קטגוריה: נהיגה אוטונומית

מזל טוב! מיניבוס אוטונומי דורס אישה בוינה

כפי שחלקכם יודע וקורא כאן באתר, אנחנו נמצאים בימים אלה בתחילתה של תקופה מעניינת ומרתקת כאחד – בה נזכה לחוות שינוי מהותי בדרך שבה כולנו מתניידים. לא עוד נהיגה עצמאית בה האחריות לשלום הרכב, הנוסעים והסובבים אותם מוטלת על הנהג – אלא על מערכת ממוחשבת שנוהגת עבורנו. במילים אחרות – נהיגה אוטונומית.

ככל שיותר ויותר מיזמים ברחבי העולם נכנסים לתחום הנהיגה האוטונומית, כך אנו נתקלים ביותר ויותר "גליצ'ים", אנומליות, סטיות, בעיות לוגיות ותכנותיות, ובעיקר – כשלים הנובעים מעצם השילוב של מערכת שאמורה לחשוב כמו בנאדם (ומנסה לעשות זאת בצורה הכי טוב שאפשר), אל מול בני אדם שעושים הכל פרט לחשוב, ועלולים לבצע פעולות שאף מערכת אוטונומית לא תהיה מסוגלת לצפות או להתכונן לקראתה.

נתקלנו בזה בעבר כאן באתר

והנה עוד מקרה כזה: בוינה, בירת אוסטריה, פועלת מאז יוני 2019 חברת סטראטפ צרפתית בשם Navya (לחברה יש ניסויים בעוד כמה תריסרי ערים נוספות בעולם). בשיתוף עם חברת סימנס, החברה מפעילה רשת של מיניבוסים אוטונומיים שנוסעים ברחבי העיר (בהיותם תחת פיקוח אנושי – נהג שיושב מאחורי ההגה ואמור להתערב במקרה שהמערכת לא מסוגלת להתמודד).

המשך…

התופעה מתרחבת – עוד נהגים מנצלים לרעה את מערכות העזר לנהג

כתבתי על זה לא מזמן כאן: נהג חוטף עונש ושלילה ארוכה עקב שימוש לרעה במערכות נהיגה מתקדמות, ו- גם בישראל זה מתחיל – נהגים מנצלים לרעה את מערכות העזר לנהג:

לדעתי, התופעה הזו רק תלך ותתגבר ככל שיותר ויותר רכבים יצויידו במערכות האלה, שכן ככל שהנהגים ירגישו בטוחים יותר מאחורי אותן מערכות, כך הם יעזו לעשות מעשים שאחרת לא היו עושים – למשל לקרוא ספרים/עיתונים, להתעסק בסלולרי, לאכול, או לבצע פעולות אחרות.

בינגו. הנה סרטון שמסתובב בימים האחרונים בקבוצות וואטסאפ:

 

כמו בשאר העולם, כנראה שהנהגים בישראל רק מתחילים לגלות את האפשרויות הטמונות ברכבים בעלי מערכות סיוע נהיגה. מדובר אמנם לא במערכת לנהיגה אוטונומית (עצמונית) מלאה, אבל אוסף התכונות אלה שמשולבות ברבים מהרכבים החדשים שנמכרים על כבישי הארץ מטרתן להקל על פעולת הנהיגה המונוטוניות של הנהגים כמו זחילה בפקקים או שיוט במהירות חוקית על פני כביש ארוך ומשעמם.

ועכשיו, כל מה שנותר לעשות הוא לחכות לתאונה מרובת הנפגעים הבאה. ואל תתבלבלו, זה יקרה. ועד שזה יקרה ועד שזה יקבל תפוצה נרחבת בתקשורת, לצערי, יותר ויותר נהגים יתרגלו לנצל כך לרעה את מערכות הרכב.

רוצים לראות את האבסורד? תסתכלו ותראו מה כתוב בשלט הפלסטיק האדום שנמצא על החלון של הרכב המסחרי המצולם:

מה דעתכם? תקין? לא תקין?

