קטגוריה: כללי

מצלמת מהירות שניה על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, מחלף שרה

רצף ההתקנות בשבועות האחרונים מרקיע שחקים. ההתנבאות שלי לגבי הנקודה הבאה בה תותקן מצלמה אכן התגשמה, ועמדת גאטסו חדשה הוצבה על כביש 25 מזרחית לבאר שבע, במחלף שרה, לכיוון מערב. היא תתפקד ככל הנראה כמצלמת מהירות/אור אדום.

הערה: לאור הפריסה סביב באר שבע אמשיך להתנבא שאחת העמדות הבאות תהיה באזור כביש 40 וצומת אוהלים, וכן ביציאה המערבית מהעיר על כביש 25. נחכה ונראה.

כאן על המפה, החץ האדום מראה את הכיוון (צירפתי גם את החץ הכחול כדי לציין את העמדה השניה שהותקנה בצומת תל שבע):

כך זה נראה בשטח (התמונה קטנה, אשמח למשהו קצת יותר איכותי אם מישהו עובר שם במקרה):

(קרדיט לתמונה – jkl5)

כרגיל אסיים בתזכורת:

מפת מצלמות גאטסו בישראל

רשימת מיקומי מצלמות גאטסו

ראו הוזהרתם.

מהו משקל בלתי מוקפץ?

עולם הרכב והדו-גלגלי מלא בהמון מושגים טכניים שלא תמיד מעניינים את כל הנהגים/רוכבים. וזה בסדר. אבל כשאנחנו רוצים להבין קצת יותר במכניקה של איך דברים עובדים – ולעיתים גם איך סט-אפ ברכב/אופנוע אחד עובד בצורה הרבה יותר טובה מאשר אותם מכלולים שנמצאים ברכב/אופנוע אחר – כדאי להתחיל לשים לב לפרטים הקטנים, וכחלק מזה כדאי להתחיל להכיר מושגים.

אז הנה, כשירות לציבור ובתשובה לשאלות שקיבלתי בפרטי, קחו לכם כמה מילים על אחד המושגים הטכניים שיכולים להשפיע בצורה משמעותית על ביצועי כלי הרכב/אופנוע שלכם – הרי הוא ה"משקל הבלתי מוקפץ".

הערה: במאמר זה אתייחס גם לכלי רכב מרובי גלגלים וגם לאופנועים דו/תלת-גלגליים באותו משפט, וזאת משום שהקונספט של משקל בלתי מוקפץ עובד בצורה זהה בין אם מדובר באופנוע ספורט מושחז, ברכב עתיר ביצועים, במזדה ליסינג שלכם, באופנוע אדוונצ'ר גבוה, בג'יפ שתופר תוואי שטח קשים ואפילו בקטנוע שליחויות עירוני. מה שעובד באחד עובד בשני, והשאלה היא רק כמה תשומת לב אנחנו מקדישים לכל סוג כלי רכב/אופנוע. 

אם תקראו את כל הכתבה תבינו גם אתם למה הפחתה של 2-3 ק"ג במשקל הג'אנטים שלכם תשפר את ביצועי הכלי באופן משמעותי, מצד שני איך שימוש בג'אנטים עם שפיצים ובצמיגים כבדים יעשו בדיוק להיפך, ואיך כל זה מתחבר להתנהגות זריזה יותר של האופנוע שלכם.

אז בואו נתחיל. קודם כל קצת מושגים:

"משקל בלתי מוקפץ" (או "unsprung weight" באנגלית, ומלשון "קפיץ" בעברית) הוא המסה של כל מה שאיננו נתמך על ידי מערכת הבולמים/מתלים של כלי הרכב. למשל, צמיגים, ג'אנטים, צירי גלגל, דיסקי בלימה, קאליפרים, מתלים או זרועות שאליהם מחוברים הגלגלים, גל הינע, דיפרנציאל וציריות (בכלי רכב) והחלק התחתון (שזז) בתוך מבנה הבולמים – כל אלה משקל בלתי מוקפץ. בגדול תחשבו על זה ככה: כל מה שהקפיצים במתלים של כלי הרכב לא מקפיצים מעלה מטה – הוא משקל בלתי מוקפץ.

בנוסף צריך לזכור שהרוב המכריע של המשקל הבלתי מוקפץ הוא מסה מסתובבת ולא סטטית. עוד מעט תבינו עד כמה גדולה ההשפעה שלו על ביצועי כלי הרכב.

לדוגמה, אם זה האופנוע שלנו – כל מה שצבוע בכחול הוא המשקל הבלתי מוקפץ (נתעלם לרגע מהזרוע של הגלגל האחורי וכן גלגל השיניים האחורי שנמצאים בצד הנגדי ולא רואים אותם):

לעומתו, כל מה שנכנס תחת הקטגוריה של "משקל מוקפץ" כולל את המסה של חלקי כלי הרכב שנתמכת על ידי מערכת הבולמים/מתלים, את החצי העליון של הבולמים והמתלים, השלדה, המנוע והשמן שבתוכו, מערכת הפליטה על שלל צינורותיה, מיכל הדלק והנוזל שבו, צינורות הבלימה והנוזל שבהם, מערכת התאורה, הרדיאטור והנוזלים שבו, הפירינג (או הגוף/הבודי של הרכב), תא המטען וכל תכולתו, הגלגל הרזרבי שנמצא בתוכו, המושבים (וכל מה שבתוך הרכב), והרוכב/נהג + נוסע/ים – אפילו תכולת מיכל המים לשפריצר של הוישרים או תכולת הכוס הקטנה שבה אתם שמים את המטבעות שיש לכם בכיסים – כל זה משקל מוקפץ.

