשנה למשק, צמצום פערים, הוזלת יוקר המחייה, סיוע בקירוב הפריפריה לאזורי תעסוקה, סיוע בבעיות הפקקים וכו' – אז היא היתה עושה מעשה. לצערי, הממשלה הזו – בדיוק כמו כל ממשלות ישראל לדורותיהן – עסוקה יותר בהישרדות, בעסקנות, בשמירה על הכיסא ובהתמודדות עם מגזרים ואוכלוסיות מסויימות – מאשר לתכנן תוכנית רב שנתית שתכלול דו-גלגלי בתוכה כחלק מעדיפות לאומית תחבורתית. אין צפי שזה ישתנה בקרוב, וזה לא קשור לא לשמאל ולא לימין, לא לביבי ולא לרקלאביבי.

לכן, עם כל הצער שבדבר, אני לא רואה שום דבר שאנחנו הרוכבים יכולים לעשות בנידון וזאת פרט לניסיון להשפיע על מקבלי ההחלטות. הדרכים לעשות זאת יכולות לנוע החל מהפגנות המוניות וכלה בהפעלת לוביסטים במסדרונות הכנסת. לצערי, אנחנו רואים לאן מובילות הפגנות, ואילו הפעלת חברות של לוביסטים היא עניין יקר שלא בטוח שיש לנו את התקציב לכך (בעצם – אין).

מה אפשר לעשות ברמה האישית –כרגע– כדי להקטין את הנזק?

הנה מספר פעולות שכל אחד יכול לבצע ברמה הפרטית שלו:

המשך…

לאן נעלמו 400 מיליון ש"ח?

אם אתם עוקבים אחר המאמרים שלי בנושא המאבק בביטוח החובה היקר שרוכבים בישראל משלמים, אז הנושא בוודאי לא זר לכם, אבל הנה תזכורת:

עוד באמצע שנת 2015, קצת אחרי שמשה כחלון נכנס לתפקידו כשר האוצר, הוא "גילה" באופן פתאומי כי בקופת קרנית ישנם עודפים של 1.5 מיליארד ש"ח.

אגב, למי שלא יודע, תפקידה של קרנית (או "הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים") הוא לפצות נפגע תאונת דרכים הזכאי לפיצויים אך אין לו אפשרות לתבוע אותם מחברת ביטוח מסיבות שונות, כמו פוגע לא ידוע או היעדר כיסוי ביטוחי (למשל במקרה של רכב גנוב שפגע בהולך רגל או ברכב אחר). פעילותה של קרנית ממומנת בין היתר מכספיהם של כלל המבוטחים בביטוח חובה ברכב (אחוז אחד מפוליסות ביטוח החובה של כולנו מגיעות לקרנית).

בצעד מאוד לא אופייני לשרים וחברי כנסת טיפוסיים (צריך לתת להם את הקרדיט על כך), החליטו שר האוצר משה כחלון, שרת המשפטים איילת שקד, והממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון דורית סלינגר, להחזיר למבוטחי ביטוח החובה לרכב את אותם כספים שהצטברו בקרנית. לא יאומן, הא? לפי החישוב, השבת הכספים תוביל להוזלת תעריפי ביטוח החובה לכלי רכב בישראל – ובתוכם, גם לדו-גלגלי – בשלוש השנים לאחר התחלת ההחזרים, כשהכספים אמורים היו להיות מוחזרים ביחס שונה בכל שנה, עד לתום השנה השלישית (ספטמבר 2019).

או לפחות כך זה היה צריך להיות.

בצירוף מקרים קוסמי מדהים, בערך באותה תקופה פורסמו מסקנות של ועדת וינוגרד (שהוקמה על ידי שר הרווחה לשעבר מאיר כהן עוד בשנת 2014), ואשר מטרתה היתה לבחון את הנתונים שמשמשים את המוסד לביטוח לאומי לחישוב הקצבאות המשולמות לנפגעי תאונות עבודה. בין מסקנות הועדה הקשורות כאמור לביטוח לאומי, היתה גם מסקנה נוספת (וצודקת, יש לציין), שנגעה לדרך שבה מחשבות חברות הביטוח את התשלומים שהן צריכות לשלם למבוטחים, וזאת על רקע ירידת הריבית בשנים האחרונות. מסקנות אלה השפיעו באופן משמעותי על הפיצויים שנדרשות חברות הביטוח לשלם לבעלי ביטוחי חובה. כתוצאה מכך, התייקרו ביטוחי החובה לכלי רכב בישראל – ובתוכם, גם לדו-גלגלי.

המשך…

העלייה בתעריפי הביטוח לדו-גלגלי נבלמה. בערך.

ועדת הרפורמות של הכנסת אישרה ביום שני לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק שנועדה למנוע את עליית מחירי ביטוח החובה לאופנועים, עלייה שהיתה אמורה להתרחש אלמלא השינוי המוצע בחוק, וזאת עקב שינויים בחישובי הריבית שנבעו כתוצאה מועדת וינוגרד. להזכירכם, כתוצאה מקבלת מסקנות ועדת וינוגרד נוצר מצב שבו אין בקופת חברות הביטוח די כספים כדי להפריש לטובת תביעות עתידיות, מה שכמובן מחייב אותן להעלות את תעריפי הביטוח לכלל המבוטחים, אך בעוד שהעלייה בביטוחי החובה של הרכבים התקיימה כבר, את העלייה בתעריפי ביטוח החובה לדו-גלגלי התמהמה עד כדי הגשת עתירה לבג"צ של הפול כנגד האוצר.