הפתרון – אכיפה בלתי מתפשרת וחסרת רחמים, עד כדי החרמה וחילוט מוחלט של הרכב, ושלילה לצמיתות של רישיון הנהיגה של הנהג הפושע, שכן נכון לעכשיו דינו צריך להיות כדין נהג שיצא לנהיגה בעודו שיכור, מסומם, ובמטרה לדרוס עוברי אורח.

גם בישראל זה מתחיל – נהגים מנצלים לרעה את מערכות העזר לנהג

אייטם שעלה אצלי באתר לא מזמן מתאר מצב שבו נהג בבריטניה חוטף עונש ושלילה ארוכה עקב שימוש לרעה במערכות נהיגה מתקדמות. כבר אז (ועוד לפני זה) תיארתי מצב שבו יותר ויותר נהגים ינצלו לרעה מערכות אלה, שכל תכליתן הוא לסייע לנהג בפעולת הנהיגה המונוטוניות של הנהגים כמו זחילה בפקקים או שיוט במהירות חוקית על פני כביש ארוך ומשעמם.

והנה, גם בישראל, בבונים ממוצעים מתחילים לנצל לרעה את המערכות הללו. כמובן שבהתחלה נראה את זה יותר ברכבים חדשים (ויתכן גם יוקרתיים, כמו המרצדס הנראית כאן), אבל עם הזמן נראה את התופעה גם ברכבים עממיים יותר ככל שמערכות אלה יכנסו יותר ויותר לשימוש.

מתי נראה ערימת ערסים ממוצעת שיושבים כולם במושב האחורי, רוקדים לצלילי איזה זוועתון, ומצטלמים בחדווה גדולה בשעה שהרכב שלהם משייט בעצמוניות מופלאה על פני כביש החוף? אני מאמין שממש בקרוב.

מה שיותר גרוע הוא התאונות שיתרחשו כתוצאה מזה, ובעיקר צקצוקי השפתיים והלשון שהתקשורת תתעסק בעניין למשך 18 דקות התהילה של המקרה.

עד לפעם הבאה.

הפתרון – אכיפה בלתי מתפשרת וחסרת רחמים, עד כדי החרמה וחילוט מוחלט של הרכב, ושלילה לצמיתות של רישיון הנהיגה של הנהג הפושע, שכן נכון לעכשיו דינו צריך להיות כדין נהג שיצא לנהיגה בעודו שיכור, מסומם, ובמטרה לדרוס עוברי אורח.

צפו בעצמכם. מה דעתכם?

נהג חוטף עונש ושלילה ארוכה עקב שימוש לרעה במערכות נהיגה מתקדמות

מדי פעם אנחנו נתקלים בידיעות פיקנטיות אודות עולם הנהיגה האוטונומית (עצמונית) ושלוחותיו.

הפעם מדובר בנהג בריטי בשם Bhavesh Patel נהג ברכב הטסלה מודל S שלו על כביש M1 ליד Hemel Hempstead כשהוא נמצא במצב בקרת שיוט אדפטיבית, ומהירות הנסיעה ברכב נקבעה על כ- 60 קמ"ש.

כל זה היה עובר ככל הנראה ללא שום אירוע מיוחד, אלמלא הנהג החליט להשתעשע מעט ובמקום לשבת במקום שבו אתם מצפים למצוא את הנהג – מאחורי ההגה – הוא עבר למושב הנוסע. אל תתבלבלו מהתמונות, זו בריטניה, ההגה נמצא בצד ימין.

הנהג האמיץ עזב כאמור את כל מערכות השליטה על הרכב – הגה ודוושות – ונצפה על ידי עד ראייה שצילם את האירוע כולו כשהוא יושב בנינוחות עם ידיו מאחורי ראשו במושב הנוסע.