חשוב לדעת שרוב המשקל המוקפץ הוא מסה סטטית, שאיננה מסתובבת.

בהגזמה:

בניגוד לציור כאן למעלה, הגלגלים של רוב כלי הרכב שנראה על הכביש אינם כאלה גדולים. ולכן, ברוב המקרים, אם נשים את כל רכיבי הרכב שהם חלק מהמשקל הבלתי מוקפץ על צד אחד של מאזני משקל, ועל הצד השני נשים את כל רכיבי הרכב שהם חלק מהמשקל המוקפץ, ברור לנו שהצד של המשקל המוקפץ כבד משמעותית מהצד של המשקל הבלתי מוקפץ.

לכל אחד משני המושגים שציינתי לעיל יש השפעה שונה על ביצועי כלי הרכב, וההבנה שלהם היא קריטית לשיפור הביצועים. למרות זאת, למשקל הבלתי מוקפץ יש משמעות קריטית לביצועי כלי הרכב – הרבה יותר מאשר למשקל המוקפץ.

נתחיל עם משקל מוקפץ. הוא "דוחף" את כלי הרכב כלפי מטה, אל הצמיגים שלו, ועל ידי כך גם אחראי בין היתר לחיכוך ביניהם לבין המשטח שעליו נוסע כלי הרכב או האופנוע – ומכאן גם לאחיזה טובה יותר. אבל למשקל מוקפץ יש גם השפעה שלילית על ביצועי כלי הרכב: ככל שהמשקל המוקפץ גבוה יותר, כך הרכב או האופנוע "יושב נמוך" יותר על המתלים שלו, וזה בסופו של דבר פוגע ביכולת המנוע להאיץ, פוגע ביכולת הבלמים לעצור, מגדיל את תצרוכת הדלק, ובהתאם לחלוקתו של המשקל הזה – יכולה גם להשפיע לרעה על הגלגול הצידי של כלי הרכב בעת פניות וליצור תחושה של רכב שקשה לשנות איתו כיוון.

כדי להקטין משקל מוקפץ בכלי רכב יומיומי רגיל נסיר ממנו כל דבר שאינו חיוני לתפקודו ולמטרתו (תחשבו לדוגמה על רכב שהבגאז' שלו עמוס, או רכב שלוקח כמות נוסעים גדולה – תחושת הנהיגה בו תהיה שונה מאשר אותו רכב כשהוא ריק ממטען ומנוסעים). פינוי תא המטען או הארגזים של אופנוע האדוונצ'ר שלכם מכל הזבל שאתם סוחבים בו (ולא, אתם לא באמת צריכים את הכל בפנים) הוא מעשה חכם ולא מסובך יותר מדי, ותהיה לו השפעה חיובית על ביצועי הכלי.

כמובן שפינוי תא המטען מג'אנק יכול לקדם אותנו רק עד למקום מסויים ולא מעבר לכך. מי שמחפש להוריד משקל מוקפץ בצורה רצינית (רייסרים וכאלה) יכנס לפרוייקטים של הפחתת משקל על ידי הורדת מושבים או אלמנטים לא חשובים, החלפת חלקי בודי ממתכת בחומרים אחרים קלים יותר כמו קרבון ולעיתים גם שינויים בתא המנוע. מי שהולך לקיצוניות יכול להפשיט את כלי הרכב מכל פרט או אלמנט שאינו נחוץ לנסיעה, מה שאומר גם תא נוסעים ערום לחלוטין ואפילו הסרת אלמנטים כמו חומר בידוד רעש, מושבים לא נחוצים, מערכת סטריאו, מזגן, גלגל רזרבי ועוד.

גם באופנועים כמובן ניתן כמובן להוריד משקל בלתי מוקפץ, אבל כמות החלקים שאותם אפשר לפרק או להחליף היא מצומצמת יחסית למה שאפשר לעשות במכונית. באופנוע אפשר להוריד ארגזים ולהחליף חלקי פלסטיק או חלקי מתכת בקרבון, להחליף מערכת פליטה בפול סיסטם קל משקל ועוד (אלא אם אתם רוכבים על הארלי/אינדיאן או משהו דומה, ואז ממילא יש לכם המון ק"ג של ברזלים שאפשר להוריד).

המשך…

ערוץ טלגרם למיצו בדרכים

ברוכים הבאים לערוץ העידכונים של מיצו בדרכים!

כאן תקבלו בזמן אמת מידע אודות מצלמות מהירות, אור אדום או נת"צ, וכן על אמצעי אכיפה שונים בשימוש המשטרה.

ראיתם משהו חשוד? נראה לכם שגיליתם מצלמה חדשה? קלטתם ניידת סמוייה מסוג חדש? עבר אתכם מזל"ט עם צ'קלקה ואתם חייבים להודיע? שלחו לי הודעה פרטית (דרך טלגרם) עם כל הפרטים.

