קטגוריה: משטרה ואכיפה בישראל

הרבה זמן לא דיברנו על מצלמות הגאטסו

כידוע לכם, אני עוקב מזה כ- 13 שנה אחרי מצלמות מהירות ו/או אור-אדום מהירות שהותקנו על כבישי הארץ – דהיינו אחרי עמדות גאטסו.

למה אני קורא לזה "עמדות גאטסו" ולא "מצלמות גאטסו"? פשוט מאוד. יש הרבה עמדות, אבל לא כולן באמת מצלמות… תזרמו איתי, הנה המידע:

במהלך כ- 13 שנות פרוייקט א-3 שמטרתו היתה הגברת הבטיחות על כבישי הארץ והקטנת כמות הנפגעים מתאונות דרכים הותקנו בארץ לא פחות מ- 281 עמדות כאלה.
אפשר לפלח אותן בצורה הזו:

  • 161 עמדות של מצלמות אור-אדום ומהירות בצמתים. חלקן פעילות, חלקן לא, חלקן הוסר, חלקן עדיין שם. קראו כאן.
  • 107 עמדות של מצלמות מהירות. חלקן פעילות, חלקן לא, חלקן הוסר, חלקן עדיין שם. קראו כאן.
  • 13 עמדות שהותקנו לטובת ניטור נסיעה על נת"צ + מהירות – אף אחת מהן לא היתה פעילה מעולם ולא תהיה פעילה לעולם. חלקן כבר הוסר, חלקן עדיין שם אבל הן לא פעילות. קראו כאן.
  • 19 עמדות שהותקנו לטובת ניטור חציית פסי רכבת – עמדות אלה לא תוכננו לתעד מהירות אלא רק את מי שחוצה את פסי הרכבת בלי לעצור כשהמחסום למטה. חלקן עדיין שם אבל הן לא פעילות. קראו כאן.
  • 18 עמדות שמתחפשות לגאטסו, אבל בפועל הן עמדות של עין הנץ שלא תופסות לא אור אדום ולא מהירות, אלא מצלמות את כל מי שעובר, גם ביום גם בלילה, ושומרות את התיעוד לנצח נצחים גם אם לא עשיתם שום עבירה.
  • 34 הן עמדות דו-כיווניות, דהיינו מצלמות גם מקדימה וגם מאחורה. אלה עמדות שלעולם לא תראו בהן פלאש, כיוון שהן משתמשות בפלאש אינפרא-אדום כדי לא לסנוור את הנהגים מקדימה. קראו כאן.

אם תנסו לסכם את המספרים האלה תגיעו למעל 281. הסיבה לכך היא משום שיש עמדות שנכנסות ליותר מקטגוריה אחת.

בפועל – יש הרבה פחות כפי שתיכף תראו.

אפשר לראות את הפירוט הזה כאן במפה החיה המתעדכנת בזמן אמת:

https://www.mitsu.co.il/map

בנוסף, מבין כל 281 העמדות, חלק קטן הם דחלילים ללא תשתית חשמל ובלי פסי דריכה וללא שום יכולת אי פעם להתחיל לפעול. הן אמנם נראות כמו עמדות אמת, אבל כל מטרתן היא להפחיד את הנהגים והן לעולם לא יהיו מסוגלות להנפיק דו"ח פשוט בגלל שאין בהן כלום (הן ריקות) והן לא מחוברות לחשמל. הנה כמה לדוגמה:

  • העמדה על כביש 20 איילון צפון לפני קוממיות מימין
  • העמדה על כביש 4 צפונית למחלף דרורים מצד שמאל
  • העמדה על כביש 38 צפונית לבית גוברין מצד ימין
  • ועוד ועוד ועוד. כל אלה מעולם לא הנפיקו אף דו"ח והן גם לא יוכלו לעולם להנפיק אף דו"ח. מדובר בסתם עמודים שעומדים להם ומזדקנים.