שר האוצר שחרט על דגלו את המאבק ביוקר המחייה כחלק מהמצע הפוליטי שלו ושל מפלגתו, כבר הודיע בזמנו על שורה של צעדים שנועדו למנוע את ההתייקרות לכלל ציבור הנהגים בישראל כתוצאה ממסקנות ועדת וינוגרד. בכל הנוגע להתייקרות תעריפי ביטוח החובה לדו-גלגלי, הונחה האוצר למצוא דרכים יצירתיות שתאפשרנה לאזן את העלייה הצפוייה, ולשם כך קיימות מספר דרכים:

דרך אחת היתה לשנות את מה שמכונה "מרכיב ההעמסה", עליו כתבתי בהרחבה כאן באתר בתקופה שלאחר מחאת הביטוח הגדולה של 2009-2010, ולאחר ההתפקדות הגדולה של נציגי הרוכבים למפלגת השלטון:

אושר בקריאה ראשונה: מרכיב ההעמסה בתעריף הביטוח יהיה דינאמי וינוע בין 5.5% ל-6.5%

במילים פשוטות – מרכיב ההעמסה הינו הסכום שעל מבוטח שלא במסגרת הפול (לדוגמה נהגי רכבים פרטיים) לשלם כתוצאה מעלויות ההשתתפות של מבטח במסגרת הפול. הסכום הזה נגבה באמצעות פוליסת הביטוח של הנהג האחר, ולמעשה מועבר לקופת הפול. המתנגדים לו קוראים לו "סבסוד", וכך הוא מוצג בכל כתבה שמטרתה היא להכפיש את הרוכבים ולקעקע את יכולתם להתמודד עם העלייה בתעריפי הביטוח, למשל בכתבה הזו שפורסמה היום ב- YNET:

נהגי המכוניות יגדילו את סבסוד הביטוח לאופנוענים המשך…

כמה מילים על ביטוח חובה מוזל לרוכבי אופנוע

לאחרונה קיבלתי מספר שאלות בנושא, ומכיוון שהבטחתי תשובה ישבתי וכתבתי את המאמר הזה.

שימו לב, זה הולך להיות ארוך, אז מי שצריך אמל"ק ומי שממש קשה לו, דלגו למטה. מי שכן יקרא, אני מקווה שיוכל לקבל כמה תובנות למי שרוצה להבין איך הסיפור הזה עובד.

יצויין שכל מה שכתוב כאן מתייחס אך ורק לביטוח חובה ותאונות דרכים. לא מקיף, לא צד ג', ולא ביטוח לאומי או תביעות של תאונות עבודה. מאמר זה גם אינו מתייחס לביטוח תאונות אישיות, שראוי להתעכב עליו בפוסט נפרד.

הפיצויים/כספים שעשויים להגיע למבוטח בביטוח חובה עקב פציעה/פגיעה מתאונת דרכים מחולקים לשלוש קטגוריות, כשכל אחת היא לכאורה נפרדת מהאחרות אבל כולן יחד עובדות כדי לספק למי שנפגע בת"ד את הפיצוי הכספי המגיע לו:

1. טיפול רפואי מלא, החל מציפורן חודרנית וכלה באישפוז לכל שארית חייו בבית לוינשטיין, כצמח (חס וחלילה). אין שום מגבלה על הטיפול הרפואי, ואדם יקבל את כל הטיפול הנדרש לו למשך כמה זמן שנדרש לו. כל הטיפול נעשה דרך קופת החולים.

הטיפול הרפואי מגיע לנפגע בת"ד מהיום הראשון והוא לא קשור בשום צורה למשפט שיתקיים או שלא יתקיים בעתיד, או לכל פיצויים שהוא יקבל או לא יקבל בעתיד.

בסעיף זה אין שום הבדל בין ביטוח החובה המוזל (הכולל השתתפות עצמית, במחיר מוזל) לביטוח החובה המלא (ללא השתתפות עצמית, במחיר מלא).

המשך…

האם תעריפי הביטוח לדו-גלגלי יעלו (שוב)?

באייטם חריף שפירסם היום (31 באוקטובר) סוכן הביטוח יובל בר (גילוי נאות: אני גם חבר וגם לקוח של יובל) ב- YNET הוא מסביר מדוע קיים סיכוי גדול לכך שתעריפי ביטוחי החובה לדו-גלגלי עלולים לעלות בכ- 20% בתקופה הקרובה – אלא אם משרד האוצר יעשה משהו בנידון.

ביטוח הדו-גלגלי עומד להתייקר, האוצר מעדיף להתעלם

בעתירה שהגישה חברת הפול לבית המשפט העליון לפני כשנה, טענה העותרת כי משרד האוצר אינו מעדכן את התעריפים של מס ביטוח החובה לאופנועים, מה שגורם לעיוות של החוק. כעת, הטיל בית המשפט את הכדור לרגלי האוצר ודרש ממנו להגיב עד תחילת דצמבר ולהסביר מדוע אינו עושה כך.