לינק להצטרפות:

https://t.me/mitsuil

תרגישו חופשי להפיץ בין החברים.

לשמור למקרה הצורך: איך אני יכול לבדוק האם קיימים על שמי דו"חות משטרה?

לגזור ולשמור, אולי פעם תצטרכו את זה.

כמה שנים אחרי התחלת פריסת מצלמות המהירות (בפרוייקט הנקרא א-3) נמצאים הנהגים בישראל במצב של חוסר וודאות: כל כך הרבה מצלמות, לפעמים מפספסים את המהירות המותרת בכמה קמ"שים בודדים, והופה! אדם יכול למצוא עצמו עם דו"חות מהירות רבים על שמו! עד שיקבל את הדו"חות בדואר רשום (בהנחה שכתובתו מעודכנת במשרד הפנים) יעברו שבועות במקרה הטוב, ועד אז הוא עלול למצוא את עצמו עם כל כך הרבה דו"חות שרישיון הנהיגה שלו ישלל וסכומי הקנסות שיושתו עליו יהיו משמעותיים מאוד.

זה קרה כבר בעבר, ויקרה שוב בעתיד.

מצלמה אחת עלולה לקלקל לכם את החיים, עובדה

לכן זהו ללא ספק אחד מהנושאים שמלחיצים נהגים רבים: איך אפשר לוודא האם קיימים על שמי דו"חות משטרתיים? איך אפשר לוודא שדו"חות אלה אכן ישולמו בזמן? איך אפשר להתגונן בפני דו"חות שכאלה אם אני כלל לא יודע על קיומם?

לשם כך קיימות שתי דרכים לביצוע הבדיקה. נתחיל עם הפשוטה, שימוש באתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה – המרכז לגביית קנסות שנמצא בלינק הבא:

https://ecom.gov.il/Voucher/InputPage.aspx?vid=318

כעת, בחרו באפשרות של זיהוי לפי רישיון נהיגה. הכניסו את הפרטים שלכם (ת"ז ומספר רישיון נהיגה), ולחצו "אישור".

דוגמה לצילום מסך של בעל רישיון שלחובתו קיימים 3 דו"חות (תודה ל- ד' ולכל מי שסייע באיסוף המידע):

מרגע שהדו"חות נמצאו במערכת, יש אפשרות לשלם עבורם, אם רוצים.

הצרה היא שהרבה נהגים שיודעים בוודאות שיש על שמם דו"ח משטרתי פתוח שטרם שולם והם טרם נשפטו עליו – לא מצליחים למצוא את הדו"ח שלהם במערכת הזו. יתכן וזהו באג רגעי, אבל יתכן גם (ואפילו יותר הגיוני) שדו"ח שנמצא במצב מוגדר מסויים (למשל הוגשה עליו בקשה לביטול כפל קנס) כלל לא יופיע במערכת הזו. לכן, המלצתי בשלב זה היא לקחת את המידע בערבון מוגבל (במיוחד אם אתם מקבלים תוצאה שלילית).

אופציה שניה, שימוש במרכז פניות נהגים ארצי של המשטרה (מפנ"א). ניתן לפנות אליהם בטלפון : 9666* או 02-6789666 או 12229666 (מקו שאינו מרכזיה). במוקד פועלת מערכת למענה אוטומטי 24 שעות ביממה. מענה אנושי ניתן בימים א-ה, בין השעות 08:00-16:00.

ניתן לפנות אליהם גם בכתב בכתובת ת.ד. 120 פתח תקווה, מיקוד 49100, וישנן פניות מסויימות שניתנות לטיפול רק בצורה זו.

יתכן ויהיו גם שם דו"חות שטרם הוזנו במערכת. מצד שני, המערכת שומרת אחורה דו"חות שכבר טופלו בחצי השנה האחרונה.

למפנ"א יש גם טופס מקוון, אונליין, שבו אפשר להזין פרטים ולבצע מספר פעולות כגון בקשת המרת דו"ח לאזהרה, דיווח על נהג אחר ברכב, בקשה להישפט, בקשת ביטול דו"ח ועוד.

כמובן שהדרך הטובה ביותר היא פשוט להימנע מקבלת דו"ח…

אין בכל האמור לעיל משום המלצה לעבור על החוק תמיד יש לנסוע בצורה אחראית וזהירה, ועל פי החוק.

שינויים בגבייה על נסיעת אופנועים במנהרות הכרמל

עד כה, אופנועים שהיו עוברים במסלולי המנויים במנהרות הכרמל היו עושים זאת ללא חיוב, וזאת משום שמערכת הגבייה לא היתה מסוגלת לצלם לוחיות רישוי מאחור, רק מהחזית. מי שרצה לשלם יכול היה לעבור במסלול התשלום, או לחבר את המנוי שלו של כביש 6 למנהרות, או לקחת פסקל שמיועד היה רק למנהרות וזאת ללא חיוב.

(צילום: דרור ארצי)

עכשיו כל זה משתנה.

מאתר מנהרות הכרמל:

החל מה-1 ביוני 2017, מערכת המצלמות במנהרות הכרמל שודרגה באופן המאפשר צילום משופר של לוחיות רישוי אחוריות.

