על וסטים ומוצרי הגנה מתנפחים

בשנים האחרונות אנו עדים לכניסה של מוצרים למיגון רוכבים שמיועדים להגנה אקטיבית על הרוכב, דהיינו כאלה שמבצעים פעולה יזומה מסויימת שמטרתה היא להגביר את ההגנה, בניגוד למוצרים ה"מסורתיים" שעשו את עבודתם בצורה סטטית.

עידכון יולי 2022: לרשימת המוצרים נוסף המוצר של Spark. ראו מטה.

עידכון ספטמבר 2022: עודכן מחיר התחזוקה לווסט טק-אייר 5 של אלפינסטרס.

מוצרים הגנה אלה הם בצורת אפוד (וסט) או מעיל או חליפת רכיבה – בין אם כמוצר נפרד מהמעיל או החליפה, ובין אם כחלק מובנה בתוך המעיל או החליפה – שמתנפחים בעת תאונה ומייצרים מעין כרית אוויר או שכבת הגנה נוספת על גופו של הרוכב. לצורך פשטות העניין, אתייחס למוצרים כ"אפוד" או "אפוד מתנפח", גם אם הוא מובנה בתוך מעיל או חליפת רכיבה.

למוצרים אלה יש שתי שיטות הפעלה שונות, ולמרות שהם אמורים לכאורה לבצע את אותה עבודה, הם עושים זאת בצורות שונות כפי שמיד נראה.

המוצרים שאסקור במהלך מאמר זה הם (לפי סדר א"ב):

  • Alpinestars
  • Dainese
  • Furygan
  • Helite
  • Hit-Air
  • Red, Cat2Moto
  • Spark

אמל"ק: זה מאמר ארוך גם בקנה מידה של האתר הזה. אם בא לכם להבין את הכל – תקראו את הכל. אם אתם רוצים להגיע ישר לתיאור המוצרים – גללו מטה. לא תמצאו כאן המלצה ספציפית, רק חשיפה והנגשת המידע כדי שאתם תוכלו להחליט בעצמכם. אבל מכיוון שהשאלה ממילא תגיע והיא הוגנת למדי, אספר לכם בסוף גם באיזה מוצר אני משתמש כרגע.

זה לא סוד שבמהלך התאונה שלי בפברואר 2017 עברתי פגיעה מאוד טראומטית בגוף, וספציפית בעמוד השדרה (היו פגיעות נוספות, אבל הן לא רלוונטיות למאמר זה), פגיעה שגרמה לי כמעט לאבד את היכולת להזיז את הרגליים, ורק בעקבות ניתוחים מסובכים הצליחו לתקן אותי, למזלי (אם כי מי שראה אותי מאז יודע שנותרה בי פגיעה מהותית ונכות לצמיתות שמונעת ממני ללכת ולתפקד בצורה תקינה). למרות שבאותו יום רכבתי בצורה ממוגנת מלאה כהרגלי בקודש (מעיל ממוגן + מיגון גב, מכנסי רכיבה ממוגנים, מגפי רכיבה קצרים, כפפות וכמובן קסדה מצויינת), אני משוכנע למדי שלו הייתי לבוש באפוד מתנפח בזמן התאונה, יתכן שהפגיעה שלי היתה הרבה יותר קלה.

מאז 2017 נכנסו לשוק בישראל מספר יצרנים עם מוצרים אקטיביים כפי שנסקור מיד, וכיוון שאני רואה את החזרה לרכיבה כחלק מתהליך השיקום שלי, הבנתי שעדיף לי לרכוש אפוד מתנפח בהקדם האפשרי כדי להגביר את ההגנה על גופי. לצורך העניין ביצעתי בדיקה מקיפה של המוצרים המוצעים למכירה בישראל, והממצאים מונחים כאן לפניכם.

הערה סופר חשובה: אין במאמר זה משום המלצה על מוצר אחד ספציפי ואין כאן דעה אישית שלי. שכל אחד יקרא, יסכם לעצמו את הנתונים, ויחליט לעצמו מה מתאים לו לרכוש. לא משנה מה אתם קונים, העיקר תרכבו ממוגנים! המחירים המצויינים כאן נכונים אך ורק ליום כתיבת מאמר זה, ויתכן שבעתיד מחירים אלה ישתנו כלפי מטה או כלפי מעלה. אציין גם שאין לי שום זיקה, קשר או אינטרס לטובת אף אחד מהמוצרים (או יבואנים של מוצרים אלה).

נתחיל בבסיס:

הצורך במיגון לרוכבי אופנוע

נשמע הגיוני, לא? זהו שרוכבים רבים בכלל לא מודעים לצורך במיגון. בעוד שנהגי ונוסעי מכוניות מוגנים בפני חלק מהפגיעות מעצם היותם בתוך "כלוב" מתכת, חגורים בחגורת בטיחות ואולי מוגנים באמצעות כריות אוויר – הרי שרוכבי אופנוע חשופים לחלוטין למפגעים שונים, החל מהחלקה עצמית (או כתוצאה מגורם זר), דרך פגיעה של או בכלי רכב, אופנוע אחר, אופניים או הולך רגל. לכן, רוכבי אופנוע צריכים לנקוט במירב המאמצים כדי לשפר את הסיכוי שלהם לשרוד פגיעה כזו.

לרוכב יש מספר אמצעים בהם הוא יכול להשתמש כדי להגן על עצמו, וכמינימום כולנו (בישראל לפחות) מחוייבים לחבוש קסדה. אבל מעבר לקסדה רצוי שגם נלבש אמצעי מיגון נוספים כמו מעיל רכיבה ממוגן, כפפות רכיבה, מכנסי רכיבה ממוגנים, ונעלי/מגפי רכיבה ממוגנים – כל אחד משמש כמגן לאזור אחר של הגוף (ונשים בצד לרגע את הצ'וח הממוצע שחושב שהעור שלו הוא אחלה מיגון, או את רוכב הקאסטום המזדקן שחושב ש-וסט עם לוגו של נשר על גוף חשוף הוא אמצעי מיגון. הוא לא.)

הקונספט של מוצר הגנה מתנפח

אפוד מתנפח (או מעיל המכיל אלמנט מתנפח) הוא מוצר לביש לחלק הגוף העליון המכיל מספר כריות אוויר הנמצאות במצב שטוח ולא מנופח, בתוך בד, עור, רשת או חומר אחר השומר על צורתו. כריות אוויר אלה יכולות להתנפח בתוך פרק זמן X (נדון בזה תיכף) על ידי נקירה או הפעלה של מיכל גז אחד או יותר שמשתחרר במהירות אל תוך כריות האוויר המתנפחות, ואשר משמשות כחוצץ בין גופו של הרוכב לבין עצם אחר – רכב, כביש או כל מכשול אחר. הנקירה של מיכל הלחץ מתבצעת כאשר מנגנון מסויים מופעל (וגם בזה נדון מיד). ללא הפעלתו של מנגנון הנקירה לא יתבצע שיחרור גז, והאפוד לא יתנפח.