מה גורם לחברות הביטוח להתעקש על התייקרות

הסיבה לכך היא "ועדת וינוגרד" שמונתה על ידי שר הרווחה, שקבעה במסקנותיה כבר לפני למעלה משנה כי להפחית את הריבית אליה מתייחסים כאשר משלמים פיצויים לנפגעי תאונות. כתוצאה מקבלת מסקנות הועדה נוצר מצב שבו אין בקופת חברות הביטוח די כספים כדי להפריש לטובת תביעות עתידיות, מה שכמובן מחייב אותן להעלות את תעריפי הביטוח לכלל המבוטחים – למרות שחברות הביטוח מגלגלות רווחי עתק מדי שנה משוק ביטוחי החובה. רווחים אלה נכנסים ומרפדים את כיסי חברות הביטוח במיליארד שקלים מדי שנה. אך יחד עם זאת ולמרות זאת, הן צועקות ובוכות על מר גורלן.

המשך…

אוי אַ בראָך – חלם זה כאן

כאחד שפעיל בזירת המאבק בתעריפי ביטוח החובה לדו-גלגלי בישראל מאז אמצע שנות ה- 2000, אני מגלה מדי פעם הבלחות בודדות של גאונות, איזו נורה שנדלקת לה למשך כמה דקות במשרדי האוצר והתחבורה – שיכולה להשפיע על כולנו לטובה (או לרעה).

זה לא המצב כאן.

בכתבה ארוכה שפורסמה היום(23 באוקטובר) ב- YNET תחת השם מק"ש ועד אילת: מפת התחבורה של ישראל ב-2040 נפרשה משנתו של שר התחבורה ישראל כץ בכל הנוגע להרחבת תשתיות התחבורה בישראל לקראת 20 ומשהו השנים הקרובות. לכאורה, על פי הכתבה המפורטת (משהו שלכשעצמו הוא יוצא דופן באתר הספציפי הנ"ל, לצערי), מישהו במשרדי התחבורה והאוצר אשכרה ישב וחשב קדימה אל מעבר לאף הארוך שלו (איך יודעים שפוליטיקאי משקר? השפתיים שלו זזות). לכאורה, מישהו שם הפעיל תאים אפורים וביצע פעולת מחשבה קדימה ותכנון אל מעבר לקדנציה הנוכחית שלו.

ישבתי וקראתי בשקיקה כל מילה. והנה, הגעתי לפסקה הבאה המובאת כאן במלואה (ההדגשה שלי):

"לפי נתוני משרד התחבורה, העומס בכבישים בשנת 2010 עלה למשק 15 מיליארד שקל לשנה. ב-2030 הוא צפוי להגיע לכדי 25 מיליארד שקל ולתוספת של 60 דקות נוספות בכביש, בממוצע יומי. בשנת 2012 הוערכה עלות הזיהום מהתחבורה בכ-4.5 מיליארד שקל לשנה ותאונות הדרכים ב-15 מיליארד שקל בשנה."

עומסים, פקקים, זיהום אוויר ובעיות חניה עולים הון. יופי. מישהו הבין את זה. כי אנחנו בעולם הדו-גלגלי צועקים את זה כבר 15 שנים, ובכל פעם זורקים אותנו מכל המדרגות.

עכשיו בואו נעשה לשניה פסק זמן מהלינק הנ"ל ונחזור לנושא ביטוחי החובה של רוכבי הדו-גלגלי. חברת הפול – אותו ביב שופכין שאליו נזרקים כל רוכבי הדו-גלגלי ברירת מחדל, כיוון שאף חברת ביטוח לא מסכימה לבטח אותנו בביטוח חובה – מייצרת גרעון כספי מדי שנה, שמסתכם על פי דיווחים שונים במספרים של כ- 200 מיליון ש"ח, פלוס מינוס. הגרעון הזה נוצר כתוצאה מגביית חסר בפוליסות שמוכר הפול.

המשך…

האוצר מנסה להגיב לטענות כנגד עליית מחירי הביטוח

ניר ברטל, מנהל תחום ביטוחי חובה במשרד האוצר, נשלח לאולפן כדי להגיב על הדברים שפורסמו ב- YNET לפני יומיים בידי יובל בר:

ynet כך מעודדים את יוקר המחיה – ביטוח החובה מתייקר – רכב

יולי 2016 – האוצר מאכיל את הרוכבים בצינור נוסף

וכך זה נראה. פתטי, עלוב, חסר ביטחון:

ynet התייקרות ביטוח חובה – האוצר מנסה להסביר – רכב

עוד כתבות בנושא:

ynet למרות ההבטחות: ביטוח החובה יתייקר – רכב

האם ביטוח החובה לדו-גלגלי מתייקר? – Fullgaz

יולי 2016 – האוצר מאכיל את הרוכבים בצינור נוסף

מדיניות ההעדפה של הטייקונים של נערי האוצר ועושי דבריהם ממשיכה ביתר שאת.

ביד אחת האוצר בראשותו של משה כחלון (ע"ע "השר החברתי") נותן לנהגים מתנה: הוזלה בביטוח החובה החל מה- 1.11. גם הרוכבים אמורים היו להנות במעט ממנה (גם אם היא זמנית בלבד). ההוזלה הזו היתה אמורה להתממש בזכות הגילוי של 1.17 מיליארד ש"ח עודפים שנצטברו בקופת הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים ("קרנית") עקב גביית יתר מהציבור.

