האם זהו הסוף של מצלמות הגאטסו בישראל?
תשמעו, את מה שקרה פה בימים האחרונים אי אפשר היה להמציא גם עם AI… הקרדיט כולו מגיע קודם כל לעו"ד תומר גונן ולצוותו וכן לעו"ד כפיר דור על המאבק הבלתי מתפשר במערכת, שלא היה יכול להתקיים אלמלא התאחדו להם יחד מספר נהגים שהחליטו לנהל את התיק ולא לוותר.
קודם כל קצת היסטוריה רלוונטית: במשך 4 וחצי שנים התנהל משפט בבית המשפט לתעבורה באשדוד אצל השופטת ליאת שמיר-הירש בו נשפטו 9 נהגים על עבירות מהירות שביצעו לכאורה ואשר תועדו במערכת א-3. אותה אני מתעד בהרחבה באתר. נזכיר שבעבר הכריע בית המשפט, בערכאות כאלה ואחרות, שמצלמות הגאטסו המשמשות את המערכת אינן אמינות. אבל המשטרה המשיכה בשלה, התעלמה לחלוטין מפסיקת בית המשפט, ולמרות שערורייה של עדויות שקר וקצינה שנתפסה במעשיה – המצלמות המשיכות להנפיק דו"חות – אם כי בקצב מופחת ועל עבירות קלות יותר (בתקווה להימנע מלהגיע – שוב – לבית המשפט).
לפני מספר ימים כשהגיע המשפט לסיומו, השופטת הרשיעה את הנאשמים ופסקה שהמדינה הוכיחה מעבר לספק סביר כי מערכת א-3 מספקת תוצאות שאפשר להסתמך עליהן לצורך הרשעה בהליך פלילי. עבור המשטרה נדמה כאילו מדובר בניצחון, שהרי הפסיקה הזו מנתצת פסיקות קודמות שקבעו שהמצלמות אינן אמינות, והמשטרה, לכאורה, הצליחה הפעם להתאושש מהנוק-אאוט שחטפה ולקום על רגליה.
נו, זה טוב למשטרה, לא?
אז זהו שכאן מגיע הטוויסט: על אף שהנאשמים הורשעו בבית המשפט, המשמעות האופרטיבית של פסק הדין הוא סיום השימוש במצלמות מערכת א-3, ומיד נסביר מדוע.
ראשית – בית המשפט קבע שיש להפחית 9 קמ"ש מכל מדידה שבוצעה על ידי אחת מעשרות מצלמות א-3 על מנת להרחיב את טווח הביטחון מפני מדידת מהירות שגוייה (כאן יש מפה חיה מתעדכנת בזמן אמת לגבי מיקום של כל מצלמה). יש השלכות לקביעה הזו:
כל מי שחטף דו"ח מהירות כזה והמהירות שנמדדה לו עלולה לגרום לו לקנס גבוה ו/או נקודות לרעתו, יכול כעת לדרוש הפחתת מהירות (במקור ההפחתה היתה של 5 קמ"ש), ויתכן שבעקבות הפחתת המהירות על פי פסק הדין – הדו"ח ירד בחומרתו, הקנס יופחת, ואולי גם מספר הנקודות (כמובן תלוי במהירות המדידה המקורית, ובשאלה האם הפחתת המהירות מביאה את המהירות המדודה לרף שנמצא בעבירה פחותה יותר, למשל מתחת ל- 30 קמ"ש מעל המותר וכן הלאה). מדובר כמובן בדו"חות שטרם שולמו ולכן טרם נכנסה לתוקף הודאתו של הנהג בביצוע העבירה (תשלום דו"ח כמוהו כהודאה באשמה). בנוסף – נהגים מקצועיים או אחרים שצברו מספר נקודות שעלול להביא אותם לעבר פסילה או קורס נהיגה, יתכן וכעת יוכלו לחמוק מהעונש הזה במידה והפחתת המהירות תוריד את הדו"ח שקיבלו לרף נמוך יותר.
בנוסף, לאחרונה שמענו קציני משטרה מספרים לציבור בהתלהבות כיצד הם הולכים להילחם בתאונות הדרכים על ידי הגברת אכיפת עבירות מהירות בצמתים, והפחתת רף האכיפה. ואיך יעשו זאת? הרי הם לא יעמידו שוטרים בכל צומת… הדרך היחידה לעשות זאת היא על ידי… תופים… הצבת מצלמות מהירות של מערכת א-3 (עזבו את העובדה שבפועל אין להם מספיק מצלמות לכסות אפילו 1/1000 מהצמתים במדינה). וכעת, הפחתת מהירות המדידה ב- 9 קמ"ש כפי שנקבעה בפסק הדין די שומטת את הקרקע מתחת לרגליה של המשטרה. כך שגם עם מעט המצלמות שכן מוצבות בצמתים – אין להם הרבה מה לעשות.