בדיוק כמו בכריות אוויר במכונית, גם כאן, הרעיון הוא שכעת, כשהאפוד מנופח, הרוכב מוגן יותר וכשהוא נחבט או פוגע בעצם הזר או בארץ, כריות האוויר יעשו את שלהן וירככו את החבטה שחוטף גופו של הרוכב, וימנעו נזק בכלל או נזק קשה יותר (כמובן תלוי באופי הפגיעה). לדברי אחד היצרנים, מכון מחקר שויצרי בדק ומצא שמיגון הגב המתקבל כתוצאה משימוש בכריות אוויר במוצר הספציפי שלו מקביל לשימוש בלא פחות מ- 18 מגיני גב קונבנציונליים תקניים.

זמן הניפוח של כריות האוויר

מרגע שהתבצעה נקירה או נשלחה פקודת ניפוח, כריות האוויר מתנפחות בפרק זמן שהוא משך הזמן מהפגיעה הראשונה ועד השלמת הניפוח של כריות האוויר. באופן אידיאלי זמן זה אמור להיות פחות מ- 120 אלפיות השנייה. ברור שככל שזמן ניפוח כריות האוויר יהיה קצר יותר, כך הן יספיקו להתנפח במלואן לפני שרוכב האופנוע פוגע בעצם הזר/רכב/קרקע.

מה קורה לרוכב בעת ניפוח כריות האוויר

בעת ניפוח כריות האוויר מתבצעת "הקשחה" של גוף הרוכב, שבעצם "מקובע" בצורה מסויימת, כשלחץ הגז בתוך הכריות מונע מחלקי הגוף המוגנים לזוז. מעין סד זמני. עצמת הניפוח היא חזקה מאוד, ולכן היא עלולה להפתיע את הרוכב (בדיוק כמו כריות אוויר ברכב). עם זאת, הנחת העבודה היא שעצם הניפוח הציל את הרוכב מפגיעה רצינית יותר. לאחר הניפוח המלא, ישנו באפוד שסתום אחד או יותר שמרוקן לאט לאט את כריות האוויר מהגז. לאחר מספר דקות הגז נפלט החוצה (הגז אמור להיות לא-מסוכן לבני אדם), וכריות האוויר מתרוקנות לגמרי וחוזרות למצבן המקורי.

סוג ואופי רכיבה

ישנם מוצרים מתנפחים ייעודיים לרכיבת כביש יומיומית או לטיולים ורכיבות פנאי, ואילו אחרים מיועדים לרכיבה ספורטיבית על מסלול מירוצים. לרוב, המוצרים היומיומיים ה"רגילים" אינם מיועדים לרכיבה ספורטיבית על מסלול, בעיקר בגלל מנגנון הניפוח שצריך להיות רגיש יותר או פחות בהתאם לאופי הרכיבה (טלטולים, לחצים, כוחות ג'י ועוד). בגדול – אתם לא רוצים לרכב עם מוצרים מתנפחים יומיומיים על מסלול מירוצים. בנוסף, ישנם מוצרים (בעיקר הממוחשבים) שאי אפשר לרכוב איתם ברכיבת שטח אגרסיבית (אנדורו, מוטוקרוס), שכן הכוחות המופעלים על רוכב שטח אגרסיבי חזקים יותר ועלולים לגרום להפעלת המוצר ללא צורך.

תקני הגנה לציוד מיגון

יש מספר תקני הגנה לציוד רכיבה, וכל יצרן ציוד מיגון מחזיק בליין המוצרים שלו כאלה שעומדים ברמות שונות של תקן (לדוגמה CE Level 2). בכל הקשור לציוד מתנפח אין תקן נפרד וייעודי, אבל ההנחה היא שהמיגון המתנפח יספק רמת הגנה טובה לפחות כמו הציוד הרגיל, אם לא מעבר לכך.

על אילו חלקי גוף מגן אפוד מתנפח

כל המוצרים שבדקתי מגינים על הגב של הרוכב. חלקם מגיעים עד לגב התחתון, חלקם עד למעלה יותר. חלקם מגינים על החזה והשכמות, חלקם גם על הכתפיים. חלקם מגיעים לאזור הצוואר ומגינים עליו, וחלקם גם מספקים הגנה צידית מסויימת. חלק מהאפודים מכילים אלמנט של מגן גב קשיח בנוסף לכריות האוויר, ובחלקם האזור בגב אינו קשיח אך כמובן מתקשח עם ניפוח הכריות.

אין בשוק אף מוצר מתנפח (נכון לרגע כתיבת שורות אלה) שיכול להגן על הגוף כולו.

מה אפוד מתנפח לא יכול לעשות

חשוב לדעת שאפוד מתנפח אינו עמיד בפגיעות שפשוף הנובעות כתוצאה מהחלקה על אספלט. לכן, אם מדובר באפוד נפרד, חובה על הרוכב להגן על גופו גם באמצעות מעיל רכיבה ממוגן ולא לסמוך רק על האפוד. אם יעשה תאונה כשהוא לבוש בטישירט ועליו האפוד בלבד, יתכן והוא יסבול משפשופים, כוויות, שברים או פגיעות אחרות שיכול היה להימנע מהן אילו היה לובש מעיל ממוגן. בנוסף, כריות האוויר המתנפחות בתוך האפוד עלולות להיפגע, להיקרע, לא להתנפח או לא למלא את תפקידן במידה ויפגעו מהתאונה עצמה.

אם האלמנט המתנפח משולב בתוך מעיל רכיבה ממוגן או חליפת רכיבה – דיינו. אבל אם הוא נמכר כיחידה נפרדת – חובה על הרוכב להוסיף כאמור מעיל רכיבה כדי להגן על עצמו בצורה טובה.

בנוסף, אפוד מתנפח אינו מגן על חלקי גוף שהוא לא אמור לכסות. אל תצפו ממנו לחולל ניסים, הוא לא יגן על הידיים, קרסוליים, ברכיים, אגן, ראש או פנים.

מעל או מתחת למעיל

המוצרים המתנפחים מיועדים ללבישה מעל או מתחת למעיל רכיבה רגיל. המוצרים שנלבשים מתחת למעילים דורשים מרווח של כ- 3-5 ס"מ בין גופו של הרוכב לבין המעיל, וזאת כדי להשאיר מקום לכריות האוויר להתנפח. אם מדובר ברוכב צנום שהמעיל היה מעט רפוי עליו, אז תוספת של הכריות לא אמורה לפגוע משמעותית בנוחות שלו. אבל כשמדובר ברוכב מעט מלא יותר (כמו הח"מ) שממילא המעילים קצת צפופים עליו, אז תוספת הכריות תצופף אותו יותר. במקרים אלה יתכן ויהיה עדיף לרוכב לרכוש מוצר מתנפח חיצוני, וללבוש אותו מעל המעיל שלו.

