ביטוח חובה לאופנועים באירופה
הרבה זמן לא דיברנו על ביטוחי אופנועים. אז רק במקרה אני חווה כעת את העניין באופן אישי, ויכול להשוות בין מה שקורה אצלנו בישראל לבין מה שקורה באירופה (וספציפית העניין נבדק במספר מדינות, לא כל אירופה).
להלן הרשמים כתובים ביד חופשית. תרגישו חופשי להגיב מטה.
ונתחיל דווקא עם ביטוח מקיף:
ביטוח מקיף באירופה זול יותר משמעותית ממחירו בישראל, בערך חצי ממה שאנחנו משלמים בישראל. אבל מצד שני גם מחירי האופנועים זולים בכ- 40%-50% ממחירם בישראל, אז תכלס לשלם חצי על ביטוח מקיף זה לא כזו חוכמה. על אופנוע שמחירו בישראל הוא 200,000 ש"ח תשלמו ככה וככה, ואילו על אותו אופנוע שבאירופה יעלה 120,000 ש"ח – מן הסתם תשלמו פחות, זה נגזר מערכו של הכלי.
במדינות שבדקתי – ביטוח מקיף מכסה נגד תאונות וגניבות כמו בישראל, אבל בניגוד לישראל הוא לא תופס נגד תאונות בחודשי החורף אלא רק בעונת הרכיבה. בחורף הוא משמש רק נגד גניבות. ומכיוון שבאירופה אין שבדים כמו אצלנו, אז (תלוי מדינה כמובן) כמות הגניבות קטנה משמעותית (לא שמעו על איתורן או קשירה וכו', שוב תלוי מדינה). לא בדקתי את עלות הביטוח המקיף השנתי במדינות שבהן אין פגרת רכיבה בגלל החורף.
ביטוח מקיף הוא אופציונלי. לא רוצה, אל תעשה. אבל אם הלך הכלי – הלך הכסף. כל אחד וניהול הסיכונים שלו.
נעבור לביטוח חובה:
באירופה אין ביטוח חובה כמו שאנחנו מכירים בישראל. אין כזו חיה (לטוב ולרע – בעיקר לרע, תלוי בנקודת המבט, תיכף תבינו למה). ביטוח החובה באירופה הוא בעצם כמו ביטוח צד ג' אצלנו, והוא מנדטורי, חובה. העלות שלו היא בערך כמו עלות של ביטוח צד ג' בישראל, כמה מאות שקלים, תלוי בעבר שלך ובתאונות קודמות אם היו.
הנחת העבודה באירופה היא שאדם צד ג' לא צריך לסבול מהקמצנות או הטמטום שלך שבגללה לא עשית ביטוח צד ג' והרסת לו את הרכב בתאונה שנגרמה עקב אשמתך. ולכן ביטוח צד ג' הוא חובה. אתה לא יכול לעלות על הכביש בלי צד ג'.
אם כך, ביטוח חובה באירופה מכסה מה שצד ג' אצלנו מכסה – רק נזקי רכוש לכלי רכב אחר שאתה גרמת לו בגלל אשמה שלך. אז מה לגבי כיסוי לפגיעות ונזקי גוף, מה שבישראל מכוסה ע"י ביטוח חובה?
ביטוח רפואי:
כדי לכסות על נזקי גוף לנהג או לרוכב, לכל נהג או רוכב כדאי שיהיה ביטוח רפואי באותה מדינה. כל מדינה והחוקים שלה לגבי טיפול רפואי.
אם בנאדם עשה תאונת דרכים ושבר יד/רגל וכו', הוא הולך בעצמו (או מפונה) לבית חולים ומקבל טיפול בהתאם לביטוח הרפואי שלו (כמו קופת חולים אצלנו), בדיוק כמו אם היה עושה תאונה ומחליק בפארק על מדרגה או נופל במקלחת בביתו.
