כידוע לכם, אני עוקב מזה כ- 13 שנה אחרי מצלמות מהירות ו/או אור-אדום מהירות שהותקנו על כבישי הארץ – דהיינו אחרי עמדות גאטסו.
למה אני קורא לזה "עמדות גאטסו" ולא "מצלמות גאטסו"? פשוט מאוד. יש הרבה עמדות, אבל לא כולן באמת מצלמות… תזרמו איתי, הנה המידע:
במהלך כ- 13 שנות פרוייקט א-3 שמטרתו היתה הגברת הבטיחות על כבישי הארץ והקטנת כמות הנפגעים מתאונות דרכים הותקנו בארץ לא פחות מ- 281 עמדות כאלה.
אפשר לפלח אותן בצורה הזו:
- 161 עמדות של מצלמות אור-אדום ומהירות בצמתים. חלקן פעילות, חלקן לא, חלקן הוסר, חלקן עדיין שם. קראו כאן.
- 107 עמדות של מצלמות מהירות. חלקן פעילות, חלקן לא, חלקן הוסר, חלקן עדיין שם. קראו כאן.
- 13 עמדות שהותקנו לטובת ניטור נסיעה על נת"צ + מהירות – אף אחת מהן לא היתה פעילה מעולם ולא תהיה פעילה לעולם. חלקן כבר הוסר, חלקן עדיין שם אבל הן לא פעילות. קראו כאן.
- 19 עמדות שהותקנו לטובת ניטור חציית פסי רכבת – עמדות אלה לא תוכננו לתעד מהירות אלא רק את מי שחוצה את פסי הרכבת בלי לעצור כשהמחסום למטה. חלקן עדיין שם אבל הן לא פעילות. קראו כאן.
- 18 עמדות שמתחפשות לגאטסו, אבל בפועל הן עמדות של עין הנץ שלא תופסות לא אור אדום ולא מהירות, אלא מצלמות את כל מי שעובר, גם ביום גם בלילה, ושומרות את התיעוד לנצח נצחים גם אם לא עשיתם שום עבירה.
- 34 הן עמדות דו-כיווניות, דהיינו מצלמות גם מקדימה וגם מאחורה. אלה עמדות שלעולם לא תראו בהן פלאש, כיוון שהן משתמשות בפלאש אינפרא-אדום כדי לא לסנוור את הנהגים מקדימה. קראו כאן.
אם תנסו לסכם את המספרים האלה תגיעו למעל 281. הסיבה לכך היא משום שיש עמדות שנכנסות ליותר מקטגוריה אחת.
בפועל – יש הרבה פחות כפי שתיכף תראו.
אפשר לראות את הפירוט הזה כאן במפה החיה המתעדכנת בזמן אמת:
בנוסף, מבין כל 281 העמדות, חלק קטן הם דחלילים ללא תשתית חשמל ובלי פסי דריכה וללא שום יכולת אי פעם להתחיל לפעול. הן אמנם נראות כמו עמדות אמת, אבל כל מטרתן היא להפחיד את הנהגים והן לעולם לא יהיו מסוגלות להנפיק דו"ח פשוט בגלל שאין בהן כלום (הן ריקות) והן לא מחוברות לחשמל. הנה כמה לדוגמה:
- העמדה על כביש 20 איילון צפון לפני קוממיות מימין
- העמדה על כביש 4 צפונית למחלף דרורים מצד שמאל
- העמדה על כביש 38 צפונית לבית גוברין מצד ימין
- ועוד ועוד ועוד. כל אלה מעולם לא הנפיקו אף דו"ח והן גם לא יוכלו לעולם להנפיק אף דו"ח. מדובר בסתם עמודים שעומדים להם ומזדקנים.
אחרי למעלה מ- 13 שנות פעילות המצלמות, מבין כל 281 העמדות, 85 עמדות כבר הוסרו מהכביש לחלוטין. אין אותן יותר. היה ונגמר. לפעמים מעת לעת עמדה כזו או אחרת חוזרת, למשל אחרי שעשו עבודות כביש וסיימו והחזירו אותה. בכל מקרה, נכון לרגע כתיבת שורות אלה נותרו לנו 183 עמדות על כבישי הארץ.
אבל הנה כאן מגיע הקץ'… למשטרה יש בפועל כמה עשרות – פחות מ- 100 – מצלמות גאטסו. זאת אומרת פחות ממספר העמדות בשטח. זה אומר שהם מניידים מצלמות אמת בין כ- 150 עמדות (הפחתתי את הדחלילים ואת מצלמות הבטחון). עמדה שפועלת היום עשוייה לא לפעול מחר ועמדה שלא פעלה היום עשוייה לפעול בעוד שבוע, חודש, או שנה. אין לאף אחד תיעוד של מה באמת פועל מתוך אותן עמדות שנותרו, ולכן גם אצלי וגם בווייז וגם בגלאי מהירות מבוססי GPS – כולם מתריעים כל הזמן על כל 183 העמדות הללו. חשוב להתייחס לכל אחת מהן כעמדת אמת פוטנציאלית – כי גם אם היום היא לא צילמה, זה לא אומר שמחר היא לא תצלם.
האם פרוייקט מצלמות הגאטסו שעלה למדינה מיליארדים והכניס סכום גדול בהרבה – אכן שיפר במשהו את הבטיחות בדרכים של כולנו? האם הוא סייע להקטין את כמות הנפגעים? האם הוא סייע לשפר את מצב התחבורה? האם הוא עשה משהו חיובי פרט לשמן את הכיס של קופת המדינה?
לאור הממצאים בשטח התשובה היא חד משמעית – לא.
ובכל מקרה, עדיף לנסוע בצורה חכמה וכמובן בטוחה, ולהכיר את תוואי הנסיעה/רכיבה כך שלא תופתעו. וככיסוי תחת אוסיף ואומר – סעו כחוק.
נתקלתם במצלמה שלא מופיעה אצלי במפה? אפשר ורצוי לדווח על מצלמות חדשות כאן באתר.
ט.ל.ח