חום, קור

אנחנו חיים בארץ חמה, וגם החורפים שלנו לא ממש אכזריים ולכן רובנו רוכבים כמעט כל ימות השנה. בעוד שבחורף התוספת של עוד פריט למעיל הרכיבה לא יפגע בחווית הרכיבה, הרי שבקיץ סביר להניח שהתוספת של כריות האוויר תחסום את מעבר האוויר ולכן יהיה לנו מעט יותר חם. האם זו סיבה מספיק טובה כדי להימנע משימוש באמצעי הגנה חשוב זה? לדעתי לא, ופרט לימי חמסין קשים במיוחד רוב הרוכבים יכולים לשאת את תוספת החום בתמורה לשיפור המיגון שלהם (בהנחה כמובן שהם לא מהז'אנר של כפכפים, גופיית אבא מכה, קסדת חצי ומכנסיים קצרים).

עמידות במים

יהיה המוצר אשר יהיה, בדקו אם הוא עמיד במים ברמה של רכיבה בגשם. אם הוא לא, הייתי ממליץ להימנע ממנו.

האם ניתן לטוס עם אפוד מתנפח לחו"ל

התשובה בגדול היא כן, אבל היא מחייבת הדפסה מראש של אישור הטסה (מסופק לרוב על ידי היצרן באתר האינטרנט שלו) + צירוף המכתב בצורה ברורה למוצר, כשהמוצר ארוז בתוך המזוודה שהולכת לבטן המטוס (מה שנקרא צ'ק אין, לא בטרולי או תיק יד שעולה לתוך תא הנוסעים). בכל מקרה חובה על הרוכב לבדוק תאימות ואישור הטסה בחברת התעופה בה הוא מתכוון לטוס וזאת כדי למנוע עגמת נפש (לא תוכל להחזיר אותו ארצה מחו"ל ללא אישור מתאים) או סיכון למטוס ולנוסעים.

האם ניתן לרכוש מוצרים אלה בחו"ל או בחנויות אונליין ולייבא באופן אישי ארצה

התשובה משתנה ממוצר למוצר ומיצרן ליצרן. אבל גם בהנחה שהחנות ממנה קניתם מאפשרת משלוח ארצה (או שהרוכב טס לחו"ל, רכש וחוזר איתו במזוודה עם האישורים המתאימים – ראה לעיל) עדיין עומדת בגדול השאלה לגבי תחזוקה שוטפת בישראל וכן טיפול בתקלה וטיפול לאחר אירוע ניפוח. אני ממליץ לבדוק היטב עם היבואן המקומי כדי למנוע עגמת נפש.

חשוב גם לבדוק את המחיר, ולזכור שבמקרים רבים העלות של המוצר בארץ לעיתים אמנם גבוהה יותר מרכישתו בחו"ל, אבל ההשוואה ההוגנת צריכה להתבצע לא מול "הבאתי במזוודה" אלא מול ייבוא אישי מסודר הכולל דמי משלוח, מיסי קניה ומע"מ ושלל הוצאות נוספות. לדעתי האישית, לעיתים שווה לשלם כמה מאות שקלים בודדות מעבר למחיר המוצר בחו"ל כדי לזכות בשירות ואחריות מקומיים. בכל מקרה, איש הישר בעיניו יעשה.

מנגנון ההפעלה של אפוד או מעיל מתנפח

כאן אנחנו מגיעים לעיקר. יש שני מנגנוני הפעלה עיקריים למוצרי הגנה מתנפחים: מנגנון מכאני פשוט המופעל באמצעות משיכת כבל, ומנגנון דיגיטלי מבוסס מחשב + מגוון חיישנים.

מנגנון מכאני:

אפוד מכאני מבוסס על מערכת מכאנית הכוללת מיכל גז דחוס, נוקר וכבל משיכה. את הכבל מתקינים באופן קבוע על שלדת האופנוע. כשהוא עולה על הכלי, הרוכב נרתם לכבל (באמצעות חיבור של אבזם). במקרה של התנתקות מהאופנוע שצפוייה במקרה של תאונה, הרוכב שמתנתק מהאופנוע בעצם יוצר משיכה על הכבל, ועל ידי כך הוא משחרר את הנוקר שמיד מקפיץ נקירה אל פיית מיכל הגז הדחוס, וכתוצאה מכך מתבצעת פריקת גז במהירות מהמיכל אל כריות האפוד.

במנגנון זה האפוד/מעיל/חליפה לא "יודעים" מה מצבו של הרוכב. מדובר במערכת "טיפשה" לחלוטין התלוייה בצורה מלאה בנקירה באמצעות הכבל.

כשהרוכב יורד מהאופנוע עליו לזכור לשחרר את האבזם בטרם ינסה להתרחק מהאופנוע. אם ישכח להתנתק – תתבצע נקירה והאפוד יתנפח ללא צורך. כדי ליזום את הנקירה, ברוב המוצרים על הכבל להימשך בעוצמה של כ- 30 ק"ג לפחות, מה שמקביל למינימום כוח המשיכה הצפוי כשהרוכב נפרד מהכלי בעת תאונה.

יתרונות המוצרים המכאניים:

  • פשטות – היתרון המשמעותי של מוצר מכאני הוא בפשטותו ובחוסר התיחכום שלו (כאן גם חסרונו).
  • מחיר – מחירם של מוצרים אלה אמור להיות זול מאלה המבוססים מחשב, אך הוא לא כך תמיד (בהתאם לסוג המוצר).
  • החזרה לפעולה אחרי התנפחות – אולי היתרון המשמעותי הוא שהחזרת האפוד למצב תקין הוא תהליך פשוט יחסית שמבוצע בארץ אצל היבואן וכולל רק בדיקה פיזית שהכריות והמנגנון תקינים ולא נפגעו בתאונה, והחלפת מיכל הגז הנקור. מחירו של מיכל כזה עומד על כ- 150-300 ש"ח פלוס מינוס (תלוי במוצר וביבואן).
  • אין תלות במעיל/חליפה – כמעט כל המוצרים שנסקרו יכולים להתאים לשימוש עם כל מעיל ללא תלות ביצרן או במותג.
  • אין צורך בעידכוני תוכנה – הרוכב לא צריך לטעון או לשדרג גרסאות במוצר. מה שיש לך זה מה שיש לך לאורך כל חיי המוצר.

חסרונות המוצרים המכאניים:

  • פעולה "טפשה" – החיסרון העיקרי של מוצרים אלה באופן כללי הוא העובדה שהם אינם "מנחשים" את התרחשות התאונה.
  • תלות בהתנתקות מהאופנוע – תלויים בהתנתקות הרוכב באופן פיזי מהאופנוע (שאולי כלל לא תתרחש, למשל בהחלקה ב- Low Side שבה הרוכב עשוי למצוא את עצמו מחליק לצד האופנוע).
  • זמן ניפוח מעט ארוך יותר – זמן הניפוח במוצרים אלה הוא (לרוב) מעט איטי יותר מאשר במוצרים הדיגיטליים.
  • אפשרות לתפעול לא נכון – בתפעול לא נכון של המוצר כריות האוויר עלולות כלל לא להתנפח (לדוגמה אם לא קיבעת את נקודת העיגון כהלכה, אם לא עשית "קליק" עם האבזם, או אם שכחת כלל להתחבר אליו).
  • ניפוחי שווא במקרה ושכחת להתנתק – אם תשכח להתנתק מהאבזם בעת הירידה מהאופנוע, יש סיכוי סביר שברגע שתתרחק ממנו תגרום לכבל להימשך, ולאפוד להתנפח.