האירוע התרחש לפני כשנה במאי 2017, אבל אנחנו שומעים עליו רק עכשיו בגלל ההמתנה למשפט. במהלך המשפט נשמעה עדותו של מהנדס בחברת טסלה שתיאר את מערכת בקרת השיוט האדפטיבית כסט של כלי עזר לנהג הכוללת את היכולת לשמור על מהירות הרכב בתוך התנועה, וכן לשמור על הנתיב עצמו, אבל כל זה נעשה תוך כדי שמירה על קשב ועירנות מלאים של הנהג.

המשך…

מזל טוב! הדו"ח (כנראה) הראשון לרכב אוטונומי

ברור לכולנו שהעולם הולך לשם, ושהימים בהם בני אדם היו חופשיים לעשות כרצונם (כולל למות, בכוונה או בטעות) על ההגה או הכידון – כבר לא יהיו יותר. זה רק עניין של זמן. אבל במסגרת ציר הזמן הזה שהתחלתו וסופו ידועים, והדבר היחיד שהוא נעלם בו הוא מהירות ההתקדמות שלנו בתוכו – רשת KPIX 5 מסן פרנסיסקו פרסמה לאחרונה כתבה על אירוע שככל הנראה ישמש כאבן דרך בהיסטוריה של הנהיגה העצמונית (אוטונומית) בעולם.

בסוף מרץ עצר שוטר רכוב על אופנוע את אחד הרכבים האוטונומיים של חברת Cruise באחד מרחובות העיר, ובפעולה שכאמור תירשם איפושהו בהיטוריה, הוא שלף בנונשלנטיות פנקס דו"חות, וכתב ברוב חשיבות את הדו"ח לרכב על ביצוע עבירה של אי-שמירת מרחק מהולך רגל.

לדברי החברה המפעילה, הולך הרגל לא היה באף רגע תחת סכנה, כיוון שהוא היה במרחק של כ- 3 מטר מהרכב. יחד עם זאת, הם מוסיפים, בטיחות הולכי הרגל עומדת לנגד עיניהם. אגב, נהג המבחן שישב ברכב בזמן האירוע יצטרך לשלם את הקנס כיוון שהיה אחראי על ההתרחשות.

לכתבה המקורית

מזל טוב! עוד תאונה של רכב אוטונומי, הפעם של טסלה

כל תאונה, ולא משנה מה הסיבה שלה, במיוחד כזו שבה יש אובדן של חיי אדם – היא מאורע שיש להימנע ממנו. אני בטוח שמהנדסי ומנהלי חברת טסלה לא כל כך מרוצים בימים האחרונים (במיוחד לאור הנפילות בשווי המניה של החברה).

נהיגה עצמונית (אוטונומית) הופכת, מאז שהופיעה לראשונה, לתופעה הולכת וגדלה במיוחד במדינות כמו קליפורניה, פלורידה, אריזונה ואחרות בארה"ב. יצרני מערכות הנהיגה האוטונומית נאבקים בלא מעט קשיים, כשהבולט שבהם הוא הגורם האנושי המסתובב באופן חופשי בצירי התנועה. אבל עד שייפטרו מכולנו ויסגרו אותנו בשמורות טבע בהם לא נוכל להזיק לעצמנו, יש ליצרנים בעיות נוספות, כמו למשל סימוני נתיבים ברורים, והפרעות אנומליה אחרות שגורמות למערכות הנהיגה האוטונומית להתבלבל באופן רגעי.

זו כמובן לא היתה הפעם הראשונה. ראינו את זה קורה כבר קודם.

הנה אנו מתבשרים על תאונה קטלנית בה נהרג נהג (גבר בן 38 בשם Wei Huang מסאן מתיאו, קליפורניה). הנהג שישב ברכב טסלה מודל 3 (המודל האחרון של החברה) נסע על כביש מהיר במצב סיוע נהיגה (בקרת שיוט אדפטיבית ומערכת תיקון מסלול), בזמן שהמערכת ככל הנראה התבלבלה בסימוני הנתיבים בנקודה בה הכביש מתפצל לשניים בין כביש 101 לכביש 85. עקב בלבול רגעי זה המערכת סטתה, ככל הנראה, באופן חד שמאלה לעבר מעקה הפרדה מבטון.