רק רגע! גביית יתר? אתם רוצים לומר לנו שבמשך שנים על גבי שנים גובים מאיתנו יותר ממה שצריך היה לגבות? באמצעות אילו תכסיסים עלובים השתמשו בחברות הביטוח כדי להצדיק את אותה גבייה? הרי לכאורה החישובים האקטואריים שלהם היו אמורים להיות ללא דופי, והנה בכל זאת מתגלה יש מאין עודף של כמעט מיליארד ורבע ש"ח???

נו מילא. כשמישהו רוצה לתת מתנה אנחנו לוקחים (אלא אם מדובר ביוונים, אבל זה עניין לסיפור אחר).

אבל הנה, וביד שניה האוצר (אותו אוצר) בראשותה של המפקחת על הביטוח גב' דורית סלינגר מאשרת – למעשה מורה – לחברות הביטוח להעלות את תעריפי ביטוחי החובה לרכבים בכ- 15%, ולאופנועים וקטנועים בכ- 20%. מאיפה הגיע המספר הזה? מומחים מספרים לנו שמדובר בתוספת שנולדה בעקבות מסקנות וועדת יוקר המחייה בראשות השופט בדימוס אליהו וינוגרד שעידכנה את טבלאות תוחלת החיים ושיעורי הריבית לפיהן מחשב ביטוח לאומי את גודל הקצבאות שהוא משלם.

זוכרים את תרגיל האחוזים המסריח שנקט האוצר במהלך ההתכתשות הקודמת עם הרוכבים? הנה, תזכורת:

כמה זה 1+1? תלוי את מי שואלים… המניפולציות של נערי האוצר ממשיכות

מניפולציה של האוצר – מחירי הביטוח ירדו, אבל לא לכולם ולא בשיעור שציפינו

אז הפעם התרגיל טיפה שונה, המספרים מעט שונים, אבל התוצאה זהה. הביטוח יתייקר, וכולנו נשלם על כך יותר.

רוצים לקרוא עוד על ההיסטוריה של מאבק הרוכבים בגזירות האוצר? כאן זה מקום מעולה להתחיל:

המאבק בביטוח | מיצו בדרכים

לכל מי שעדיין חושב שהמפקחת על הביטוח עושה את עבודתה נאמנה ראוי להזכיר כי באופן היסטורי, כל ממלאי תפקיד זה שימשו הלכה למעשה לא כשומרי הסף של עריצות חברות הביטוח כלפי הציבור, לא כמפקחים על הביטוח מלשון פיקוח על פעולות חברות הביטוח, אלא כמעין רגולטורים לכאורה, שבין מגוון הפעולות שלהם הם גם שמרו היטב על רווחי חברות הביטוח שהולכים ומרקיעי שחקים (כמובן מאז הכנסת התיקים הפנסיונים של כולנו לידיהם – נחשו איזה מפקח על הביטוח אחראי על כך?), וכמובן שתוגמלו ביד רחבה על מעשיהם מיד בתום כהונתם הציבורית. אין לי כל ספק שגם במקרה זה נגלה כי המפקחת על הביטוח הנוכחית תזכה חיש קל במשרה בכירה ובמשכורת מתאימה מיד לאחר פרישתה מתפקידה.

ברור שלא טובת הציבור בכלל (וטובת הרוכבים בפרט) עומדת לנגד עיניה של המפקחת הנוכחית, בדיוק כמו שהיה עם קודמיה בתפקיד – אלא טובתה הכלכלית של חברות הביטוח שלא מסתפקות במיליארדי השקלים שהן מרוויחות כתוצאה משוק ביטוח החובה שנפל לידיהן כאווזה המטילה ביצי זהב, אלא שהן רוצות עוד ועוד.

בספר משלי (ל' – טו-טז) נכתב משפט שאפשר היום לפרש אותו בדיוק בהקשר זה:

"לַעֲלוּקָה שְׁתֵּי בָנוֹת הַב הַב, שָׁלוֹשׁ הֵנָּה לֹא תִשְׂבַּעְנָה, אַרְבַּע לֹא אָמְרוּ הוֹן. שְׁאוֹל וְעֹצֶר רָחַם, אֶרֶץ לֹא שָׂבְעָה מַּיִם, וְאֵשׁ לֹא אָמְרָה הוֹן"

ואסיים בציטוט מפי יובל בר בכתבתו ב- YNET (ראו לינק למטה):

ההסבר פשוט: מישהו אינו מעוניין שהמימון יגיע מקופות הענק של חברות הביטוח, המרוויחות כזכור על המס הזה מיליארדי שקלים. אין דרך אחרת לראות את המהלך הזה – משרד האוצר פותר לחברות הביטוח – שוב – את הבעיות, ומטיל את כל המס על האזרחים.

לא נותר לי אלא להזכיר לכל הקוראים את הסלוגן של מטה המאבק משנת 2009:

ochelet

האם זהו הזמן לצאת לרחובות? האם לא כדאי שהפעם נוריד את הכפפות? אולי שווה, הפעם, לא לקחת שבויים? יש לכם מה לומר בנושא? תגיבו למטה.