מנגנון דיגיטלי/אלקטרוני:

במוצרים העובדים בשיטה זו האפוד/מעיל/חליפה מכילים רכיב ממוחשב, סוללה (שאותה צריך לזכור לטעון אחת לכמה ימים), ומגוון חיישנים הכוללים מדי תאוצה, GPS ועוד. רכיבים אלה מבצעים מאות ואף אלפי מדידות וחישובים בשניה. הרוכב לא צריך לבצע שום חיבור לאופנוע עצמו, אלא פשוט לעלות על הכלי ולצאת לרכיבה (כשהוא מוודא שהאפוד מופעל – לרוב על ידי סגירת הרוכסן והצמדת שני מגנטים זה לזה או לחיצה על מתג הפעלה – בהתאם למוצר).

בזכות מחקרים מעמיקים שביצעו היצרניות של מוצרים אלה, מובטחת לרוכב רכיבה בטוחה ללא ניפוחי שווא (אם כי בפועל ישנם מקרים של ניפוחי שווא).

לרשות הרוכב עומד מחוון כלשהו (לרוב תאורת LED) שמראה לו את סטטוס ההפעלה של המוצר, כמה סוללה נותרה לו, ואלמנטים נוספים כמו פעילות החיישנים ועוד. לחלק מהמוצרים קיימת גם אפליקציה לסלולרי שמאפשרת לבצע פעולות נוספות. המוצרים הממוחשבים דורשים עידכוני גירסה מעת לעת שנעשית ע"י חיבור עם כבל USB למחשב והפעלת תוכנת עידכון.

היכולת של מוצרים אלה לזהות בצורה מדוייקת מצב תאונה נובע בין היתר בזכות מאות אלפי ק"מ של מדידות שבוצעו על ידי היצרניות לאורך שנים (בין היתר בשימושם של רוכבי מוטו-ג'יפי). בזכות עידכוני התוכנה מקבלים המוצרים יכולות שלא היו להם קודם, או משפרים בהם תכונות או יכולות בהתאם.

יתרונות המוצרים האלקטרוניים:

  • ניפוח מוקדם יותר וזמן ניפוח מהיר יותר – היתרון המשמעותי של מוצרים אלה הוא ביכולת שלהם "לחוש" את מצבו של האופנוע ושל הרוכב, את מהירות הנסיעה שלו, את הרגע שהוא מתנתק מהאופנוע או חווה פגיעה, ולכן הם אמורים להתנפח מהר יותר מאשר מוצר מכאני. כפי שתראו בהמשך, חלק מהמוצרים אף מציגים יכולת להתנפח אף לפני שהפגיעה מתרחשת, מה שכמובן אמור להגביר את הבטיחות של הרוכבים.
  • תכולת גז גדולה יותר לזמן ניפוח מהיר יותר – למוצרים אלה יש לרוב 2 מיכלי גז לעומת 1 בלבד במוצרים המכאניים, מה שמאפשר לחלקם לפחות להגיע לזמן ניפוח מהיר יותר.
  • מובנים בתוך מעילים/חליפות – חלק מהמוצרים מובנה לתוך מעילים או חליפות רכיבה, כך שאין צורך במוצר הגנה נוסף.
  • ניידות בין מותגים ומוצרים – חלק מהמוצרים ניתן להעברה בין מעילים או חליפות של אותו יצרן, וחלקם הוא ללא תלות בסוג המעיל/חליפה.

חסרונות המוצרים האלקטרוניים:

  • תחכום שעלול להיות בעוכריהם – כמו בכל מוצר מתוחכם, גם כאן התיחכום עלול אולי, מתישהו, לגרום למוצר לא לעבוד בתנאים מסויימים. לדוגמה, מוצר שמבוסס על חיישני GPS עלול שלא לעבוד במנהרה בה אין קליטת לוויינים (אם כי יש לו חיישנים נוספים המפצים על כך).
  • צורך בטעינת סוללה – צריך לזכור לטעון את הסוללה, אם כי כל המוצרים הללו מספקים זמן עבודה רצוף של למעלה מ- 20 שעות, מה שאמור להספיק ברוב המקרים לכשבוע של רכיבה יומיומית רגילה.
  • ניפוחי שווא – בתנאים מסויימים וסט עם מנגנון הפעלה דיגיטלי עלול להתנפח סתם, למשל בטפיחה חזקה על השכם, עלייה על באמפ/פס האטה/בור שיגרום לחבטה חזקה במיוחד, או בסיטואציות אחרות.
  • עלות תחזוקה שוטפת – למוצרים אלה עשויה להיות עלות תחזוקה השוטפת (בהתאם לסוג המוצר) כיוון שישנם ביניהם כאלה שדורשים בדיקת תקינות אחת לשנתיים.
  • עלות השמשה יקר – למוצרים אלה תהליך השמשה לאחר אירוע שעלול להיות ארוך ולעיתים לא זול כיוון שהוא דורש משלוח למעבדה בארץ או בחו"ל (בחלק מהמוצרים) בעלות נכבדת שמגיעה לכ- 1000 ש"ח ומעלה, וכן זמן המתנה לקבלת המוצר חזרה.

יצרנים ומוצרים בשוק הישראלי

נתונים אלה נכונים לרגע כתיבתם (יוני 2022). אם יהיה צורך, נעדכן את המאמר ונוסיף הערה על כך למטה. כל הנתונים המופיעים מטה + המחירים נמסרו לי על ידי היבואנים, והמידע הוא על אחריותם. במקום שבו יכולתי, הוספתי הערות משלי.

Alpinestars

חברת אלפינסטארס האיטלקית המיובאת על ידי אבזריון מציגה ליין של מוצרי הגנה מתנפחים בשם Tech Air, מהם 3 דגמים המיובאים ארצה:

  • טק-אייר 5 – מוצר ורסטילי ועצמאי המתאים לשימוש עם כל מעיל או ציוד רכיבה ללא קשר למותג (טכנית, זהו איננו וסט כיוון שיש לו מיגון לכתפיים). עשוי מבד נושם , וכולל מגן גב מובנה בתוך הוסט בטכנולוגיית כוורת תאית בעלת עיצוב דק. שוקל כ- 1.8 ק"ג אך מרגיש קל בהרבה בעת לבישה על הגוף.

  • טק-אייר סטריט – מוצר לשימוש יומיומי על כבישים ציבוריים ו/או רכיבת אנדורו, מתממשק כבטנה לכל מעילי טק-אייר המותאמים של היצרן – קיץ, חורף, רב-עונתי, עור, אנדורו ועוד.

  • טק-אייר רייס – מותאם לרכיבת מרוץ תחרותית וגם כביש ואנדורו בשינוי תוכנה, מתממשק אף הוא לחליפות רכיבה טק-אייר של היצרן.