אחרי למעלה מ- 13 שנות פעילות המצלמות, מבין כל 281 העמדות, 85 עמדות כבר הוסרו מהכביש לחלוטין. אין אותן יותר. היה ונגמר. לפעמים מעת לעת עמדה כזו או אחרת חוזרת, למשל אחרי שעשו עבודות כביש וסיימו והחזירו אותה. בכל מקרה, נכון לרגע כתיבת שורות אלה נותרו לנו 183 עמדות על כבישי הארץ.

אבל הנה כאן מגיע הקץ'… למשטרה יש בפועל כמה עשרות – פחות מ- 100 – מצלמות גאטסו. זאת אומרת פחות ממספר העמדות בשטח. זה אומר שהם מניידים מצלמות אמת בין כ- 150 עמדות (הפחתתי את הדחלילים ואת מצלמות הבטחון). עמדה שפועלת היום עשוייה לא לפעול מחר ועמדה שלא פעלה היום עשוייה לפעול בעוד שבוע, חודש, או שנה. אין לאף אחד תיעוד של מה באמת פועל מתוך אותן עמדות שנותרו, ולכן גם אצלי וגם בווייז וגם בגלאי מהירות מבוססי GPS – כולם מתריעים כל הזמן על כל 183 העמדות הללו. חשוב להתייחס לכל אחת מהן כעמדת אמת פוטנציאלית – כי גם אם היום היא לא צילמה, זה לא אומר שמחר היא לא תצלם.

האם פרוייקט מצלמות הגאטסו שעלה למדינה מיליארדים והכניס סכום גדול בהרבה – אכן שיפר במשהו את הבטיחות בדרכים של כולנו? האם הוא סייע להקטין את כמות הנפגעים? האם הוא סייע לשפר את מצב התחבורה? האם הוא עשה משהו חיובי פרט לשמן את הכיס של קופת המדינה?

לאור הממצאים בשטח התשובה היא חד משמעית – לא.

ובכל מקרה, עדיף לנסוע בצורה חכמה וכמובן בטוחה, ולהכיר את תוואי הנסיעה/רכיבה כך שלא תופתעו. וככיסוי תחת אוסיף ואומר – סעו כחוק.

נתקלתם במצלמה שלא מופיעה אצלי במפה? אפשר ורצוי לדווח על מצלמות חדשות כאן באתר.

ט.ל.ח

מצלמת מהירות חדשה על כביש 65 במחלף בקעת נטופה

ההתקנות בצפון ממשיכות, ואחרי 4 האחרונות אנחנו מתבשרים על התקנת עמדת מצלמת מהירות חדשה על כביש 65 מיד אחרי מחלף בקעת נטופה (הכניסה לבועינה נוג'ידאת) לכיוון צפון מזרח. העמדה נמצאת אחרי תחנת האוטובוס.

כאן היא נמצאת על המפה (בחץ אדום. הוספתי חיצים בירוק כדי לסמן גם את שתי המצלמות שנמצאות על כביש 77):

(קרדיט לתמונה – שמוליק פ.)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

שתי מצלמות מהירות חדשות על כביש 77

ההתקנות בצפון ממשיכות ביתר שאת, ואחרי 2 האחרונות אנחנו מתבשרים על התקנת 2 נוספות, שתיהן על כביש 77 ממזרח לכיוון מערב.

הראשונה הותקנה מתחת לגשר של מחלף טורעאן:

השניה הותקנה קצת אחרי מחלף בית רימון, אחרי שלט הדרכים הגדול:

כאמור שתיהן מצלמות את התנועה המגיעה ממזרח לכיוון מערב.

כאן שתיהן על המפה:

(קרדיט לתמונות – שמוליק פ. ודור ק.ט)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמת מהירות/אור-אדום חדשה בצומת עמיעד

עמדת גאטסו חדשה הותקנה לאחרונה על כביש 90 בצומת עמיעד לכיוון צפון. היא ככל הנראה תתפקד כמצלמת אור-אדום/מהירות משולבת. מצלמה זו מצטרפת לאחת שכבר קיימת קרוב לשם לכיוון דרום.