הנה עוד כמה לינקים לכתבות בנושא:

למרות ההבטחות: ביטוח החובה יתייקר – ידיעות אחרונות

ynet כך מעודדים את יוקר המחיה – ביטוח החובה מתייקר

כך פספסנו את המטרה – היינו היום יכולים להיות במקום אחר, הרבה יותר טוב…

בפוסט שפורסם לאחרונה במגזין אינטרנטי הנקרא "מידה" כתוב:

"ב1 במאי 2012 ירדו מחירי ביטוח האופנועים בישראל בכ- 30%. הסיבה היא לא ירידה בשיעור תאונות הדרכים או שינוי אחר בתחום הכלכלי אלא תזוזה מספרית בתוך מתפקדי הליכוד. מי שדאג להוזיל את הביטוח לאופנוענים הם כמה חברי כנסת מהליכוד שלאו דווקא מתעניינים באופנועים ובמחירי הביטוח, ויותר בלרצות כמות קטנה של 3,000 מתפקדי מטה האופנוענים בליכוד. לובי רוכבי האופנועים נחשב ללובי החזק בקרב רוכבי הרכב בישראל, וכשהם הבינו שהמפלגה שהולכת לשלוט בשנים הקרובות היא הליכוד, הם המירו את האיומים בחסימות כבישים המוניות לחתימה קלה על טופס בצירוף ו-64 שקלים שנותנים הרבה יותר ובקלות. את הסבסוד הגדול במחירי ביטוח האופנועים מממנים נהגי שאר כלי הרכב בישראל שפוליסת הביטוח שלהם התייקרה בעוד 130 ש"ח. כך יכולה קבוצה קטנה של נהגי אופנועים, ללחוץ נקודתית על חברי כנסת ולקבל יותר משאר הציבור שבוחר רק בקלפי: 3,000 אישים שכפו על יותר מ-2,500,000 נהגי רכב לסבסד אותם. ולמקרה שדאגתם, הם גם ידעו לגמול היטב לחברי הכנסת שתמכו בהם."

(העילגות והטעויות במקור, לא נגעתי)

מידה | הפריימריז: שיטה לא מושלמת

מעבר לעובדה שמדובר בעובדות שחלקן פשוט לא נכונות, מדובר בהמחשה של מה שתוכננה להיות אחת המכות היעילות של מטה המאבק כנגד העלאת תעריפי הביטוח שנגזרו על הרוכבים בישראל בידי אותו אדם ששירת בתפקיד ציבור כמפקח על הביטוח ועל הבנקים באוצר – אחד בשם ידין ענתבי (שמיד לאחר שעזב את תפקידו הציבורי הוצנח לתפקיד בכיר מאוד בבית השקעות ולאחר מכן בבנק). בזמן שידין ענתבי דופק קופה וקונה לעצמו יגואר אחרי יגואר, ציבור רוכבי הדו-גלגלי ממשיך לכרוע תחת נטל הביטוח שמחירו, בישראל, גבוה בצורה בלתי פרופורציונית לעומת התעריפים הנהוגים ברוב מדינות אירופה.

זוכרים את ידין ענתבי? אנחנו זוכרים, ואנחנו נזכיר להנהלת בנק הפועלים מי הוא האיש ומהו פועלו

רק חבל שבדיעבד השיטה שיכלה לעבוד לא לקחה בחשבון את צרות המחשבה של הישראלי הטיפוסי שרוכב על אופנוע. מאותם אלפי מתפקדים נותרו עשרות שכנראה היו מתפקדים בכל מקרה או שפשוט שכחו לבטל את דמי המנוי, וביום הפקודה כשהגיע הזמן להזיז כוחות בליל פריימריז מעונן אי שם לפני שנתיים וחצי שלוש, נאספנו בדיוק 13 רוכבים (תיקון – 14, אחד מהם הגיע לבחור בקלפי צפונית), לא יותר ולא פחות, ומימשנו את זכותנו להצביע בקלפי.

בימים אופטימיים יותר, עם 3000 טפסי מתפקדים, בפתח מצודת זאב:

40731306

התוצאה היא שאת המנוף הזה לא נוכל להפעיל יותר כי הבלוף נחשף, ומה שקרה מאז ייכתב בדברי הימים כאחד הפספוסים הגדולים.

חבל.

תזכורת, למי ששכח:

קריאה לציבור מטעם ראש מטה האופנוענים בליכוד

נכנסו לתוקף תקנות ההוזלה של מחירי ביטוח החובה לדו"ג

אושרה הצעת החוק להוזלת תעריפי ביטוחי החובה לרוכבי דו"ג – טייק 2

אושר בקריאה ראשונה: מרכיב ההעמסה בתעריף הביטוח יהיה דינאמי וינוע בין 5.5% ל-6.5%

אושר בטרומית: ישונה מרכיב ההעמסה בתעריף ביטוח החובה של האופנוענים

כמה זה 1+1? תלוי את מי שואלים… המניפולציות של נערי האוצר ממשיכות

החזירות של חברות הביטוח

מניפולציה של האוצר – מחירי הביטוח ירדו, אבל לא לכולם ולא בשיעור שציפינו

אנחנו מוזמנים לסוכת שר התחבורה

חוק תיקון פקודת ביטוח רכב מנועי עבר בכנסת בקריאה שניה ושלישית

חוק ההעמסה עבר היום בקריאה טרומית!‬

חוק ההעמסה עבר בועדת השרים לענייני חקיקה

מסע האופנועים הגדול של ישראל 2010 – מעבדות לחרות!