בכל המוצרים הללו הניפוח מתבצע באופן דיגיטלי באמצעות מערכת ממוחשבת המנתחת נתונים הנמדדים מחיישנים (חיישני תאוצה וחיישן ג'יירו) המותקנים בתוך המוצר ומבצעת מעל 1000 מדידות בשניה. החיישנים קוראים את הכוחות השונים הפועלים על גופו של הרוכב – תאוצות, תאוטות, גילגול, איבוד שליטה וכו', וזאת ללא קשר לאופנוע או GPS.

לפי מחקרי תאונות דרכים ברכבים דו-גלגליים נקבע כי אחוז מקרי המוות הגדול ביותר בתאונות בעת רכיבה על דו"ג (ברכיבת כביש) נובע מהמכה הראשונית אותה סופג הרוכב במגע עם עצם נייח או נע. בזכות איסוף נתוני רכיבה מרוכבי מרוץ וכבישים ציבוריים במשך מעל 15 שנה על ידי מחלקת מחקר והפיתוח של אלפינסטארס (מעל 50% מרוכבי מוטוג'יפי עושים שימוש במוצרי אלפינסטארס), הצליח היצרן לפתח מערכת היודעת להתנפח לפני הפגיעה הראשונה (כשהדגש הוא לא על הפגיעה בקרקע או בעצם זר, אלא האימפקט שחווה הרוכב שבגללו הוא עף מהאופנוע). כל המוצרים בסדרת ה-טק-אייר של אלפינסטארס מתוכננים לפעול בתצורה של Before First Impact, דהיינו המערכות היחידות בעולם המתוכננות לפעול לפני הפגיעה הראשונית (לטענת היצרן, כל המערכות האחרות בעולם – מכאניות או אלקטרוניות – יודעות להגיב רק אחרי המכה).

המערכת יודעת לזהות תאונת אמת בזמן של 30 עד 60 אלפיות השניה ולנפח את הוסט ב 25 אלפיות השניה, כשהוא מגיע לניפוח מלא בין 55 עד 85 אלפיות השניה.

הדריכה של המוצר מתבצעת באמצעות רכיסה או סגירת רוכסן ותפס מגנטי. בחלק מהמוצרים יש תאורת LED בשרוול המעיל התואם שבאמצעותה ניתן לראות את סטטוס הפעלת המערכת. בטק-אייר 5 מחווני ה- LED נמצאים בחלקו הקדמי מצד ימין לרוכסן. לטק-אייר 5 ישנה אפשרות חיבור לאפליקציה של היצרן המאפשר לראות מצב סוללה, שעות עבודה, עדכוני תוכנה ו/או הקלטת רכיבות ומסלולים (שימוש בוסט אינו מחייב הפעלת האפליקציה).

מערכת כרית האוויר המתנפחת מספקת הגנה מלאה לכל הגב, כתפיים, כליות וחזה.

בכל המוצרים מערכת הניפוח מורכבת מ- 2 מיכלי גז דחוס, כשהניפוח נעשה בו זמנית ל- 2 המנפחים לזמן ניפוח קצר יותר. יצויין כי במוצר הטק-אייר רייס הניפוח נעשה רק ממיכל אחד, כך שהמיכל השני נשמר לצורך הפעלה נוספת במידה והרוכב ממשיך לרכוב במסלול ונופל שוב, וזאת מבלי להשבית את מערכת ההגנה.

בטק-אייר הסוללה הנטענת מספיקה ל- 24 שעות רכיבה רצופות, ואילו בטק-אייר 5 טעינה אחת מלאה מספיקה ל- 30 שעות רכיבה רצופות.

הייצור נעשה במעבדות היצרן באיטליה והמוצרים עומדים בתקן אירופאי מחמיר.

טיפול ותחזוקה מתבצע אחת לשנתיים במרכז שירות של היבואן בארץ, כשעלות הטיפול הדו-שנתית עומדת על 390 ש"ח. החלפה מלאה של מערכות הניפוח וכרית האוויר (לאחר תאונה) עולה 390 ש"ח לשני הניפוחים הראשונים, ולאחר מכן 890 ש"ח לניפוח השלישי.

דוגמאות למחירים לצרכן: וסט טק-אייר סטריט + מעיל רב עונתי ממוגן תואם מסדרת Tail Wind עומד על 3900 ש"ח, וסט טר-אייר רייס + מעיל ספורטיבי ממוגן מדגם T-Missile עולה 4360 ש"ח, ואילו וסט טק-אייר 5 עולה 2880 ש"ח.

שלושת המוצרים זוכים לשלוש שנות אחריות.

לדף הפייסבוק של היבואן

סרטון תדמית:

סרטון הממחיש את ניפוח המערכת:

Dainese

חברת דיינזה האיטלקית שמוצריה מיובאים ארצה על ידי מטרו מציגה ליין של מספר מוצרי הגנה מתנפחים (יצויין שחברת דיינזה מייצרת עוד מוצרי הגנה מתנפחים המשולבים בליין מעילים וחליפות מסלול שלה, אבל אלו אינם מיובאים בצורה סדרתית ארצה בשלב זה):

  • וסט הנקרא Dainese Smart Jacket – מוצר ורסטילי ועצמאי המתאים לשימוש עם כל מעיל או ציוד רכיבה ללא קשר למותג, יחסית קל משקל (גם הוא שוקל כ- 1.8 ק"ג) ומאוורר במיוחד שניתן ללבישה מעל או מתחת למעיל וכן ניתן לשימוש בזמן רכיבה עם תיק גב או שלוקר. לוסט יש תקן לעבודה בצורה עצמאית ללא מעיל (משמע הוא עשוי מחומרים העמידים להחלקה), ואפשר לקרוא לו "אופנתי" בהקשר לזה שהוא ניתן לשימוש בפני עצמו וגם אם לובשים אותו מעל מעיל קיים, והוא לא יוצר תחושה שזהו מוצר נפרד. החומר ממנו הוא עשוי מאפשר מתיחה מסויימת בזכות האלסטיות שלו, והוא יחסית מאוורר, אם כי ברור ששימוש בשכבה נוספת בוודאי חוסם את רוב האוויר.

  • מעיל חורף עם מערכת כריות אוויר פנימית הנקרא Dainese Carve Master 2 D-Air. המעיל הינו מעיל העשוי בד Gortex עמיד המתאים במיוחד לשימוש ספורט טורינג. מערכת כריות האוויר שלו לא ניתנת להעברה והיא מובנית בתוכו.

בשני המוצרים הניפוח מתבצע באופן דיגיטלי באמצעות מערכת ממוחשבת המנתחת נתונים הנמדדים מחיישנים המותקנים בתוך המוצר ומבצעת מעל 1000 מדידות בשניה, ומבוססים אלגוריתם מתוחכם שפיתוחו ושיכלולו נמשכו מעל 10 שנים. המערכת מכילה בתוכה גם חיישני GPS המזהים תנועה, וכן חיישנים שמזהים את עצם הפעלת המנוע באופנוע דרך הויברציות שלו, ורק אז המערכת נדרכת וזמינה לשימוש כך שהסיכוי להפעלה מקרית הוא קרוב לאפסי. הפעלת המוצר נעשית על ידי סגירת הרוכסן והצמדת שני מגנטים בחלקו העליון.