כאן על המפה (אפשר לראות גם את המצלמה הקיימת במקום לכיוון דרום):

כך זה נראה בשטח:

(קרדיט לתמונה – שמוליק פ.)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמת מהירות/אור-אדום חדשה בצומת נהלל

עמדת גאטסו חדשה הותקנה לאחרונה על כביש 73 בצומת הכניסה לנהלל לכיוון דרום. היא ככל הנראה תתפקד כמצלמת אור-אדום/מהירות משולבת.

כאן על המפה (אפשר לראות גם את שתי המצלמות הנוספות שנמצאות באזור על כביש 75):

כך זה נראה בשטח:

(קרדיט לתמונה – עידו ח.)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמת מהירות שלישית על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, צומת ערערה בנגב

המשרד לבטחון פנים והמשטרה ממשיכים לסגור על עוקף באר שבע. עמדת גאטסו חדשה הוצבה על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, בצומת ערערה בנגב, לכיוון צפון מערב. היא תתפקד ככל הנראה כמצלמת מהירות/אור אדום.

הערה: לאור הפריסה סביב באר שבע אני ממשיך להתנבא שאחת העמדות הבאות תהיה באזור כביש 40 וצומת אוהלים, אולי אחת בצומת הנגב ואולי אפילו בצומת משאבי שדה/טללים, וכן ביציאה המערבית מהעיר על כביש 25. נחכה ונראה.

כאן על המפה, החץ האדום מראה את הכיוון (שאר המצלמות באזור מסומנות בנקודות כחולות):

כך זה נראה בשטח (התמונה קטנה, אשמח למשהו קצת יותר איכותי אם מישהו עובר שם במקרה):

(קרדיט לתמונה – jkl5)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

שתי מצלמות מהירות חדשות על כביש 31 בצומת תל ערד

הפריסה המעניינת בלשון המעטה באזור הדרום מתגברת, ואחרי שראינו את מצלמת המהירות הראשונה על כביש 31 (כאן) אנחנו מתבשרים על שתיים נוספות – אחת מזרחה ואחת מערבה – בצומת תל ערד. הן יתפקדו ככל הנראה כמצלמות מהירות/אור אדום.

כאן על המפה, החיצים באדום מראים את הכיוונים (צירפתי גם את הסימון של המצלמה הקודמת על כביש 31 בחץ בצבע כחול):

זו המצלמה לכיוון מזרח:

זו המצלמה לכיוון מערב:

(קרדיט לתמונות – אפי נתן)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמת מהירות חדשה על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, צומת תל שבע

מישהו במשטרה התעורר מאוחר? מעניין. לאחרונה אנחנו מגלים יותר ויותר עמדות – שלפחות לכאורה – "עושות שכל". זו אחת מהן, ולא נותר אלא לקוות שסדר העדיפויות סוף סוף תפס את הכיוון הנכון – כבישים אדומים ומסוכנים, ולא קטעי כביש ישרים.

מפה ולשם אנחנו מתבשרים על כך שעמדת גאטסו חדשה הוצבה על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, בצומת תל שבע, לכיוון מזרח.

הערה: לאור הפריסה סביב באר שבע לא נותר לי אלא להתנבא שאחת העמדות הבאות תהיה באזור כביש 25 וצומת שרה. נחכה ונראה.