התפקדות האופנוענים לליכוד – על שום מה ולמה?

האופנוענים רוכבים אל הליכוד – YNET רכב

האופנוענים: התפקדות המונית לליכוד כדי להשפיע מבפנים – גלובס

מטה המאבק מודיע: מתפקדים לליכוד

ב- 15 בנובמבר ת"א עמדה!

רצ"ב רצף כתבות, מאמרים, וסקירות מהתקשורת הקשורים לאירוע של ה- 15.11.09:

חדשות 2 – האופנוענים משתקים את המדינה

חדשות 2 – האופנוענים במאבק שלא נגמר

חדשות 2 – הפקק של המדינה: מאבק האופנוענים נמשך

חדשות 2 – מאבק האופנוענים: נתיבי איילון נחסמו 

חדשות 2 – איך עלה מאבק האופנוענים לכותרות? 

ynet הביטוח התייקר – הרוכבים "שיתקו" את האיילון – חדשות

ynet להתניע את מפלגת הד"וגים – דעות

ynet גוש דן וגוש קטיף – יהדות

ynet מכה לרוכבים: הממשלה מנעה ביטול הייקור – רכב

ynet בשל מחאת הרוכבים: אתר נתיבי איילון קרס – מחשבים

האופנוענים: נשתק את כל גוש דן – וואלה! רכב

האופנוענים שיתקו את התנועה בגוש דן – וואלה! חדשות

הפקק ועונשו: יותר מ-800 דו"חות לאופנוענים – וואלה! חדשות

דעה: האוצר ניצח, המדינה הפסידה – וואלה! רכב

חדשות – בארץ nrg – …הקרב על הביטוח: האופנוענים חוסמים את המרכז

חדשות – דעות – גיל מלמד nrg – האופנוענים נשארו לבד

ידין ענתבי: "אנשים שמייצרים יותר סיכונים צריכים לשלם יותר עבור הביטוח שלהם" – גלובס

לו הייתי אופנוען חרדי – גלובס

אופנוענים שיבשו את התנועה בכניסות הראשיות לתל אביב

רוכבי הקטנועים והאופנועים חסמו לחלוטין את תנועת כלי הרכב בגוש דן – חינוך וחברה – הארץ

זוכרים את ידין ענתבי? אנחנו זוכרים, ואנחנו נזכיר להנהלת בנק הפועלים מי הוא האיש ומהו פועלו

זוכרים את ידין ענתבי? זה שבגללו אנחנו חווים את שוק האופנועים שמתרסק כבר שנה רביעית ברציפות? זה שגרם למחירי הביטוח לעלות לשמיים? זה שנלחם בנו כאילו שזה כסף שיורד מהכיס שלו או מתקציב המדינה? זה שהגן על האינטרסים הכלכליים של חברות הביטוח שרק רוצות להרוויח עוד ועוד ועוד? קבלו אותו בתפקידו החדש והטרי – הממונה על החטיבה הפיננסית בבנק הפועלים וחבר הנהלת הבנק.

ידין ענתבי מונה לראש החטיבה הפיננסית בבנק פועלים – גלובס

ידין ענתבי נחשב ל"ילד פלא". בין השנים 2005 ל- 2009 הוא כיהן כממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון והמפקח על הביטוח במשרד האוצר. גלובס כותב עליו ש"במסגרת זו היה אחראי על ההסדרה והפיקוח של הגופים המוסדיים בישראל: חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וקופות הגמל, והוביל רפורמות רחבות בשוק החיסכון ארוך הטווח ובשוק הביטוח."

yadin-antebi-globs

(צילום: גלובס – איל יצהר)

אבל בפועל, אנחנו האופנוענים והאופנועניות, זוכרים את פועלו של ידין ענתבי. זוכרים ולא שוכחים. מדובר באדם שבמו שתי ידיו מחה את השוק הדו-גלגלי בישראל, והוא עשה זאת בכוונת מזיד, בידיעה מראש, בניגוד לכל מה שאמרו לו בכנסת, וגם כשהיה בודד מול  חתימות של עשרות חברי כנסת, עדיין עמד על שלו. יתרה מזאת, הוא הותיר אחריו הוראות ברורות לממשיכי דרכו, שיהי מה, לא מבטלים את ההוראה שלו. מדובר כאן באדם שכוונתו היתה כוונת זדון ברורה וגלוייה, וכך הוא הוקלט כשאמר זאת בצורה גלוייה בעומדו מחוץ לישיבת ועדת הכלכלה בנובמבר של שנת 2009.

בנוסף, הפרטים אמנם לא ידועים לי, אבל קשה לי להאמין שאדם שאמור להיות מוצלח בתפקידו לא מחזיק מעמד יותר משנה בתפקידו החדש כמנכ"ל דש בית השקעות. שהרי מדובר בתפקיד בכיר מאוד, אז כיצד יתכן שתוך כשנה מרגע קבלת תפקידו (סוף 2010) הוא הועזב או עזב את דש? הפרסומים הרשמיים מדברים על כך שהוא עזב (הוא הועזב – משחק מילים משעשע עם משמעויות סותרות) כתוצאה מהמיזוג בין דש למיטב. לא ברור, אבל מוזר שמנהלי בנק הפועלים לא עשו את שיעורי הבית שלהם.