שני המוצרים מתאימים לשימוש ברכיבת כביש בלבד. לחברת דיינזה ישנם מוצרים ייעודיים לשימוש במסלולים (כמו אלפינסטארס, גם מוצרי ה- D-Air של דיינזה מככבים בשלל מירוצים מובילים בעולם), אבל אלה אינם מיובאים בצורה סדירה ארצה (אם כי נאמר לי שמי שירצה יוכל להזמין כזה באופן מיוחד). המוצרים אינם מתאימים לרכיבת שטח.

זמן הניפוח של המוצרים עומד על 45 אלפיות שניה, והם מנופחים על ידי 2 מיכלי גז דחוס לטובת ניפוח מהיר יותר. פיצ'ר שאהבתי במיוחד באפוד של דיינזה הוא שיש לו נורת LED באזור החזה מצד שמאל שמחליפה צבעים בהתאם למצב הפעלתה, וכן מנגנון רטט שנותן לרוכב חיווי שהמערכת אכן דרוכה ופועלת.

טעינה אחת מלאה מספיקה ל- 25 שעות שימוש רצופות בין טעינות.

המוצרים מספקים הגנת כריות אוויר לחזה (Level 2 Air Bag), לגב (Level 1 Air Bag), ולעצמות הבריח. יש לציין כי דיינזה הם היחידים אשר קיבלו את התקינה החדשה למיגון מתנפח ללא שימוש בחלקים קשיחים בתוך המיגון.

הייצור נעשה במעבדות היצרן באיטליה.

מחירו לצרכן של האפוד המתנפח הוא 2985 ש"ח, ואילו מחירו של המעיל הוא 6500 ש"ח.

מומלץ להביא את המוצר לבדיקה פעם ב 3 שנים. הבדיקה היא ללא עלות ומתבצעת בארץ. עלות החלפת הכריות לאחר תאונה עומדת על 1000 ש"ח וגם היא מתבצעת במרכז שירות של היבואן בארץ. ניתן לעדכן את המוצרים באמצעות חיבור כבל USB למחשב והורדת גירסת קושחה אחרונה.

שני המוצרים זוכים לשנת אחריות אחת.

לאתר היבואן

סרטון תדמית:

סרטון המדגים את ניפוח הוסט:

סרטון שימוש ראשוני במוצר שממחיש את קלות התפעול, הטעינה, הרישום והמבנה של המוצר:

Furygan

חברת Furygan הצרפתית המיובאת על ידי איפקס מוטורס מירושלים מציגה בישראל מוצר בשם Fury Airbag System 7873. ניפוח כריות האוויר בו מתבצע באופן דיגיטלי באמצעות מחשב המנתח נתונים הנשאבים מחיישנים שסורקים 1000 פעמים בשניה את מצב הרוכב.

בניגוד למוצרים של דיינזה או אלפינסטארס, חברת פוריגן הצרפתית מספקת את הווסט ואת הכריות המתנפחות, אבל "המוח" שמאחורי פעולת הניפוח הוא של חברה אחרת שנקראת In & Motion (שגם היא ממוקמת בצרפת), ואשר מייצרת יחידת בקרה שאותה אפשר לנייד בין ווסטים למעילים שונים. כך שבעצם קונים את ה"חומרה" שהוא המעיל או הווסט, ואז את ה"מוח" מעבירים ביניהם לפי הצורך.

כאשר רוכשים את המוח יש צורך לקנותו אותו בדמי מנוי חודשיים שעומדים על 12 יורו. ניתן גם לרכוש אותו באופן חד פעמי בעלות של 400 יורו. המנוי מאפשר לקבל עדכוני תוכנה באופן תדיר מהחברה באמצעות חיבור ל- WiFi למכשיר סלולרי ואפליקציה יעודית. ניתן באמצעותה לצפייה בנתוני האפוד כגון מצב סוללה, מצב מיכל גז, עדכוני תוכנה ועוד. אלגוריתם ברירת-המחדל הוא רכיבת כביש, אבל ניתן להוסיף מערכת מסלול (אלגוריתם תואם) בעלות סמלית.

משקלו של האפוד עומד על 1.3 ק"ג, והוא קיבל 5 כוכבי בטיחות במבחני SRA. טעינה אחת מלאה מספיקה ל- 25 שעות שימוש רצופות בין טעינות.

האפוד מתחבר בתוך שכבה פנימית בכל מעילי המותג Furygan שיוצרו מ- 2020 ואילך, והופך למעשה לבטנה נוספת. הוא מכיל מעטפת פנימית משולבת טקסטיל D3 ותרכובת 37.5 לשמירה על טמפרטורת הגוף ונידוף זיעה. בנוסף הוא מגיע עם מתאם אוניברסלי המאפשר לבישה ללא תלות במעיל העליון, וכן אפשרות להוסיף מגיני חזה.

לדברי היבואן, זמן ניפוח הכריות עומד על 60 אלפיות שניה, והן מנופחות על ידי מיכל גז דחוס אחד.

האפוד המתנפח מספק הגנה על הגב, חזה, בטן, שכמות, ואיזור הצוואר\כתפיים של הרוכב.

מחירו של הוסט עומד על 1990 ש"ח, ועליו כאמור יש להוסיף את דמי המנוי של ה"מוח".

במוצר של Furygan אין צורך בבדיקה שנתית, אך במידה והאפוד התנפח 3 פעמים, או במקרה ויש חשש לנזק לאפוד, יש לשלוח את המוצר למעבדה בצרפת לצורך בדיקה מקיפה. במידה ונדרשת החלפת מיכל גז, היא תעלה 80 אירו (או סכום מקביל בישראל). ההחלפה מתבצעת ע"י הרוכב ללא צורך בשליחה לחנות היבואן\ליצרן בתהליך קל ופשוט, משאיר את הרוכב עם האפוד גם מיד לאחר התאונה.

תקופת האחריות על המוצר במידה ובוחרים מסלול "ליסינג" בתשלום חודשי\שנתי הינה לכל אורך תקופת השימוש, ובמידה ובוחרים מסלול תשלום חד פעמי – היא לתקופה של שנתיים.

לאתר היבואן

סרטון הממחיש את התקנת המערכת במעיל והפעלתו:

הערה: כמו המוצר של פוריגן, גם חברות אחרות כמו RST ו-Klim מייצרות ווסטים מתנפחים ומעילים העושים שימוש ב"מוח" של חברת In & Motion.

Helite

לחברת הלייט הצרפתית ליין של כ- 10 מוצרים המיובאים ארצה על ידי היבואן המקומי. חלקם אפודים או וסטים נפרדים לרכיבה יומיומית, חלקם אפודים לרכיבת מסלול, וחלקם מעילים המכילים את כריות האוויר בתוכם. מוצרים אלה זוכים לשימוש נרחב בישראל, ולפי עדותם של רוכבים רבים שהיו מעורבים בתאונות כשהיו ממוגנים במוצרים אלה, הם עשו את עבודתם.