אנו מזכירים לכלל הנהגים כי לרשות משתמשים שאינם רשומים כמנויים עומדים נתיבי תשלום וכי נתיבי המנויים מיועדים למנויים בלבד. מעבר בנתיב מנויים ללא חשבון מנוי בתוקף יגרור חיוב בפיצוי והחזר הוצאות על פי חוק.

זה הזמן להזכיר כי קיימת מצלמת מהירות אכזרית במיוחד בכניסה הדרומית של המנהרות, וכן עוד שתי מצלמות בתוך המנהרה לכיוון צפון – אחת חזיתית ואחת מאחור.

שלוש מצלמות חדשות באזור חיפה

שתי מצלמות גאטסו חדשות במנהרות הכרמל

שימו לב.

המשך עידכונים בבלוג

בקצרה – אל תדאגו, הכל ימשיך כרגיל. אמשיך לנטר, לעקוב ולעדכן את מיקומי המצלמות, וכמובן אמשיך לעדכן במצבי ובהתקדמות בתהליך השיקום. ברגע שאוכל (וזה עלול לקחת קצת זמן, מסיבות מובנות) אחזור להעלות גם מבחני אופנועים.

תודה לכל מי שכתב, התקשר, ביקר ועקב אחרי הבלוג בחודשיים האחרונים. זה לא מובן מאליו, ולראות כמות כזו של עוקבים עושה רק טוב בלב.

על מה אתה יושב

כבר שבוע וחצי שאני מאושפז במחלקה הנוירולוגית של בניין השיקום בתל השומר וזאת אחרי שהייתי מעורב בתאונת אופנוע לא קלה:

עדכון לתאונת האופנוע שלי

כן. הצטרפתי לסטטיסטיקה

אני "צעיר" כאן, ואני לאט לאט לומד את הנהלים, החוקים הכתובים והכללים הבלתי כתובים. אני גם מכיר את הצוות, יודע ממי אפשר לבקש מה, מי יחזיק לי את הרגליים בעדינות ומי יזרוק אותן בגסות וללא התחשבות, עם מי אפשר לצחוק וממי צריך להתרחק כדי שלא יתחיל להתעסק איתי. סדר היום פה די קבוע ולא גמיש, ואני לאט לאט מסתגל אליו בניסיון להספיק לכל הפעילויות ולתמרן בין בדיקות לבין חוגים או הפעלות שיקומיות אחרות שנקבעו לי בלו"ז על ידי הצוות.

ואז נפל לי האסימון.

אני בעצם נמצא במעין סוג של כלא. כלא מודרני, תנאים סבירים למדי, אבל עדיין כלא.

הערה: פוסט זה נכתב במידה רבה של בדיחות דעת, אל תקראו אותו כלשונו. נסו לקרוא בין השורות.

הפשע

יש לי שותף ל"תא". גם הוא "יושב"  ומרצה את "גזר דינו". הפשע הוא המעשה שבגינו "נענש" האדם ואשר בגללו הגיע לשיקום, חלקם אחרי ניתוחים מסובכים, ואחרי תקופות אשפוז ארוכות.

הסיבות לעונש הן מגוונות, ועם הכניסה ל"כלא" אנשים מסתקרנים ובודקים אצל החדשים: "החלקתי על כתם שמן", "נפלתי ממקבילים על הראש", "מעדתי ממשטח ונפלתי", "נסעתי על אופניים ונכנסתי ברכב חונה שחסם את הנתיב"… השותף שלי לתא, טייס, היה יצירתי במיוחד: "היו מים בדלק, נפלתי עם מטוס".

כולם כאן יושבים על משהו, שניים בתא, והמשותף לכולם הוא שכולם חפים מפשע.

גזר הדין

ה"עונש" שהוטל עלי שונה מזה שהוטל על שותפי לתא. אצלי, גזר הדין קבע שאחזור ללכת ולרוץ – תחזיקו לי אצבעות שאכן זה מה שיקרה. אצל אחרים גזר הדין קשה הרבה יותר. גם כאן, "אסירים" רבים היו מוכנים להחליף ללא היסוס את העונש שלהם עם זה שקיבלו מאושפזים אחרים. המשך…

עדכון לתאונת האופנוע שלי

זהו פוסט שהועלה בשמי לדף של פולגז בפייסבוק 13 ימים לאחר התאונה. אני מעלה אותו גם לכאן כדי שישמש כמזכרת לי ולקוראים, שחלקם ללא פייסבוק. התוכן שונה במעט כדי להפוך אותו למעט יותר עדכני:

"היי לחברי הרוכבים. הנה עדכון מצב לתאונת האופנוע שעברתי לפני 13 ימים (ב- 10.2.17) באזור נס הרים, אחרי בר בהר לכיוון בית שמש.

(בתמונה, דקות לפני התאונה בבר בהר, עם החברים – דורון, אופיר ורותם – שסייעו לי בזמן התאונה. לצערי, אף אחד מהם לא היה עד לתאונה עצמה ולא ראה אותה מתרחשת)

זה היה כתם שמן או סולר באמצע הסיבוב ימינה.

