מלכודות מהירות חדשות למשטרה? לאט לאט
במשך למעלה מ- 15 שנה משטרת ישראל משתמשת באותם אמצעי אכיפת מהירות ללא כל שינוי: מכשיר ידני המודד מהירות באמצעות קרן לייזר (LTI 20/20 המוכר בכינוי "ממל"ז"), מכשיר נישא בניידת או באופנוע המודד מהירות באמצעות קרינת רדאר ואפקט דופלר (Bee III הידוע בכינויו "דבורה"), ומצלמה המוצבת בצורה נייחת בצידי הכבישים ובחלק מהצמתים המודדת את המהירות באמצעות השראה מגנטית (מצלמות גאטסו). שיטת הפעולה של אמצעי אכיפה אלה ידועה ומוכרת, וכאמור לא חל בהם שום שינוי כבר זמן רב (לפני מצלמות הגאטסו היתה המשטרה משתמשת במצלמות אנלוגיות אחרות אבל הן כבר יצאו מזמן משירות).
מבין 3 האמצעים שצויינו מעלה, רק מערכת הגאטסו מסוגלת לתעד באמצעות תמונה את עבירת המהירות שבוצעה (וגם אור אדום אבל זה סיפור אחר). שני האמצעים האחרים – ממל"ז ודבורה – אינם מתעדים את העבירה באמצעות תמונה, אלא רק מציגים לשוטר את המהירות שנמדדה, מרחק מהמטרה וכו', ואז השוטר חייב לעצור את כלי הרכב שנמדד, להציג בפניו את התיעוד, ולתת לו את הדו"ח.
במילים אחרות – אם השוטר לא עצר אתכם (לא הספיק, לא רצה, או מכל סיבה אחרת) – אין דו"ח. ואם יצא אחריכם אבל לא שמר על קשר עין – אין דו"ח.
מכיוון שמשטרת ישראל שמה פוקוס של 200% על אכיפת מהירות, שכידוע לכל מי שעוקב נמצאת אי שם בתחתית 10 הגורמים האמיתיים לתאונות דרכים אבל למרות זאת מושקע בה הון תועפות ומאמצים כבירים בצורה לא פרופורציונית לרמת הסיכון שלה, אין פלא שמאז 2020 החליטו שם בצמרת המשרד לבטחון פנים לצאת בקריאה להכנסה של מערכות מדידת מהירות חדשות, משוכללות יותר.
על מערכת אחת כזו אנחנו שומעים יותר ויותר והיא כמובן מתועדת היטב כאן ב"מיצו בדרכים": מצלמות למדידת מהירות ממוצעת שנמצאת כבר בפיילוט שרץ בקטע קצר בכביש הערבה כבר זמן מה.
אבל בנוסף לה מעוניינת המשטרה להכניס לשימוש סוג חדש של מכמונות מהירות מבוססות רדאר אשר יצוידו גם במצלמה מובנית, וכך השוטר שמפעיל את האמצעי לא יצטרך לצאת מהניידת כדי לעצור את הנהג העבריין, אלא ילחץ על כפתור והעבירה תתועד באמצעות תמונה. משם – הדרך של הדו"ח הביתה מהירה.
נציין שכמו במערכת א'3 (גאטסו) – גם מכמונות אלה לא יפעלו באופן אוטומטי, אלא נדרש שוטר שיבצע את המדידה הלכה למעשה. וכמו מצלמות הגאטסו, הדבורה והממל"ז לפניהם, גם מכמונת המהירות החדשה – תהיה אשר תהיה – תידרש לעבור תהליך אישור של מכון התקנים, והיא חייבת להיות מהסוג שנמצא בשימוש בארה"ב, קנדה, אירופה או אוסטרליה.
בתמונה – מערכת שעושה בדיוק מה שהם רוצים, אבל היא לא תיבחר ע"י משטרת ישראל
תומר הדר בכלכליסט מגלה שלפי מסמכי המשטרה שני סוגי מכמונות רדאר כבר נמצאים בבדיקות לקראת שימוש המשטרה (אך מבלי לפרט באילו דגמים מדובר) – כשבסופו של דבר אחד מהם יבחר לשירות פעיל: מלכודות המהירות החדשות של המשטרה מתקדמות לקראת אישור סופי
המשטרה מפרטת בדיוק את דרישותיה מה-ממא"ל (מד מהירות אלקטרוני):
- המכמונת צריכה להיות ניידת, ניתנת לשימוש בכל תנאי תאורה ומזג אוויר (היא צריכה להיות מוגנת מפני כמות לא מזיקה של אבק וטיפטוף לפי תקן IP54), והצבה מימין או משמאל לנתיבי הנסיעה
- היא צריכה להיות מסוגלת לסרוק 4 נתיבי נסיעה לפחות, בעלת יכולת גילוי וצילום רכבים מתקרבים, רכבים מתרחקים, ובו-זמנית (משולבת)
- השוטר יוכל לקבוע את רף האכיפה, גם לפי נתיב וגם לפי סוג כלי רכב (משאית, רכב פרטי וכו')
- יש לצלם את העבירה, וקובץ התמונה צריך להיות חתום דיגיטלית כדי למנוע שיבושים או שינויים בתיעוד
- למכמונת צריכה להיות יכולת לזיהוי לוחית רישוי אוטומטית + אפשרות לקרוא את המספר בתמונה שמצולמת
- המידע (תמונות העבירה + המידע הנוסף) צריך להישלח אל מערכת הפקת דו"חות שתספק המשטרה + ניתן יהיה לשלוף את המידע באמצעות דיסק און קי
- תדר השידור עבור מכלול הגילוי המבוסס על שידור מיקרוגל יהיה בתחום K / Ka band, ובתנאי שקיים אישור שימוש קבוע בתדר זה ממשרד התקשורת
- למכמונת יהיה פלאש (מבזק) מסוג אור לבן או אור אדום או אור אינפרה אדום
- למערכת יהיה ממשק משתמש בעברית
- המערכת צריכה לעמוד בדרישות תקן ישראלי – ת"י 5140 חלקים 2 ו- 2.3 וכן לספק חוות דעת מומחים כזו שתקבע את מהימנותו של המכשיר ותמנע זיכויים מיותרים בבתי המשפט (מישהו למד משהו מהפיאסקו של הגאטסו? כנראה, כי מסמך הדרישה מקדיש לא מעט עמודים לנושא זה)
לאור הדרישות המפורטות במסמך המשטרתי, סביר להניח שיקח זמן רב למערכת כזו, גם אם קיימת, להיכנס לשירות. דהיינו – סעו לשלום נדבר בסוף 2026.