האפודים:

  • Turtle 2 – שחור או Hi-Vis לנראות גבוהה
  • E-Turtle – שחור או Hi-Vis לנראות גבוהה, כמו המוצר הקודם, אבל מופעל באמצעות חיישנים
  • GP Air – מוצר המיועד לרכיבת מסלול, בתוספת מיגון עור במקום הבד בשאר המוצרים
  • E-GP Air – כמו המוצר הקודם, אבל מופעל באמצעות חיישנים
  • Airnest – מוצר ללא מיגון גב קשיח (על כך בהמשך), שימושי במיוחד לרכיבת מסלול
  • Custom – אפודה ללא שרוולים לרוכבי אופנועי קאסטום

המעילים:

  • Vented – שחור או Hi-Vis לנראות גבוהה
  • Leather Black
  • Leather Vintage
  • Touring

ייחודי ליצרן – גיוון מוצרים: חלקם מופעלי כבל (ספציפית הדגמים Airnest, Turtle 2, GP Air, Custom, Touring, Vented, Leather Black, Leather Vintage) וחלקם דיגיטליים (ספציפית הדגמים E-Turtle, E-GP Air). הדגמים המכאניים מופעלי הכבל המיועדים לרכיבת כביש מגיעים לניפוח מלא בתוך 100 אלפיות שניה. הדגם המכאני המיועד למסלול מתנפח מהר יותר – 75 אלפיות שניה. הדגמים הדיגיטליים מעט מהירים יותר בניפוח, ומגיעים לניפוח מלא בתוך 70 אלפיות שניה. כל המוצרים מתנפחים על ידי מיכל גז דחוס אחד.

כמעט כל המוצרים בליין (פרט לדגם ה- Airnest) מגיעים עם מיגון גב המכונה Turtle (צב) המורכב מפלטת מיגון גדולה הנמצאת מאחורי כרית האוויר. ביום יום מיגון הגב רך יחסית, אבל מתקשה בזמן פגיעה ומפזר את עצמת המכה על שטח גדול יותר. מגן זה יעיל גם בהגנה מפני עצמים חדים או קשים במיוחד, ושומר גם על שלמות כרית האוויר. מיגון גב זה עומד בתקן בטיחות Level 2 אירופאי, ולמיטב ידיעתי זהו המוצר היחיד שזוכה בתקן זה למיגון גב.

נציין שבבדיקה מצאתי שמיגון ה- Turtle לגב אמנם מספק קשיחות מרשימה לאזור הגב, אבל אין ספק שהרכיבה איתו מייצרת חום שעשוי להיות כבד מנשוא לרוכבים בימי הקיץ הישראלי.

מעבר להגנה על הגב, המוצרים מגנים גם על החזה, על חלק מהצלעות, ועל הצוואר, כיוון שהמיקום והמבנה של כריות האוויר שומר לא רק על הגב של הרוכב מאזור עצם הזנב אלא גם עד לאזור הצוואר כדי למנוע פגיעה מסוג "צליפת שוט" במקרה של מכה חזקה.

עלות המוצרים נעה בין כ- 2000 ש"ח ועד לכ- 4900 ש"ח בהתאם לסוג המוצר. המוצר הנמכר ביותר בליין הוא דגם ה- Turtle 2 (במחיר 2990 ש"ח, מגיע בצבע שחור או בצבע צהוב זרחני לנראות גבוהה). כל המוצרים ניתנים לקנייה ב- 36 תשלומים ללא ריבית. עלות ההחלפה של המיכל לדגמים המכאניים עומד על 230 ש"ח, ואילו עלות ההחלפה של מיכל הגז לדגמים הדיגיטליים עומדת על 349 ש"ח.

הלקוח צריך לבצע בדיקה שנתית פשוטה לתקינות, אותה הוא יכול לבצע מהבית או אצל היבואן.

המוצרים זוכים ל- 10 שנות אחריות על המיכל ושנתיים על כל האפוד/מעיל.

לאתר היבואן

סרטון הממחיש את דרך ניפוח מערכת ה- Turtle:

סרטון הממחיש את פעולת המערכת הדיגיטלית למסלולי מירוצים:

סרטון הממחיש את הטיפול השנתי בביתכם:

Hit-Air

לחברת Mugen Denko היפנית (בעלת 22 שנות ניסיון בייצור מוצרים מתנפחים) סדרת מוצרים המשווקת בישראל מאז 2016 תחת השם היט-אייר, והכוללת 5 אפודים מתנפחים ועוד 4 מעילים המכילים כריות אוויר לרוכבי אופנוע. לכל המוצרים תקן יפני מחמיר ובנוסף תקן CE.

כל המוצרים בליין זה הינם בעלי מנגנון ניפוח מכאני המופעל במשיכת כבל.

האפודים:

  • MLVC – אפוד אוניברסלי, בצבעים שחור, אדום, כחול וחום
  • MLVYC – אפוד בצבע צהוב זוהר לנראות מקסימלית
  • MLVP – אפוד עם נראות מוגברת בעל פסים זוהרים בשחור או צהוב זוהר
  • RS1 – אפוד עם הגנה מודגשת לצוואר המיועד למסלול
  • SKV – אפוד אוניברסלי לילדים

המעילים:

  • MX8 – מעיל קיץ קצר עשוי רשת, מתאים לכל סגנונות ברכיבה
  • Motorrad – מעיל קיץ ארוך עשוי רשת, מתאים לדו"שים
  • HS5 – מעיל 4 עונות קצר ללא בטנה פריקה, אטום, מתאים לכל סגנונות הרכיבה
  • EU6 – מעיל 4 עונות ארוך כולל בטנה פריקה, מתאים לדו"שים

כל המוצרים מתאימים לרכיבת כביש ושטח פרט ל- RS1 המתאים גם לרכיבת מסלול ואשר זוכה להגנה מוגברת.

המוצרים מתגאים בהגנה מירבית 360 על פלג גוף עליון, כולל צוואר (מפרקת), בית החזה, צלעות (צדדים), גב מלא, עצם הזנב.

משקלם של האפודים הוא הקל בקטגוריה והוא עומד על 1.1 ק"ג כולל מיכל הגז. יתרון נוסף שלהם הוא העובדה שהם מאווררים מאוד ביחסית למוצרים אחרים בשוק, מה שהופך אותם למתאימים במיוחד לתנאי מזג האוויר הישראלי.

מחירי האפודים המתנפחים נע בין 2600 ש"ח ועד 3200 ש"ח. מחירם של המעילים נע בין 3400 ש"ח ועד 3900 ש"ח.

זמן מוצהר לניפוח מלא של כריות האוויר עומד על 90 אלפיות שניה בתנאי מעבדה, ועד 200 אלפיות שניה בתנאי שטח. לכל המוצרים יש מיכל גז דחוס אחד (בעל דופן כפולה לבטיחות מוגברת) המנפח את הכריות.

אין צורך בבדיקה/תחזוקה כלשהי לפי הוראות יצרן. עם זאת, כל רוכב שיבקש לבדוק את תקינות המוצר יכול לעשות זאת בחינם וללא הגבלת זמן. מחיר מיכל הגז לצרכן עומד על 200 ש"ח. השירות ניתן בארץ.