(בתמונה, צילום ממצלמת קסדה של חבר שמראה את השניות לאחר התאונה, כולל פס הסולר המתמשך שעליו החלקתי, וכן את הסימן הלבן שעל הכביש שמהווה את פס ההחלקה של האופנוע. מרחוק ניתן לראות אותי שוכב על האספלט)

כמי שדוגל ברכיבה הכי ממוגנת ואחראית שאפשר, כך פעלתי גם הפעם. אבל כשהרגשתי את הקדמי בורח הבנתי שזהו. אין לי סיכוי. לא הייתי מהר מדי, וזה, ביחד עם המיגון המלא ככל הנראה מנע תוצאות קשות יותר.

ניסיתי לברוח ככל שיכולתי, אבל בתנאים האלה ההחלקה היתה בלתי נמנעת. את החבטה העוצמתית ואת ההחלקה אל עבר הרכבים ממול אמשיך לחיות בראש כנראה לנצח במעין סלואו מושן בלתי נפסק.

נשארתי בהכרה, להבנתי, לאורך כל התהליך, מההחלקה דרך החבטה, דרך הדיון האם להזיז אותי מהאש שהחלה לבעור וסיכנה את כולם, דרך הניסיון להבין האם אני שלם או שמא חסרים לי חלקים שזו חווייה שאני לא מאחל אותה לאף רוכב, כולל להסביר לצוות הפינוי על הסרת הקסדה באמצעות המסירים המהירים, ואפילו שלא ישכחו את התיק זנב שלי על האופנוע.

(בתמונה, האופנוע והג'יפ בוערים. אני שוכב באמצע הכביש. כן, המגפיים עפו לי מהרגליים)

(בתמונה, תוצאות השריפה)

חד משמעית, מי שהיה שם הציל את חיי.

מבחינה רפואית עוד מוקדם לשמוח, אבל הנה הפרטים: פוניתי להדסה עין כרם. אבל לא הייתי יציב. עברתי שני ניתוחים, אחד לקיבוע עמוד שדרה, ואחד לקיבוע האגן כעבור כשבוע. בנוסף, בגלל דימום פנימי קיבלתי 11 מנות דם. עד יום שני השבוע הייתי בטפול נמרץ מורדם ומונשם לשם חזרתי אחרי סיבוך המצב הרפואי.

(בתמונה, אני ושתי בנותי – עדי ומיכל, אחרי שהמצב התייצב מעט)

ממכם חברי הרוכבים אני מבקש תהיו חזקים, ומחשבות חיוביות בלבד. זה סופר קריטי עבורי, כי אני חייב כל עזרה שאני יכול לקבל.

זו לא הטפת מוסר: יהיה מה שיהיה, זה לא תלוי בנו בשום צורה!!! הדבר היחיד שעליו אנחנו כן יכולים להשפיע זה על מצב הרכיבה שלנו, ולהקפיד לרכוב אך ורק ממוגן כל הזמן!!!

לא מבטיח לענות מהר, אבל בבקשה תהיו בקשר."

(עריכה: זה בהחלט היה מחמם את הלב ומעודד במיוחד לראות את מאות התגובות והלייקים לפוסט. תודה תודה תודה, גם כמובן לאביעד אברהמי מפול  גז!)

כן. הצטרפתי לסטטיסטיקה.

זה יהיה פוסט קצר.

היום לפני שלושה שבועות ויום יצאתי לרכיבה קצרה עם מספר חברים באזור הרי ירושלים. בדרך חזרה, כשהייתי בדרכי הביתה, על אחד הסיבובים המובילים מאזור מערת הנטיפים לכיוון בית שמש, עליתי על מה שנראה והרגיש כמו כתם שמן או סולר.

לא היה לי סיכוי.

האופנוע החליק ב-לואו סייד, אני החלקתי ונחבטתי בעצמה באספלט. תאונת דרכים לא קלה.

לפני תהליך לא קל של החלמה ושיקום שייקח חודשים ואולי יותר. החלק החיובי בתמונה המורכבת הוא שאני חי, שאני נושם, ושלא נפגעתי בראש.

אני ממשיך. תהיו חזקים בשבילי, ורק מחשבות חיוביות בבקשה.

חברת טסלה מטפלת בשיכחת ילדים וחיות מחמד ברכב בדרך משלה

בעוד שאנחנו בישראל נחרדים לשמוע מדי שנה על מספר גדול (מדי) של פעוטות שנשכחים על ידי הורים שדעתם מוסחת או נהגי הסעות ברכבים – ומתגלים לצערינו מאוחר מדי – אלון מאסק, היזם הסדרתי שהקים בין היתר את חברת טסלה, את SpaceX ואחרות – הכניס פיצ'ר חשוב ביותר לעידכון התוכנה האחרון (ספטמבר 2016) של הרכבים החשמליים של החברה.

באמצעות עידכון זה (Software Update 8.0), מערכת החשמל של הרכב מסוגלת להשתמש בסוללה של הרכב כדי להפעיל את המזגן שלו גם בעת חניה ועזיבת הרכב, והבאת הטמפרטורה הפנימית של הרכב אל מתחת ל- 41 מעלות. אמנם לא טמפרטורה נעימה לשהות בה לאורך זמן, אבל כזו שניתן לשרוד בה גם אם נשארים נעולים ברכב.