כתוצאה מהסטייה התנגש הרכב במעקה הבטיחות ועלה באש, ומספר שניות לאחר מכן התנגשו בו מאחור עוד שני רכבים. עקב התאונה נסגרו נתיבי הנסיעה למשך מספר שעות בזמן שהממצאים נבדקו על ידי חוקרי המשטרה וכן בידי מהנדסים של חברת טסלה שהגיעו במיוחד לזירה.

המשך…

משאית מכבי אש? לא בעיה

מאז התחלת הניסויים, ולאחר מכן ההפעלה החוקית של מערכות נהיגה עצמוניות (אוטונומיות) במדינות מסויימות בארה"ב (ובכלל בעולם), אנחנו מתבשרים מעת לעת על כל מיני תאונות מוזרות. בחלקן יש הרוגים כמו בתאונה הזו של רכב טסלה מודל S שמערכת סיוע הנהיגה שלו החליטה שמשאית פול-טריילר היא חלק מהשמיים, וגם כאן במקרה הזה.

ממקרה שתואר ע"י צוות כיבוי אש בעיר קאלבר סיטי שליד לוס אנג'לס בקליפורניה, מסתבר שמשאית כיבוי אש אדומה וגדולה שחונה בצד כביש מהיר (כדי לטפל בקריאה) היא לא עצם מספיק גדול ולא מספיק ברור כדי שמערכת הנהיגה של רכב טסלה מודל S תזהה אותו, תתריע בפניו, ותמנע את התאונה.

הרכב התנגש במהירות של 65 מייל בשעה – כ- 105 קמ"ש – באחורי רכב הכיבוי שעמד כאמור בצד הדרך כשאורות האזהרה שלו פועלים. למזלו של הנהג, הוא יצא מהרכב ללא פגע (שזה בפני עצמו הישג לא רע לרכב שקורע את כל מבחני הבטיחות בהצלחה יתרה). גם צוות הכבאים לא נפגע.

חשוב לומר: לרכבים רכבים כמו של טסלה ויצרנים אחרים יש מערכות סיוע נהיגה, שהן לא מערכות נהיגה אוטונומיות מלאות. דהיינו, המערכות מיועדות להקל את העומס על הנהג ולעזור לו לבצע משימות שגרתיות כמו שמירת מרחק, שמירה על הנתיב ועוד. אלה אינן מערכות נהיגה עצמוניות במלוא מובן המילה, והן דורשות נוכחות ועירנות של נהג אנושי. למעשה, אחרי תאונות מסוג זה חברות הרכב משדרגות כל פעם את המערכות, משפרות את החיישנים ומייעלות את האלגוריתמים הממוחשבים שלהן. יצרני הרכב מזהירות את הנהגים שהעירנות והקשב שלהם נדרשים תמיד, וחלקן אף מוסיפות מערכות שמזהות חוסר עירנות או קשב מצידו של הנהג, מתריעות על כך בפניו, ואם הן מזהות שהנהג לא מתייחס, הן מבטלות את עצמן בצורה הדרגתית עד כדי עצירה בצד הדרך, הדלקת אורות אזהרה, וביטול מוחלט של המערכת כדי למנוע שימוש לרעה.

ספר הרכב של טסלה כותב בפירוש:

Traffic-Aware Cruise Control cannot detect all objects and may not brake/decelerate for stationary vehicles, especially in situations when you are driving over 50 mph (80 km/h) and a vehicle you are following moves out of your driving path and a stationary vehicle or object is in front of you instead.

השאלה הגדולה היא לא האם מערכות מסוג זה לא מונעות תאונות. ברור לכל שכל שיפור לעומת המצב הקיים היום הוא שיפור מבורך. השאלה היא האם מערכות כמו אלה המותקנות ברכבי טסלה (ובהרבה רכבים אחרים, בקרוב על כבישי הארץ הפקוקים) לא גורמות דווקא להפחתת העירנות של הנהגים, ועל ידי כך מסכנים אותם יותר מאשר אילו היו נוהגים בכוחות עצמם.

