הוגש כתב אישום נגד בכיר מכון התקנים ששיקר בעדותו בנושא מצלמות הגאטסו

לפני מספר שנים התנהל בבית המשפט לתעבורה בעכו קרב איתנים בין עורכי דין עקשנים במיוחד מצד ההגנה בראשותו של עו"ד תומר גונן, לבין תובעים, שוטרים, ואנשי מקצוע ממכון התקנים – והכל במסגרת מאבק באמינות מצלמות הגאטסו שהותקנו על כבישי הארץ. במהלך מאבק משפטי זה שנמשך במשך שנים התבררו תוצאות עגומות השופכות אור על התנהלות מערכות אכיפת החוק במדינת ישראל, והתברר בין היתר כי תו התקן הרשמי של מערכת המצלמות המכונה א-3 (אותה אני מכסה בהרחבה באתר זה) מתבסס על מסכת של שקרים ורמאויות שבוצעו לכאורה על ידי מכון התקנים, בדיקות שאותן היה אמור המכון לערוך למערכת כלל לא התקיימו למרות מיליוני השקלים שהוקצבו לעניין, וכי המומחים שטענו שהם כן התקיימו שיקרו במצח נחושה והמשיכו לשקר בבית המשפט. גרוע מזאת – מתברר גם כי המשטרה עצמה ידעה, שתקה, ואף נקטה בפעולות מנע כדי לגרום לכך שהתובעים המשטרתיים ישקרו בבתי המשפט בכל התיקים בהם הם עוסקים בנושא זה, על מנת שמעשה זה לא יתגלה לציבור.

בין היתר, התגלה תוך כדי המשפט, כי אילן כרמית – שהיה בזמנו ממלא מקום מנכ"ל מכון התקנים (ולאחר מכן עוד העז להתמודד בעצמו על תפקיד כס המנכ"ל) שיקר במצח נחושה בעת מתן עדות בבית המשפט, וסיבך בכך את המשטרה עצמה.

כפי שתואר בזמנו באתר דה-מרקר:

כשנחקר בבית המשפט לפני כחצי שנה על ידי עו"ד תומר גונן אמר כרמית כי "אינו זוכר" היכן הדו"חות שנרשמו לניסויים שכביכול בוצעו למצלמות בהולנד; וכן כי לא כתב דו"ח על הניסויים שבהם טען שהיה נוכח". כשהעיד בבית המשפט טען הנציג הבכיר כי נכח רק בכ- 10 בדיקות מתוך כ- 500 שנדרשו. לפי עדותו הוא עשה זאת במעבדה ההולנדית שערכה לכאורה את הניסויים, ואילו עוזרו נכח בשאר הבדיקות. וזה לא נעצר כאן. בנוסף נטען כי כאשר נעשו ניסיונות לאתר את העוזר שלכאורה נכח במרבית הבדיקות, נמסר על ידי מכון התקנים כי הוא "הלך לעולמו". אולם מסתבר שאותו עוזר דווקא נמצא חי ושלם במשרדו.

המומחה שהסתבך בפרשת מצלמות המהירות מתמודד על תפקיד מנכ"ל מכון התקנים

חצי שנה לאחר מכן ולאחר פניות חוזרות ונשנות מהמשטרה הכחיש כרמית כי העיד שנכח בניסוי. במקביל, צוות משטרתי שהמריא להולנד (כמובן על חשבון משלם המיסים) לא מצא כל זכר לתיעוד הניסוי.

הפיאסקו המשיך והתגלגל, ובמהלך המשפט התברר כי לא רק שבכיר מכון התקנים מסר עדות שקר בבית המשפט, אלא שגם בכירים במשטרה ידעו על כך, ולמרות זאת הנחו את התובעים בבתי המשפט לתעבורה לשקר אף הם בבתי המשפט. גם אחרי שהתברר לתביעה כי אילן כרמית העיד עדות שקר בבית המשפט, בחרה ניצב משנה שרית פיליפסון, ראש התביעה באגף התנועה, להסתיר עובדה זאת מבית המשפט במשך תקופה ארוכה.

אילן כרמית העיד כי מצלמות המהירות של המשטרה נבדקו והן אמינות. בהמשך התברר כי הניסוי שעליו העיד כרמית, ועל סמך תוצאותיו רכשה המשטרה את המצלמות, מעולם לא התקיים. שקרן או סתם שכחן? תיכף נדע. עכשיו הוגש נגדו כתב אישום חמור באשמת עדות שקר לבית המשפט השלום בחיפה על ידי פרקליטות מחוז צפון. "במעשיו העיד הנאשם במשפט, ביודעין, עדות כוזבת בדבר מהותי לגבי שאלה הנדונה באותו הליך", נכתב בכתב האישום.

כתב אישום על עדות שקר נגד הבכיר שטען שמצלמות המהירות אמינות

אלא מה, בעוד שנגד אילן כרמית הוגש כאמור כתב אישום, בכירי המשטרה שנתפסו בקלקלתם ממשיכים בתפקידם והפרקליטות בחרה שלא להגיש כתבי אישום נגד אף אחד מהם.

ואנחנו אמורים לסמוך על מערכת המשפט? מדינת ישראל במיטבה.

ומה לגבי המצלמות? לא רק שהן ממשיכות במחלבת הכספים מהציבור, אלא שרק לאחרונה התבשרנו על התקנת עמדות חדשות (כאן וכאן בין היתר). והמשטרה? עושה בשלה כדי להמשיך להציג מיצג שווא כאילו המצלמות האלה עוזרות איכשהו בהגברת הבטיחות בדרכים. אנחנו יודעים את האמת.

נגישות