לדברי החברה, רכבי מודל S ו- X (הדגם ה"סטנדרטי" של החברה שנמכר בכמויות גדולות מאוד בארה"ב וברחבי אירופה, וכן רכב הפנאי החדש שהושק בשנה שעברה) המצוייד בסוללות טעונות ל- 100% מסוגל לקרר את תא הנוסעים שלו גם בעת חניה למשך שנה שלמה.

tesla-s

בנתיים, בישראל, אנחנו נמשיך לשמוע על מקרי שכחת ילדים ברכבים גם בשנת 2017. הפתרון? לפתוח את העיניים, להיות מודע לסביבתך, לייצר רוטינה מסודרת של העברת ילדים, ואם החיים מפריעים לך כל כך שאתה לא מסוגל לזכור אם הילד שלך נמצא באחורי הרכב שלך – אז להתקין אפליקציה (לווייז יש פיצ'ר כזה, וכך גם בימבה שמופיעה כאן באתר), להשאיר את התיק או הסלולרי במושב האחורי, או להשתמש באמצעי חיצוני אחר שיזכיר לך לבדוק את המושב האחורי לפני שאתה יוצא ונועל את הרכב.

(תמונה – יצרן)

טיפים לאחסנת אופנוע לטווח ארוך

במדינות רבות בחו"ל בהן מזג האוויר בחודשי החורף אינו מסביר פנים לרוכבים, נוהגים רבים מהם לאחסן את האופנוע/ים שלהם למשך מספר חודשים, אפילו 6-8 בהתאם לאורך תקופת החורף באותה מדינה, ולהוציאו שוב מתרדמת החורף לאחר הפשרת השלגים וחזרת מזג האוויר לכזה שניתן לרכוב בו.

גם אצלנו יש רוכבים לא מעטים המעדיפים לא לרכוב בחורף, אפילו שעונת החורף אצלנו קצרה יחסית, והקור בה אינו עז כמו למשל בארצות צפון אירופה או בחלקה הצפוני של ארה"ב וקנדה. קיימים כמובן גם רוכבים שלא אוהבים לרכוב בחמסינים הקשים של יולי אוגוסט, ולעיתים גם הם מוצאים עצמם מעמידים את האופנוע ובוחרים בפתרון אחר – אולי קטנוע ואולי אפילו רכב רחמנא לצלן. מעל כל אלה, ישנם גם רוכבים שנאלצים להעמיד את האופנוע מסיבות אחרות לגמרי, כמו היעדר תקציב לתחזוקה וביטוחים (אוי, הביטוחים האלה כואבים בכיס…), או אפילו תקופת היעדרות ארוכה מהארץ.

רצוי לציין כי במונח "תקופה ארוכה" אני מתייחס לכל תקופה מעל פרק זמן של כחודש, כיוון שמתחת לפרק זמן זה סביר להניח שלא יגרם כל נזק משמעותי למכלולי האופנוע גם אם יעמוד ללא תנועה.

תהיה הסיבה אשר תהיה, לפני שמאחסנים אופנוע לתקופה ממושכת יש מספר פעולות שרצוי לבצע אותן, כמובן בהתאם לסוג האופנוע. הכנת האופנוע לאחסנת חורף ארוכה מאפשרת גם מינימום התערבות בעת הפשרתו לקראת האביב.

הערה: חלק מהטיפים הללו עשויים להישמע לחלקכם כמוגזמים, בטח שבטח אם אתם מתכוונים לאחסן את האופנוע לקראת נסיעה של 6 שבועות לחו"ל. אתם אולי צודקים, אבל רציתי לוודא שכל מה שצריך להיאמר יאמר, ואיש איש יבחר בדרך המתאימה לו ביותר לאחסנת האופנוע שלו.

אז הנה מתחילים:

סעו לרכיבה ארוכה, מהנה וכייפית לפני האיחסון

אחרת איך תתגעגעו לכלי שלכם? השתדלו להנות ממנו עד כמה שאפשר לפני שמגיע מועד האיחסון.

מצאו פתרון אחסון מתאים

אם יש לכם מחסן, סככה, מכולה, אפילו עגלה נגררת שיכולים להגן מפני פגעי מזג האוויר – גשם, קור, ברד, שלג (בישראל? כן גם אצלנו לפעמים), קרה, חמסין ואבק. הגנה כזו יכולה להגן על האופנוע מפני קורוזיה, חלודה, רטיבות במערכת החשמל, ובמקרי קור קיצוניים גם קפיאה של נוזלים. למרות שמחסן הוא בהחלט פתרון טוב, לא לשכוח לאוורר אותו מדי פעם כדי למנוע הצטברות של גזים או חומרים כימיים אחרים.

בין אם יש לכם ובין אם אין לכם פתרון של קבע, כסו את האופנוע באמצעות כיסוי איכותי (ולא סתם שקיות ניילון גדולות). כיסויים מגינים לא רק מפני פגעי מזג אוויר אלא גם בפני פגיעות בעלי חיים כמו חתולים שיאהבו להתאחסן אצלכם על המושב של הבייבי שלכם, כולל הפגיעה בריפוד והריחות הנלווים לכך. אפשר לכסות את האופנוע בכיסוי כפול ולקשור את הפנימי בצורה הדוקה לגופו של האופנוע.