המשך…

קריאה לציבור מטעם ראש מטה האופנוענים בליכוד

כפי שידוע לכולנו, בתנועת הליכוד עומדים לקיים פריימריז שיקבעו את סדר המתמודדים לרשימת הליכוד בכנסת. כמובן שהמהלך האחרון (היום, אוקטובר 25) שעליו התבשרנו היום על הליכה משולבת של הליכוד עם ישראל ביתינו עשוי לטרוף את הקלפים עבור חלק מהמתודדים, אך למרות זאת ואף על פי כן רציתי להביא בפניכם את דבריו של ניסים בנימין, מי שהוביל מטעם מטה המאבק את המהלך הפוליטי שבזכותו הצלחנו לבלום ולהוזיל במידת מה את עליית תעריפי הביטוח לרוכבי דו-גלגלי. הרי הם לפניכם, כלשונם:

======

אופנוענים מתפקדים – חברי ליכוד

לקראת הבחירות המקדימות בליכוד (פריימריס) שייערכו ב-25.11.12, אנו נערכים להצביע ולגמול לחברי הכנסת שנרתמו, תמכו ועזרו לנו להשיג את המטרות להן שאפנו ואת ההישגים אליהם הגענו בתחום הורדת תעריפי הביטוח, ביטול מבחני התאוריה, והשגת תקציב לקמפיין בטיחות.

קיבוע מעמדנו בליכוד ושימור כוחנו חשוב שימשיך להתקיים בשל הצורך להמשיך ולקדם את הענף הדו-גלגלי על ידי הורדת מיסוי, שינוי שיטת לימוד הנהיגה, ובעיקר – התחום המשמעותי של בטיחות הכולל שיפור תשתיות הכבישים, קמפיין הסברה ופעילות מסיבית במשרדים הרלוונטיים על מנת לצמצם את מספר הנפגעים בתאונות הדרכים.

לפיכך, ניסים בנימין נציגנו, מקצה באולם המכירות של סוכנות 'מוטוטסט' בת"א מקום ל"מטה האופנוענים בליכוד" וקורא לכל מי שיכול לעזור ולתת כתף בארגון המתפקדים, לתרום מזמנו בחודש הקרוב על מנת שנוכל למקסם את כוחנו לפני הפריימריס.

אתה לא חייב להיות פקוד כדי לרצות לתרום ולעזור. כל גילוי של רוח התנדבות יתקבל בברכה!

תודה, ניסים

======

על זה אפשר ורצוי לבקש שתקראו את דבריו של ינוקא פה:

http://www.fullgaz.co.il/home/p/43435

(תמונה – פולגז)

נכנסו לתוקף תקנות ההוזלה של מחירי ביטוח החובה לדו"ג

היום פורסמו תעריפי הביטוח השיורי שיכנסו לתוקף החל מיום 1 במאי 2112. בחוזר שהפיץ המפקח על הביטוח נקבעו הלכה למעשה התעריפים החדשים לביטוח חובה, בהתאם לחוק לתיקון פקודת ביטוח רכב מנועי (מס` 20) (שינוי מרכיב ההעמסה בתעריף הביטוח), התשע”ב-2012, של ח”כ כרמל שאמה-הכהן (הליכוד) והח”כית פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו).

רצ"ב מסמך בפורמט PDF המכיל את הנחיות המפקח ואת התעריפים החדשים

בזכות התעריפים החדשים יזכו רוכבים רבים להנחות משמעותיות שיכולות להגיע לסכומים גבוהים יותר במידה ויבחרו לרכוש פוליסת ביטוח עם השתתפות עצמית.

מהי ההשתתפות העצמית? שווה להזכיר, לטובת אלה שטרם מכירים את המונח החדש, יחסית, שנקבע במיוחד עבור רוכבי דו"ג. באמצעות רכישת פוליסה מיוחדת הכוללת השתתפות עצמית, מוותר הרוכב על חלק מהפיצויים המגיעים לו במידה ויקלע לתאונת דרכים (לא משנה באשמת מי, שכן זהו אחד ממאפייני ביטוחי החובה הנהוג בישראל בזכות חוק הפלת"ד). ויתור זה לא כולל את מרכיבי הטיפול הרפואי, אלא אך ורק את מרכיב ה"כאב וסבל" בסכום של עד 25,000 ש"ח, וכן פיצוי כספי של עד 7 ימי עבודה. ז"א, אם רוכב נפגע בתאונת דרכים פגיעה כזו שדורשת טיפול רפואי – הוא יקבל את מלוא הטיפול הרפואי בין אם רכש פוליסה מלאה, ובין אם רכש פוליסה עם מרכיב השתתפות עצמית. אבל מכספי הפיצויים המגיעים לו כתוצאה מאלמנט הכאב והסבל, דהיינו בגלל הכאבים שנגרמו לו כתוצאה מהפגיעה שחווה, ייגרעו עד 25,000 ש"ח ראשונים. לכן למעשה הרוכב לא יוכל לקבל פיצוי כספי כל עוד לא נקבע שפגיעתו גדולה מזו שמזכה סכום זה.