כאן על המפה, החץ מראה את הכיוון:

כך זה נראה בשטח (התמונה קטנה, אשמח למשהו קצת יותר איכותי אם מישהו עובר שם במקרה):

(קרדיט לתמונה – jkl5)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

הוגש כתב אישום נגד בכיר מכון התקנים ששיקר בעדותו בנושא מצלמות הגאטסו

לפני מספר שנים התנהל בבית המשפט לתעבורה בעכו קרב איתנים בין עורכי דין עקשנים במיוחד מצד ההגנה בראשותו של עו"ד תומר גונן, לבין תובעים, שוטרים, ואנשי מקצוע ממכון התקנים – והכל במסגרת מאבק באמינות מצלמות הגאטסו שהותקנו על כבישי הארץ. במהלך מאבק משפטי זה שנמשך במשך שנים התבררו תוצאות עגומות השופכות אור על התנהלות מערכות אכיפת החוק במדינת ישראל, והתברר בין היתר כי תו התקן הרשמי של מערכת המצלמות המכונה א-3 (אותה אני מכסה בהרחבה באתר זה) מתבסס על מסכת של שקרים ורמאויות שבוצעו לכאורה על ידי מכון התקנים, בדיקות שאותן היה אמור המכון לערוך למערכת כלל לא התקיימו למרות מיליוני השקלים שהוקצבו לעניין, וכי המומחים שטענו שהם כן התקיימו שיקרו במצח נחושה והמשיכו לשקר בבית המשפט. גרוע מזאת – מתברר גם כי המשטרה עצמה ידעה, שתקה, ואף נקטה בפעולות מנע כדי לגרום לכך שהתובעים המשטרתיים ישקרו בבתי המשפט בכל התיקים בהם הם עוסקים בנושא זה, על מנת שמעשה זה לא יתגלה לציבור.

בין היתר, התגלה תוך כדי המשפט, כי אילן כרמית – שהיה בזמנו ממלא מקום מנכ"ל מכון התקנים (ולאחר מכן עוד העז להתמודד בעצמו על תפקיד כס המנכ"ל) שיקר במצח נחושה בעת מתן עדות בבית המשפט, וסיבך בכך את המשטרה עצמה.

כפי שתואר בזמנו באתר דה-מרקר:

כשנחקר בבית המשפט לפני כחצי שנה על ידי עו"ד תומר גונן אמר כרמית כי "אינו זוכר" היכן הדו"חות שנרשמו לניסויים שכביכול בוצעו למצלמות בהולנד; וכן כי לא כתב דו"ח על הניסויים שבהם טען שהיה נוכח". כשהעיד בבית המשפט טען הנציג הבכיר כי נכח רק בכ- 10 בדיקות מתוך כ- 500 שנדרשו. לפי עדותו הוא עשה זאת במעבדה ההולנדית שערכה לכאורה את הניסויים, ואילו עוזרו נכח בשאר הבדיקות. וזה לא נעצר כאן. בנוסף נטען כי כאשר נעשו ניסיונות לאתר את העוזר שלכאורה נכח במרבית הבדיקות, נמסר על ידי מכון התקנים כי הוא "הלך לעולמו". אולם מסתבר שאותו עוזר דווקא נמצא חי ושלם במשרדו.

המומחה שהסתבך בפרשת מצלמות המהירות מתמודד על תפקיד מנכ"ל מכון התקנים

חצי שנה לאחר מכן ולאחר פניות חוזרות ונשנות מהמשטרה הכחיש כרמית כי העיד שנכח בניסוי. במקביל, צוות משטרתי שהמריא להולנד (כמובן על חשבון משלם המיסים) לא מצא כל זכר לתיעוד הניסוי. המשך…

שתי מצלמות חדשות על נתיבי בגין בירושלים

הכביש המוכר בשמו "נתיבי בגין" משמש מזה שנים רבות כזירה לנהגים מתפרעים שלוקחים את החוק לידיים (האמת, בכלל הנהיגה באזור ירושלים היא זוועתית בלשון המעטה). עד כה היו שם שתי מצלמות גאטסו, בסמיכות אחת לשניה (במרכז הכביש על אי התנועה בין הנתיבים).