אבל רגע, הנה מגיע הקץ' הגדול, פטיש 5 קילו שמרסק לחלוטין את מערכת א-3:
השופטת שמיר-הירש ששמעה גם את עדות מומחה התביעה, גם את עדות מומחה ההגנה, וגם עיינה בקביעות אחרות של בית המשפט בנושא, קבעה שבסבירות גבוהה מכוניות חשמליות, היברידיות או פלאג-אין יוצרות הפרעה אלקטרו מגנטית לפעולת המערכת, ומכיוון שנכון לרגע זה לא קיימים נתונים הקובעים האם המערכת מודדת מהירות בצורה אמינה במקרה של רכבים אלה (שכידוע עובדים עם מנועים חשמלים אשר מייצרים שדה מגנטי חזק) – נדרש ניסוי ייעודי לבדיקת השפעתם של כלי רכב כאלה על מדידת המהירות של מערכת א-3.
ולכן, נכון לעכשיו – לגבי רכבים מסוג זה לא ניתן לקבוע האם מדידת המהירות של מצלמות א-3 אכן מדוייקות או לא.
אבל רגע! מכיון שלא יתכן שתתבצע אכיפה בררנית – דהיינו רכבים בעלי מנועי בעירה פנימית כן יקבלו דו"חות ואילו רכבים חשמליים/היברידים/פלאג-אין לא יקבלו דו"חות (מה שסותר את העיקרון החוקתי שכולם שווים בפני החוק) – המשמעות המעשית היא שמערכת א-3 לא תוכל להמשיך לפעול ולא תוכל לייצר דו"חות מהירות.
הערה: אין התייחסות בפסק הדין לגבי השימוש במצלמות א-3 לאכיפת עבירות אור אדום, ובינינו, טוב שהן עושות את זה. הצרה היא שכאמור יש להם מעט מדי מצלמות אור אדום במעט מדי צמתים.
מקור לתמונה – עו"ד תומר גונן
בתמונה: לולאות החיישנים האלקטרומגנטיים שמוטמעים באספלט הכביש מיד לאחר המצלמות
כותב עו"ד תומר גונן:
1. בבית המשפט בבאר שבע לא נשמע מומחה מטעם ההגנה ולכן בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון המחייבת בעניין לוי עטיה, פסק דין כזה לא ישמש לצורך מסה קריטית לעניין אמינות, גם אם העניין הגיע לבית המשפט המחוזי וזה מה שקרה שם וגם הם בבאר שבע לא נדרשו לסוגיית האמינות כיוון שהסנגור שם לא כפר באמינות המערכת בערעור ולכן המשטרה טועה ומטעה.
2. בהליך שנשמע באשדוד, 2 המומחים הן מטעם התביעה והן מטעם ההגנה טענו שיש בעיה במדידת רכב חשמלי, בשיטה האדוורסרית שנוהגת בישראל בין המשפט לא יכול לקבוע משהו אחר מעובדה ששני הצדדים מסכימים עליה והמדינה לא יכולה לטעון משהו אחר בהליך אחר כיוון שיש לה השתק שיפוטי בעניין הזה.
3. לא נערך שום ניסוי עם רכב חשמלי כך שאין אפילו נתונים סותרים לגבי מה שהמומחים משני הצדדים הסכימו לגביו בבית המשפט ולכן בית המשפט פסק את מה שפסק וקיבל למעשה את הסכמת הצדדים.
4. המדינה לא יכולה לערער על הקביעות כי הנאשמים שלא נסעו ברכב חשמלי הורשעו ואין ערעור של המדינה על הרשעה.
בסופו של יום, המסקנה המשפטית היחידה היא שלא ניתן להמשיך לאכוף במערכת שמפלה בין סוגי רכבים.
שורה תחתונה: "תם הטקס" המצלמות לא יוכלו לאכוף יותר.
מה השלב הבא? נחכה ונראה, ולצערי ההיסטוריה הלא רחוקה הראתה שאין למשטרה כל בעיה לצפצף על קביעת בית המשפט… בכל מקרה, בנתיים נזכיר שהמשטרה כבר מנסה לייצר חלופות למערכת א-3.
תזכורת למה שהיה:
חוקיות מצלמות הגאטסו נמצאת בבדיקה (אוגוסט 2016)
בית המשפט מבטל דו"חות מהירות בגין אמינותן המפוקפקת של המצלמות (יוני 2018)
ראשוני: הפרקליטות אוסרת על המשטרה להנפיק דו"חות מהירות ממצלמות הגאטסו (יוני 2018)
קיבלתם דו"ח ממצלמת מהירות? חכו עם התשלום (יוני 2018)
בית משפט השלום קובע כי מצלמות הגאטסו אינן אמינות (ספטמבר 2018)
בית משפט מחוזי קובע כי מצלמות המהירות אינן אמינות (אוקטובר 2018)