תדאגו שיהיה לכם ביטוח בתוקף

החוק במדינת ישראל קובע שלכל כלי רכב חייב להיות צמוד ביטוח חובה בתוקף. על כך יש להוסיף גם ביטוח מקיף, על כל מקרה שלא יבוא. מצד שני, אם אתם בקטע של השבתה יזומה של האופנוע כדי לחסוך בביטוחים, דעו לכם שראשית אתם עלולים למצוא את עצמכם בבעיה במידה ויקרה משהו, ושנית בדקו היטב מה אתם מעדיפים – לישון שינה טובה ורגועה בלילה, או לדאוג מכל רכב שעובר או כל אדם חשוד שמתקרב לאופנוע שלכם.

אם יש לכם מקום איחסון סגור לאופנוע, סביר להניח שתוכלו לוותר על חלק מהביטוחים האלה או כולם, לפי שיקולכם.

מנוע ותיבת הילוכים המשך…

פיסת אינפורמציה לא נחוצה – איך לעשות ווילי

ווילי זה דבילי. כולנו יודעים את זה. ובכל זאת, אלה מהרוכבים ששולטים באומנות הרכיבה על גלגל אחד (האחורי, כי רכיבה על הקדמי נקראת "סטופי") מתגאים בחיוך שמתפתח להם מאוזן לאוזן בתוך הקסדה.

כתבתי על זה כבר בעבר, אבל לאחרונה נתקלתי בסרטון מגניב וחשבתי לחלוק אותו אתכם הקוראים.

איך עושה סוס?

חשוב לומר – ראו הוזהרתם: לחובבי וילי יש לא מעט סיכונים שהם צריכים להתמודד איתם, החל בשוטרים שמאוד אוהבים לתפוס ולתת דו"חות על נהיגה בקלות ראש (סעיף 62-2 הגורר בעקבותיו הזמנה למשפט + 3 חודשי שלילה כמינימום ועד שנתיים מאסר), דרך בעיות של בטיחות חמורות (ראו את מקרה הרוכב מאזור מודיעין שנהרג בעת ביצוע תרגילים כאלה), נזק לאופנוע עצמו (מקרים של שבירת צוואר שלדה, נזק למיסבי היגוי, לבולמים ועוד) – ולא פחות חשוב – הם פוגעים פגיעה קשה בתדמית של כולנו ומגבירים את הסטיגמה השלילית שיש לציבור כלפי רוכבי האופנוע ה"חוליגנים והפושעים"…

אז זכרו – ווילי היא פעולה לא חוקית בארצנו, סעו באחריות ובזהירות.

לאחר שכל מה שצריך להיאמר נאמר, קבלו סרטון מושקע למדי המסביר את רזי ביצוע הווילי:

חיזוק שרירי הליבה כהכנה לרכיבה תחרותית (ובכלל)

היה לנו פוסט בנושא הזה בעבר, אבל הסרטון הזה נראה לא פחות חשוב, כשמטרתו העיקרית היא חיזוק שרירי הליבה – או ה- Core של הגוף שלנו, שרירים המאפשרים לרוכבים (ובכלל) להחזיק את גופם ביציבה הנכונה בעת רכיבה תחרותית, אבל החשיבות שלהם קשורה לתפקודנו התקין בכל שדרות החיים.

שרירי הליבה הם למעשה שרירי מרכז הגוף הפנימיים והם כוללים קבוצות של שרירים ביניהם שרירי הגב, שרירי הבטן ורצפת האגן. שרירים אלו הם מרכז הכוח של הגוף, וחיזוק נכון של שרירי הליבה משפר את היציבה ומשם גם את תפקוד שאר שרירי הידיים והרגליים (שלא לדבר על ה- Six Pack – אותן קוביות בבטן שכולנו היינו רוצים להתגאות בהן).

חשוב להזכיר נקודה חשובה מאוד לצופים בסרטון: בניגוד למה שחלקכם חושב, הצפייה עצמה בסרטון כושר לא משפרת במאומה את הכושר של הצופה. אתם ממש צריכים לבצע את התרגילים בעצמכם כדי שזה יעבוד… 🙂

הנה הוידיאו, תהנו:

סקירת מצלמת דש-בורד – DOD LS460W

"אדון שוטר, זה ממש לא נכון! עצרתי עצירה מלאה בעצור! בכלל לא יכולת לראות אותי מהמקום בו אתה נמצא!"

"השוטר הזה פשוט ממציא עובדות! סיימתי עקיפה הרבה לפני התחלת הקו הלבן!"

"יצאתי בירוק והנהג הזה חצה מולי את הצומת באדום מלא! ברור שזו לא אשמתי!"

כמה פעמים יצא לכל אחד מאיתנו להיתקל בסיטואציה כזו? לי אישית קרו לא מעט מקרים בהם הצטערתי שלא היה לי תיעוד מלא של הנהיגה שלי. העובדה שלנהג עומדת האפשרות להציג את זווית הראיה שלו בעת בחינת התנהגותו ונהיגתו – למשל במקרים של קונפליקט בין גרסת הנהג לגרסת השוטר שמאשים אותו בביצוע עבירה, או במקרים שבהם יש צורך בבדיקה של אשמת אחד הצדדים המעורבים בתאונת דרכים ועוד – עשוייה לעיתים להטות את כפות המאזניים לטובתו.

