תשלום אונליין על הפרשי אגרת רישוי עבור רכבים בעלי תו נכה
מי מאיתנו שמחזיק תו נכה על נכות כזו או אחרת, זכאי מזה שנים לקבלת אגרת רישוי מופחתת (להלן "אגרת נכה"), מה שמוזיל את האגרה לרוב הרכבים לסכום של כמה עשרות ש"ח בלבד בשנה.
הפרטים המלאים והתנאים לזכאות זו, כפי שהיא רשומה באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
פרטים נוספים אודות הנחה בתשלום אגרה, הגשת בקשה לתג נכה או קבלת החזר רישוי אגרה, עידכון רכבים בתג הנכה – בדף שירות "תג חניה לנכה".
נכה זכאי לאגרת רישיון רכב מופחתת בעבור רכב אחד, ובהתאם לתנאים הבאים:
הרכב הוא רכב נוסעים פרטי, רכב פרטי דו-שימושי, רכב מסחרי שמשקלו הכולל אינו עולה על 5,000 קילוגרמים, אוטובוס זעיר פרטי או אופנוע, הרכב רשום על שמו של הנכה, על שם בן זוגו או בת זוגו, או על שם האפוטרופוס שלו, וכן הרכב אינו משמש לצורכי עסק או מסחר.
נכה אשר שולמה אגרת רישוי מלאה לרכבו, ונמצא שהוא עומד בקריטריונים לאגרה מופחתת, יהיה זכאי להחזר יחסי בגין האגרה המלאה ששולמה. החזר זה מתרחש (לרוב) בצורה עצמאית מבלי שהנכה יצטרך לעשות דבר (אולי למעט הפעם הראשונה שבה הוא "נכנס למערכת" והופך לזכאי לזכות זו).
לכאורה – הטבה שיכולה להגיע לסכומים של מאות ואף אלפי ש"ח בשנה. זו ללא ספק ובהחלט הטבה משמעותית.
כדי לברר את סטטוס הרכב/ים שברשותכם, לבדוק את סטטוס תג הנכה, לבקש/לשנות מספרי רכב המשוייכים לתג נכה, או לבצע העברת בעלות אונליין – כאן באזור האישי באתר הממשלתי (כניסה לאתר דורשת הרשמה מקדימה):
אלא מה, עצם קבלת ההטבה יצרה לנכה בעיה אחרת (שנועדה בצדק למנוע הונאות, ואשר נכנסה לתוקף בדצמבר 2011): מרגע שהתקבל ההחזר על אגרת הרישוי לרכב מסויים, כשהנכה (או הבעלים של הרכב) מעוניין למכור את הרכב ולבצע העברת בעלות (אונליין או בסניפי הדואר), הוא חסום מביצוע העברת הבעלות וזאת משום שהוא חייב קודם כל לשלם חזרה למדינה את הפרשי האגרה, ורק אז תיפתח בפניו האפשרות לבצע את העברת הבעלות.
וכמובן שבישראל, כמו בישראל (אומת ההייטק וחממת הסייבר) – לא היה ניתן לפתור צרה זו אלא על ידי כיתות הרגליים (או כסא הגלגלים) אל משרד הרישוי, המתנת שעות בתור, בקשה לשלם את ההפרש, ואז ללכת עם השובר לדואר כדי לבצע את התשלום. רק אז העברת הבעלות היתה נפתחת בפניו.
עד הקורונה ב- 2021, ובעקבותיה נפתחה בפני ציבור הנכים האפשרות לשלם את הפרשי האגרה אונליין – דרך האתר הממשלתי של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. מרגע שבוצע התשלום, האופציה להעברת הבעלות נפתחת בפני הנכה.
לתשלום על הפרשי אגרת הרישוי כנסו לכאן (הערה: לינק זה עדיין פעיל אבל האופציה לתשלום הפרשי אגרה כבר לא עובד בו, ראו את הלינק מתחת).
אז איך עושים את זה?
קצת מסובך אבל הנה הדרך שעובדת נכון לרגע כתיבת שורות אלה (תחילת 2024):
ראשית, אם טרם נכנסתם, כנסו לאזור האישי באתר הממשלתי וכעת גשו לחלק של כלי הרכב שלכם. בחרו את הרכב, לחצו עליו, וכעת החלו בתהליך של העברת בעלות:
בחלון שיפתח בחרו האם להעביר את הרכב לאדם פרטי, לסוחר או לחברה:
אשרו שפרטי הרכב וכו' יועברו לקונה (במקרה שלי בחרתי בסוחר). לחצו על "לאישור והעברת בעלות":
כעת מלאו את מספר הזיהוי של הקונה, הסוחר או החברה ולחצו על "אישור". לא חייבים למלא את המחיר, אפשר להתקדם גם בלי הפרטים האלה:
במידה ואכן יש הפרשי אגרה שהנכה צריך לשלם, הוא יקבל הודעת שגיאה כזו:
שימו לב: יתכן שקודם יהיה צריך להסיר את מספר הרכב מתווי הנכה שלכם. במידת הצורך חיזרו לדף הקודם ובצעו את הפעולה, ואז חיזרו על התהליך.
לחצו על הלינק "לתשלום הפרש האגרה" שמופיע לכם על חלון השגיאה. הלינק יקח אתכם לדף באתר של משרד התחבורה (צירפתי אותו כאן לנוחותכם, אבל הוא יעבוד רק אם כבר עשיתם לוגאין לפורטל הממשלתי):
https://auth.govforms.gov.il/mw/forms/DisabledParkingBadg@mot.gov.il
מלאו את כל השדות הרלוונטיים של מבקש הבקשה ולחצו על "המשך":
הפרטים של הרכב וגם הפרטים שלכם כבר אמורים להיות מוזנים בשדות באפור. סמנו את התיבות הרלוונטיות ולחצו על "לתשלום":
בחלון הבא ראו את סכום התשלום ולחצו על "לתשלום בכרטיס אשראי" (לא שיש לכם ברירה אחרת):
שימו לב: הסכום עשוי להשתנות ולהיות שונה אצל כל אחד, בהתאם לסוג הרכב.
מלאו את פרטי האשראי וכל הפרטים הרלוונטיים כדי לשלם את האגרה. לחצו על "אישור":
בדקו את הפרטים ושהכל בסדר ולחצו על "לתשלום":
חכו לקבלת האישור:
כעת חיזרו לפורטל הממשלתי האישי בו תוכלו להפיק רישיון רכב שבו האגרה משולמת במלואה, וכן לבצע העברת בעלות לפי השלבים שתוארו קודם.
סוף סוף!