לא עשית? לא חייב. אבל אם קרה לך משהו ואין לך ביטוח רפואי – דבר ללאמפה (תלוי מדינה, יש מדינות בהן הטיפול הרפואי הוא בחינם, ויש כאלה שהוא עולה הון למי שאין ביטוח).
ביטוח רפואי איננו קשור לנהיגה או לרכיבה, וכל אזרח אמור לעשות כזה (בהתאם לחוקי המדינה, ובדומה לתשלום על קופת חולים בישראל). בכל מקרה, זה לא משהו שמשלמים עליו אקסטרה רק בגלל שאתה נוהג או רוכב.
אז יש לאדם ביטוח רפואי וקרה לו משהו, הוא קיבלת טיפול רפואי והכל טוב. אבל רגע, ומה לגבי פיצויים על כאב וסבל, נכות, אובדן כושר עבודה וכו'? מי יפצה אותו על כך?
פיצויים:
בישראל אם אדם עושה תאונת דרכים והוא סובל מכאבים, הוא תובע את ביטוח חובה ויכול לקבל עשרות אלפי שקלים (עד תקרה של כ- 150,000 ש"ח). ואם בגלל התאונה נגרמה לו נכות והפסדי שכר עתידיים, הוא תובע את ביטוח חובה ויכול לקבל לא מעט כסף.
איך זה באירופה?
פיצויים משולמים על ידי ביטוחי חיים פרטיים של כל אדם, אם טרח לעשות. אם לאדם יש ביטוח חיים פרטי משלו על מיליון יורו וקרה לו משהו, הוא יתבע את הביטוח ויקבל פיצויים. ואם אין לו ביטוח חיים פרטי? אז הוא לא יקבל שקל. במקרה של תאונה מעורבת בה נהג אחר היה אשם בתאונה – נפתחת הדלת לתביעה אישית של אותו אדם, אבל כמובן בתנאי שיש את מי לתבוע.
ביטוח חיים – כמו בישראל – הוא עניין וולונטרי ואיננו קשור לנהיגה או לרכיבה. רוצה תעשה לא רוצה אל תעשה, אבל זה לא משהו שמשלמים עליו אקסטרה רק בגלל שאתה נוהג או רוכב.
יש לך וקרה לך משהו? תקבל.
אין לך וקרה לך משהו ואין לך את מי לתבוע? לא תקבל כלום.
אז ככה זה באירופה. אם נמיר את השיטה הזו לישראל ונפרק אותה לגורמים, אז:
- ביטוח חובה כפי שאנחנו מכירים אותו ייעלם לחלוטין. הוא מיותר, לא צריך אותו.
- ביטוח צד ג' יהפוך להיות מנדטורי, עניין של כמה מאות שקלים בשנה, אולי יותר לכאלה שיש להם עבר רע. לא תוכל לנהוג או לרכוב בלי ביטוח צד ג' בתוקף.
- ביטוח מקיף יישאר כפי שהוא, יעלה כמה שיעלה, אבל הוא וולונטרי. רוצה תעשה לא רוצה אל תעשה אבל אם לא עשית והלך הכלי – הלך הכסף.
- טיפול רפואי ממילא מקבלים דרך קופת חולים אז למה לשלם פעם שניה? כך כל תאונה מטופלת כתאונת קורקינט בפארק או נפילה במקלחת. מקבלים טיפול רפואי מלא, אבל לא מקבלים פיצויים על כלום, כי זה לא קשור.
- ואם אדם רוצה לקבל פיצויים על נזקי גוף כתוצאה מתאונה (או מחלה או כל דבר)? שיעשה לעצמו ביטוח חיים על איזה סכום שבא לו. רוצה על מאה אלף ש"ח – שיעשה וישלם פרמיה בהתאם. רוצה על עשרה מיליון ש"ח – שיעשה וישלם פרמיה בהתאם. לא רוצה בכלל – שלא יעשה אבל אז אם קרה לו משהו – הוא לא יקבל שקל.
אז שלא יעבדו עליכם.