כעת קיבלנו שתי מצלמות חדשות:

הראשונה לכיוון דרום מזרח, בין מחלף דב יוסף/בית צפאפא למחלף הרוזמרין. הפעם היא מוצבת מצד ימין.

השניה בכיוון הנגדי, לכיוון צפון מערב, אחרי מחלף הרוזמרין. גם היא מוצבת מימין אבל מאחורי עץ כך שקשה מאוד להבחין בה.

כאן על המפה, החיצים מראים את הכיוונים:

זו המצלמה לכיוון דרום מזרח:

(קרדיט לתמונה – לא ידוע)

זו המצלמה לכיוון צפון מערב:

(קרדיט לתמונה – אלי ל.)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמה חדשה אחרי מחלף נבטים על כביש 31

כביש 31 מוכר מזה שנים ככביש אדום שבו אין דין ואין דיין. כמה מפתיע זה שלקח למשטרת ישראל רק 12 שנה להציב, לראשונה, מצלמת מהירות על כביש מסוכן זה.

האמת שאני לא מופתע

בכל מקרה, מצלמה זו מוצבת בערך בחצי הדרך בין צומת שוקת לערד, או כחצי ק"מ מזרחית למחלף נבטים. היא מצלמת לכיוון מזרח. מעניין כמה זמן היא תחזיק מעמד שם.

כאן על המפה:

וכך היא נראית בשטח:

מהצד השני של הכביש:

(קרדיט לתמונות jkl5 ומיצו)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמה חדשה באזור עטרות על כביש 60

מצלמה נוספת, הפעם עם התקנה "מוזרה" על קיר הבטחון מצד ימין. המצלמה מוצבת קצת צפונית לצומת של תחנת המשטרה של עטרות, לכיוון צפון. סביר להניח שהיא דו-כיוונית.

כאן על המפה:

וכך היא נראית בשטח:

 

(קרדיט לתמונה – r0den)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמה חדשה בצומת אכסאל על כביש 60

זה כבר נראה כמו גל התקנות רציני. בימים האחרונים הותקנה עוד עמדת גאטסו והפעם על כביש 60, בקטע הכביש בין נצרת לעפולה, מיד אחרי המנהרות בירידה, בצומת אכסאל. המצלמה מכוונת דרומה וככל הנראה תצלם עבירות אור אדום ומהירות.

הנה היא על המפה:

וככה היא נראית בפועל:

(קרדיט לתמונה – אופיר בן חמו)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמה חדשה בצומת כאבול על כביש 70

בימים האחרונים הותקנה עוד עמדת גאטסו על כביש 70, מיד לאחר זו שהותקנה בשבוע שעבר. המצלמה מכוונת צפונה וככל הנראה תצלם עבירות אור אדום ומהירות.

אני לא מאמין שאני כותב את זה אבל האם יתכן שאשכרה מישהו סוף סוף תופס שם שכל? האם זה אפשרי?

הנה היא על המפה, ביחד עם שאר המצלמות המוצבות באותו קטע כביש:

וככה היא נראית בפועל:

(קרדיט לתמונה – חמאדה)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מצלמה חדשה בצומת טמרה על כביש 70

ואללה, לא יודע מה להגיד לכם. מצד אחד עושה רושם שהפרוייקט של א3' הגיע לימיו האחרונים וההתקשרות עם הספק הגיעה לקיצה. מצד שני – אחרי 3 עמדות חדשות בנוף הגליל במאי, הנה אנחנו מתבשרים על עמדה נוספת שהותקנה על כביש 70 בצומת טמרה.

המצלמה מכוונת צפונה וככל הנראה תצלם עבירות אור אדום ומהירות. משום מה יש לי תחושה שדווקא שם היא תהיה מועילה מאוד (וזה נדיר שאני כותב כזה דבר).

הנה היא על המפה:

וככה היא נראית בפועל:

(קרדיט לתמונות – לא ידוע)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

נגישות