ימים יגידו.

מזל טוב! רכב אוטונומי הורג את הנהג שלו

אני לא בטוח שזו הפעם הראשונה בהיסטוריה שמקרה כזה מתרחש, אבל המקרה הזה הוא ללא ספק אחד הראשונים. לצערי, אני חושש שהוא בוודאי לא יהיה האחרון.

נהג בשם Joshua Brown נהג ברכב הטסלה מודל S שלו על כביש 27 ב-וויליסטון, פלורידה כשהוא נמצא במצב בקרת שיוט אדפטיבית על כביש בעל שני נתיבים ללא גדר הפרדה בין המסלולים. במהלך הנסיעה התקרב הרכב לעבר צומת לא מרומזר, כשמולו נסעה משאית פול-טריילר. המשאית פנתה שמאלה, ככל הנראה מבלי להבחין ברכב שמגיע לכיוון, ומבלי לתת לו זכות קדימה.

כאן ניתן לראות שיחזור של התאונה:

הרכב שעבר מתחת למשאית עבר "גילוח", והגג שלו נחתך (ככל הנראה תוך כדי הריגתו של הנהג האומלל). לפי דברי החוקרים במקום, כלל לא היו סימני בלימה לפני התאונה, וכריות האוויר לא הופעלו (לא שזה היה עוזר במשהו).

לדעת החוקרים, אילו הרכב היה מתנגש במשאית בנקודה אחרת, יתכן ומערכות הבטיחות של הרכב היו נכנסות לפעולה ומצילות את חיי הנהג. אך במצב זה לא היה לו סיכוי.

לדברי נציגי טסלה, הצבע הבהיר של המשאית שהשתלב בצבע השמיים, ביחד עם גובה המשאית, היוו גורמים יוצאי דופן שמערכת סיוע הנהיגה לא הצליחה להבחין בהם, למרות שלל הסנסורים המשולבים בה – מצלמות, מכ"מ וחיישני אולטראסאונד – ולכן גם לא הצליחו למנוע את התאונה.

בדיעבד מתברר גם שהרכב שהיה כאמור במצב בקרת שיוט אדפטיבית נסע במהירות מעל למותר – 75 מייל בשעה במקום ה- 65 המותרים. בנוסף, מתברר מבדיקת הלוגים של מערכת המחשב של הרכב, כי הנהג קיבל מספר התרעות על חוסר עירנות וקשב בטרם התרחשות התאונה, והוא התעלם מהן.

חשוב לומר: לרכבים רכבים כמו של טסלה ויצרנים אחרים יש מערכות סיוע נהיגה, שהן לא מערכות נהיגה אוטונומיות מלאות. דהיינו, המערכות מיועדות להקל את העומס על הנהג ולעזור לו לבצע משימות שגרתיות כמו שמירת מרחק, שמירה על הנתיב ועוד. אלה אינן מערכות נהיגה עצמוניות במלוא מובן המילה, והן דורשות נוכחות ועירנות של נהג אנושי. למעשה, אחרי תאונות מסוג זה חברות הרכב משדרגות כל פעם את המערכות, משפרות את החיישנים ומייעלות את האלגוריתמים הממוחשבים שלהן. יצרני הרכב מזהירות את הנהגים שהעירנות והקשב שלהם נדרשים תמיד, וחלקן אף מוסיפות מערכות שמזהות חוסר עירנות או קשב מצידו של הנהג, מתריעות על כך בפניו, ואם הן מזהות שהנהג לא מתייחס, הן מבטלות את עצמן בצורה הדרגתית עד כדי עצירה בצד הדרך, הדלקת אורות אזהרה, וביטול מוחלט של המערכת כדי למנוע שימוש לרעה.

לנו לא נותר אלא לקוות שעד שמערכות כאלה יגיעו אלינו – וזה יקרה ללא ספק מוקדם ממה שאנחנו חושבים – הן תהינה משוכללות, מתוחכמות, ובטוחות יותר לכולנו.

נגישות