כל המוצרים זוכים לאחריות של שנתיים.

בנוסף וחשוב לציין: כל רוכב, המוגן בהיט-אייר מבוטח בביטוח חבות מוצר עד 3 מיליון דולר על ידי היצרן, ללא תלות במיקום או תאריך הרכישה. פוליסת הביטוח מתחדשת כל שנה ולא הופעלה אפילו פעם אחת. הכיסוי הינו למקרה בו הרוכב היה מאובטח לפי הוראות היצרן והמוצר לא פעל. זהו מוצר הבטיחות היחיד בעולם המבוטח בביטוח חבות מוצר נגד כשל.

לאתר היבואן

סרטון הממחיש את הפעלת המוצר:

סרטון הממחיש ניפוח כריות בעת רכיבת מסלול:

Red, Cat2Moto

ליין של 2 מוצרים המיובא ארצה על ידי אופנוסנטר, הכוללים:

  • מעיל קיץ מתנפח מתוצרת חברת Cat2Moto (בצבע שחור)
  • וסט מתנפח ממותג הנקרא Red (המגיע בצבע שחור או צהוב)

מערכת ניפוח והכריות של 2 המוצרים היא מדרום קוריאה, המוצר עצמו מיוצר בסין. המוצרים מיועדים לרכיבת כביש בלבד.

כל המוצרים הם מכאניים מופעלי כבל, כשהזמן המלא לניפוח הכריות לדברי היבואן עומד על 290 אלפיות שניה. בשני המוצרים יש מקום למיכל גז אחד.

למעיל יש מיגון ברמה L1 בזרועות ובמרפקים, כשכרית האוויר מגנה על כל הגב ממתחת לעצם הזנב ועד קיבוע מלא של הראש, כל האיזור הקידמי של הגוף הכולל עצם הבריח הכתפיים צלעות ואברים פנימים. לעומתו, הוסט מגיע ללא מיגון נוסף פרט לכריות האוויר, כשהן מגינות על כל הגב ממתחת לעצם הבריח ועד קיבוע מלא של הראש ובחלק הקידמי של הגוף מעצם הבריח כתפיים צלעות ואברים פנימים.

עלות המוצרים היא 2490 ש"ח עבור המעיל, ואילו מחירו של ה-וסט הוא 1790 ש"ח לצרכן.

נדרשת בדיקה שנתית של מיכל הגז הדחוס, כשעלות של החזרת המוצר לשימוש היא 200 ש"ח להחלפת מיכל הגז ובדיקת תקינות. הבדיקה נעשית בארץ.

תקופת האחריות על המוצר היא שנה.

לאתר היבואן

Spark

מדובר במוצר מתוצרת יצרן ישראלי שהחל את חייו בעולמות של מוצרי הגנה מתנפחים לרוכבי סוסים, אבל מרגע שקלטו את הפוטנציאל הכשירו את הדגמים כך שהם יתאימו גם לרוכבי אופנוע. המוצרים עשויים חומרים איכותיים עם תפירה כפולה ומאובטחת, וכן עושים שימוש ב- 3 אבזמי סגירה (בניגוד ל- 2 אצל יצרנים אחרים) מה שמבטיח סגירה עמידה בפני כוחות משיכה חזקים. בנוסף, מיכל הגז של Spark גדול יותר בנפח מאשר מיכלי הגז של שאר היצרנים.

הערה: אם השימוש במוצר לרוכבי סוסים נראה לכם תמוה, נציין שגם Hit-Air וגם Helite מוכרות מוצרים מקבילים לרוכבי סוסים.

מוצרי Spark מגיעים בשתי תצורות – ספארק T ו-ספארק 2, ובמגוון מידות כולל מידות ילדים (החל ממשקל 30 ק"ג). מוצרי החברה זכו לתקני CE, PPE, CRITT האירופאים. שני הדגמים מיועדים ללבישה מעל מעיל מגן רגיל, כשההבדל ביניהם הוא בכך שדגם ה-ספארק 2 מעט מאוורר יותר.

שני המוצרים מספקים הגנה באמצעות ניפוח כריות אוויר המכסות את הגב, מתניים, חזה וגם צוואר עד למפגש הקסדה, מה שמקבע את הראש של הרוכב למקומו ומונע כמעט לגמרי תזוזה של הראש בעת ניפוח, וככל הנראה גם משפר את ההגנה על אזור המפרקת. זמן הניפוח עומד על פחות מ- 200 אלפיות השניה (תורם לכך גם מיכל הגז הדחוס הגדול יותר מאשר אצל המתחרים).

כל המוצרים בליין זה הינם בעלי מנגנון ניפוח מכאני המופעל במשיכת כבל.

עלות המוצרים עומדת על כ- 2150 ש"ח.

עלות ההחזרה לפעולה של המוצרים עומדת על כ- 150 ש"ח (עלות מיכל הגז), והיא ניתנת לביצוע על ידי כל אחד או במרכז שירות.

לאתר היצרן

אז באיזה מוצר אני משתמש?

במסגרת הבדיקה שלי רכשתי באופן פרטי גם Smart Jacket של Dainese, גם Tech-Air 5 של Alpinestars, וגם ווסט מתנפח של חברת Furygan.

לכולם יתרונות וחסרונות, והנה סיכום קצר שלהם:

  • זהה (פחות או יותר) בשניהם: משקל, מחיר, תפעול, עלות החזרה לשמישות. שניהם ניתנים ללבישה מתחת למעיל אחר (ללא קשר ליצרן המעיל).
  • במה המוצר של אלפינסטארס טוב יותר לדעתי: יש לו מיגון כתפיים ומיגון צד שאינו קיים במוצר של דיינזה. מנגנון הניפוח יושב בחלקו העליון של מיגון הגב והמוצר לטעמי נוח יותר ללבישה ולרכיסה. יש לו אפליקציה להקלטת מסלול, למעבר למצב Race, ולניתוק זמני של הכריות. הוא אינו דורש חיבור GPS כך שהוא פעיל מהשניה שהוא מופעל ללא צורך לקלוט לוויינים. הוא מתיימר לתת הגנת Before First Impact. בנוסף, מיגון הגב הקשיח שלו משרה ביטחון בעיני ומאפשר המשך רכיבה בטוחה הביתה גם לאחר אירוע ניפוח.
  • במה המוצר של דיינזה טוב יותר לדעתי: קיים רטט ותאורת LED גלויה לעין שמראים למשתמש שהוא דרוך. הוא מופעל רק כשהאופנוע מונע והרוכב יושב על האופנוע. הוא מתאים ללבישה גם מעל מוצרים אחרים ולא רק מתחת, והוא נראה טוב חיצונית בעיני. המוצר מרגיש גמיש יותר ולא מונע תנועת גב כיוון שאין בו מיגון גב קשיח (אבל זה לא פוגע בבטיחות שלו כיוון שהוא היחיד שעומד בתקן מיגון גב ללא צורך בחלקים קשיחים).

עזרתי לכם בהחלטה? יש לכם הערות? תיקונים? תוספות? תנו בתגובות!

נגישות