אין זה המקום להתווכח האם מרכיב ההשתתפות העצמית הוא "טוב ליהודים" אם לאו, אבל עובדה היא שהוא ייחודי רק לרוכבי הדו"ג. רוכב דו"ג שמצהיר על עצמו כאחד שרוכב זהיר, ואין בדעתו לעשות שימוש בביטוח החובה כדי לתבוע אחת לתקופה את הביטוח ולזכות במה שרבים מכנים "משכורת 13", יכול כך לרכוש פוליסה מוזלת בתעריף הנמוך ב- 30% מהפוליסה המלאה.

יחד עם זאת שווה לציין כי למעשה רוב תאונות הדרכים בישראל בהן מעורבים רכבים ודו-גלגליים הם באשמת נהגי הרכבים, לכן טוב יעשה הרוכב אם ישקול היטב את בחירתו לאור עובדה זו. האמת היא שגם רוכב סופר-זהיר ושקול למדי שאינו משתולל על הכביש עשוי להיקלע שלא באשמתו לתאונת דרכים, ולכן גם אם יצהיר על עצמו שהוא "אינו מתכנן" לעשות תאונת דרכים, האמת המרה היא שעדיין קיים סיכוי גבוה לכך שהוא כן יפגע. במקרה זה, חיסרונה של פוליסת ביטוח "מלאה" עשוי לבוא לידי ביטוי שכן הרוכב עלול למצוא עצמו בבית, מוגבל בגלל שברים או פציעות אחרות שאינן משאירות אותו נכה אבל עדיין לא מזכות אותו בסכומי פיצוי גבוהים, ולכן בגלל מרכיב ההשתתפות העצמית בה הוא בחר הוא עלול שלא לקבל אף לא שקל אחד לפיצוי עבור כאביו.

להלן התעריפים הבסיסיים:

על סכומים אלה יש להפעיל מספר חוקים, בהתאם לגיל, מין, ותק הרוכב/ת.

לדוגמא, נהג/ת בגיל 25-29 יפחית מתעריף זה 6%. אם לנהג/ת יש גם 8 שנות ותק רישיון יפחית עוד 5% מהתעריף הרגיל. כלומר, אם לאותו רוכב יש קטנוע בנפח 250 סמ"ק, הוא או היא ישלמו בפועל כ- 3000 ש"ח על הפוליסה המלאה, ואם יבחרו לרכוש פוליסה בהשתתפות עצמית, הסכום ירד לכ- 2000 ש"ח לשנה.

הנה הטבלה המלאה:

אגב, רצוי לציין שאופנוע אספנות בן 30 שנה ומעלה ישלם רבע מהסכום, אבל אופנוע המשמש לרכיבה של שני בני אדם (לדוגמה בעל ואישה, חבר וחברה וכו') ישלם פי 1.4 מהסכום המקורי…

שווה לקרוא את כל המידע כדי לקבל פירוט אודות שלל האופציות וההנחות הקיימות.

בתוכלו לבדוק כיצד משפיעים התעריפים החדשים על הביטוח שלכם באמצעות מחשבון הביטוח של משרד האוצר (נכון לרגע כתיבת שורות אלה – תחילת אפריל 2012 – טרם עודכן המחשבון).

תודה לכל הפועלים בנושא ובעיקר לח"כ כרמל שאמה הכהן, לניסים בנימין, לאליקו אלג'ם ולעמית ברגמן.

4105018797_01566d82c7

אושרה הצעת החוק להוזלת תעריפי ביטוחי החובה לרוכבי דו"ג – טייק 2

לאחר שאושר בקריאה טרומית בתחילת פברואר ובקריאה ראשונה מוקדם יותר בשבוע שעבר, כך, בהודעה לאקונית קצרה, כותב ח"כ כרמל שאמה הכהן, יו"ר ועדת הכלכלה בדף הפייסבוק שלו:

"סוף סוף אחרי מאבק של שנתיים ולא מעט רגעים מייאשים, אושרה כעת במליאה הצעת החוק שתוזיל את תעריפי ביטוח החובה לאופנועים בשיעור של עד 40% תלוי בגיל הנהג, נפח המנוע ורכישת השתתפות עצמית. ללא השתתפות עצמית ההנחה המקסימלית היא 14%. מזל טוב."

כבר היינו שם קודם. בפעם הקודמת זה לא הלך יותר מדי טוב, וכמובן הכל בזכות המצאת המתמטיקה מחדש ועוד שלל מניפולציות האוצר. הפעם, כך אנו מקווים, זה ילך טוב יותר.

כך עושה רושם, מגיע לכדי קול ענות חלושה סיומו של מאבק האופנוענים בעליית תעריפי ביטוח החובה בישראל.

לצערי אין לי פרטים נוספים מעבר לכך, כשיהיו, וכשנראה את ההוזלה בפועל, נדווח כמובן.

תודה לכל הפועלים בנושא ובעיקר לח"כ כרמל שאמה הכהן,  לניסים בנימין, לאליקו אלג'ם ולעמית ברגמן.

4105018797_01566d82c7

נגישות