מצלמות דש-בורד (Dashboard) הן הרבה יותר מטרנד חולף. אחרי שהתרגלנו לראות עשרות סרטוני תאונות ושלל התרחשויות הזויות מכבישי רוסיה, התופעה של התקנת מצלמות לתיעוד נסיעה החלה לצבור תאוצה גם בארץ – וטוב שכך.

אחרי שהתנסיתי בלא מעט מצלמות סיניות (עד טווח של כ- 120 דולר) שנרכשו באיביי, מצאתי שאף מצלמה "זולה" לא מצליחה לספק את הסחורה. איכות הסרטון (הנובעת מאיכות החיישן והעדשות), איכות צילום בלילה, איכות ההרכבה והחומרים, המחבר לשמשת הרכב, עמידות בחום הישראלי – כל אלה לא עמדו במבחן וכל אותם מאות דולרים מצטברים שהוצאתי כדי למצוא את המצלמה המושלמת לצרכי ירדו לטימיון.

ואז החלטתי ללכת על הטופ שבטופ.

די.או.די (DOD) הינו מותג טיוואני מוביל בעולם של מצלמות דרך לרכב, וה- DOD LS460W היא ה"רולס רויס" של ליין המצלמות של היצרן. מותג DOD התחיל את דרכו בטיוואן ומהר מאד הגיע לשוק הבינלאומי כולו. ב- 2013 החלו מוצרי החברה להיות מיובאים באופן רשמי לישראל ע"י חברת נטתיק בשיתוף חברת ברקום. מה שהופך את מוצרי החברה לאיכותיים במיוחד הוא איכות ייצור גבוהה, בלאי נמוך, איכות צילום גבוהה ועמידות לטמפרטורות גבוהות ברכב האופייניות לקיץ הישראלי, דברים שמקשים על מצלמות סיניות זולות להתחרות בה. איכות זו מאפשרת לנהג להציג את תיעודי הווידיאו והתמונות שהופקו ע"י המצלמה לרשויות במידת הצורך, ולהראות להם תיעוד מציאותי וברור של המתרחש בשדה הראיה של המצלמה.

מי שרוצה לקרוא את השורה התחתונה קודם – הרי היא לפניכם: ללא ספק, מדובר במצלמת הדש-בורד לרכב הכי טובה שיצא לי לבדוק (מצטער, התמונה הזו לא הכי איכותית, אבל הסרט שהמצלמה מפיקה – כן).

2016-01-24 10.43.27

דגם ה- LS460W הוא הדגם החדש ביותר (נכון לרגע כתיבת שורות אלה) של DOD המצוייד בחיישן של חברת סוני ורגישות עד ISO 3200. החיישן גדול יותר ב- 20% מהדגם הקודם ומאפשר לכידה טובה יותר של אור בתנאי תאורה משתנים, בזכות רגישות ISO גבוהה במיוחד. העדשה בעלת שישה אלמנטים וצמצם גדול (F1.6), וכן זווית צילום רחבה של 140 מעלות. בזכותם ניתן להפיק צילומי לילה מוארים וחדים מאוד, גם כאשר תאורת הרחוב מוגבלת, איכות המשאירה (באמת!) מאחור את כל מתחרותיה.

המשך…

אוניברסיטת אריאל הוסמכה לשמש כמעבדת רכב שלישית בישראל

בכתבה שפורסמה באתר משרד התחבורה נאמר כי משרד התחבורה הסמיך את אוניברסיטת אריאל שבשומרון לשמש כמעבדה מוסמכת לרכב ולבצע בדיקות של כלי רכב, מוצרי תעבורה ובקרה על יצרנים מקומיים.

מעבדת הרכב החדשה שבאוניברסיטת אריאל מצטרפת לשתי המעבדות שכבר פועלות בישראל: מכון התקנים הישראלי והטכניון. מעבדות הרכב מספקות כיום שירות נרחב לציבור כמו למשל, אישור לכלי רכב לאחר שינוי מבנה, ייבוא אישי, אישור מוצרי תעבורה, התקנות מיוחדות בכלי רכב, אישור אבי טיפוס, אישור גרורים ועוד.

בהקשר לנו הרוכבים, מעבדות הרכב מבצעות גם את בדיקת הקסדות הנרכשות באופן עצמאי ע"י רוכבים בחו"ל והמיובאות ארצה. על תהליך הייבוא הטרחני, הארוך והמייגע ניתן לקרוא כאן:

רכישת קסדות מחו"ל – המדריך המלא

שר התחבורה ציין כי כניסת מעבדת רכב נוספת לענף תגביר את התחרות, תביא לשיפור השירות בקרב ציבור היבואנים ויצרני הרכב והעוסקים ביבוא וייצור מוצרי תעבורה.

אוניברסיטת אריאל הוסמכה לשמש כמעבדת רכב שלישית בישראל

ולנו נותר רק לקוות.

נגישות